Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Curtea Supremă a respins recursul în casaţie formulat de fostul lider PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a declarat în faţa instanţei că de opt luni stă nevinovat în închisoare Foto: Ionuţ Mureşan
Liviu Dragnea a declarat în faţa instanţei că de opt luni stă nevinovat în închisoare Foto: Ionuţ Mureşan

Curtea Supremă a respins marţi ca nefondat recursul în casaţie formulat de fostul lider PSD Liviu Dragnea, în prezent încarcerat la penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa de 3 ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul angajărilor fictivă. Decizia a fost luată în unanimitate de completul de cinci judecători.

Decizia instanţei este definitivă.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 142 din 27 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimatele inculpate, în sumă de câte 627 lei, precum ?i onorariul par?ial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat, în sumă de 157 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 ianuarie 2020”, este minuta instanţei.

Dragnea s-a declarat nevinovat

Din punct de vedere juridic, Liviu Dragnea poate critica soluţia penală din apel cu următoarele căi extraordinare de atac: revizuire, recurs în casaţie, contestaţie în anulare şi contestaţie la executare. Instanţa supremă i-a respins deja lui Liviu Dragnea contestaţia în anulare, pe data de 10 decembrie 2019.

Pe data de 14 ianuarie, Liviu Dragnea a ajuns la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, unde s-a judecat recursul în casaţie declarat de acesta împotriva deciziei de condamnare la 3 ani şi 6 luni în Dosarul Angajărilor fictive. În această cale extraordinară de atac, lui Liviu Dragnea i s-au alăturat cele două angajate de la DGASPC Teleorman – Anisa Stoica şi Adriana Botorogeanu – precum şi directoarea instituţiei, Floarea Alesu.

Liviu Dragnea a declarat în faţa instanţei că de opt luni stă nevinovat în închisoare. „La două lucruri vreau să mă refer. În primul rând, la un neadevăr, acela că le-am cunoscut pe Botorogeanu (Adriana - n.r.) şi Anisa  (n.r. - Stoica). Este un neadevăr, ca multe altele care s-au spus pe parcursul urmăririi penale şi pe parcursul cercetării judecătoreşti. Nu am susţinut recursul în casaţie doar pentru că aş fi nevinovat şi pentru a ieşi cu orice preţ din închisoare. Nu! Eu cred în nevinovăţia mea. De aceea nici nu am plătit precum fosta soţie partea mea din prejudiciu. Sunt complet nevinovat. Stau de opt luni nevinovat în închisoare. Nu mi s-a părut normal să plătesc niciun fel de sumă. Depinde de Dumneavoastră dacă voi sta în continuare în închisoare”, a declarat Liviu Dragnea.

Avocata lui Liviu Dragnea: „Dispuneţi achitarea!”

Avocata fostului lider al PSD, Flavia Teodosiu, a declarat în faţa Completului de 5 judecători că în sarcina clientului ei nu se poate reţine fapta de instigare la abuz în serviciu.

„Dreptul de a aplica sau nu sancţiunea disciplinară este un drept exclusiv al angajatorului. Dacă Legiuitorul nu a impus o sancţiune expresă pentru angajator, în opina noastră nu se putea reţine lipsa de sancţionare în cazul doamnei Alesu Floarea (n.r. - fosta directoare generală a DGASPC). Dacă doamna Alesu nu poate fi sancţionată, nici în cazul domnului Liviu Dragnea nu se poate reţine fapta de instigare la abuz în serviciu. (...) Am înţeles să formulez recurs în casaţie deoarece aceste texte de lege niciodată nu puteau să ducă la condamnarea doamnei Alesu, cu atât mai puţin a domnului Dragnea. Admiteţi recursul în casaţie şi dispuneţi achitarea cu toate consecinţele legale”, a declarat avocata lui Liviu Dragnea.

În schimb, procurorul de şedinţă al DNA a arătat că toate chestiunile invocate la termenul din 14 ianuarie al recursului în casaţie au fost invocate şi cu ocazia apelului, astfel încât se impune respungerea cererii lui Liviu Dragnea. Procurorul DNA a arătat că Anisa Stoica şi Adriana Botorogeanu au primit salariu timp de doi ani, în condiţiile în care nu au trecut deloc pe la serviciu. În schimb, colega lor, Mihaela Paraschiv, a fost sancţionată pentru că într-o zi a întârziat zece minute.

Motivarea condamnării fostului lider PSD

Pe 27 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, definitiv, pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. 

Hotărârea a fost luată de un complet format din 5 judecători. Patru au fost pentru condamnare-Rodica Aida Popa, fost vicepreşedinte al Înaltei Curţi, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera şi Simona Encean, iar cel de-al cincilea judecător-Alexandra Iuliana Rus, şi-ar fi dorit rejudecarea întregului dosar. Instanţă supremă a menţinut practic sentinţa data în faza de fond a procesului. 

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în majoritate, în procesul de reanaliză efectivă a criteriilor de individualizare judiciară prevăzute în art. 72 din Codul penal 1969, consideră cuantumul pedepsei de 3 ani şi 6 luni ca fiind suficient şi proporţional, în raport cu circumstanţele reale şi personale ale inculpatului, asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciţie, prevenţie şi cel educativ, dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine şi raportare la valorile sociale afectate prin fapta comisă, respectiv încrederea în instituţiile publice şi relaţiile de serviciu, în conştientizarea consecinţelor unei infracţiuni de serviciu, din perspectiva funcţiei deţinute, neimpunându-se majorarea acestuia", se precizează în motivare.

Judecătorii prezintă declaraţiile altor martori care confirmă mărturia secretarei PSD. În plus, această declaraţie este coroborată cu cea a Floarei Alesu. 

 "Contrar susţinerilor apărării, probatoriul confirmă că interesul pentru menţinerea că angajate în cadrul DGASPC Teleorman, instituţie de la care puţeau obţine un salariu, aparţinea inculpatului Dragnea Liviu. 

 În acest sens, Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie, completul de 5 judecători, în majoritate, reţine că inculpatele Stoica şi Botorogeanu au desfăşurat o activitate cu caracter permanent în cadrul Organizaţiei Judeţene a PSD Teleorman, având un rol esenţial în activitatea curentă a acestei organizaţii", mai motivează Înaltă Curte. 

Primul mesaj din închisoare

Cu ocazia zilei naţionale şi la cinci luni după încarcerarea sa la penitenciarul Rahova, fostul lider PSD a transmis un prim mesaj din spatele gratiilor. 

„De dragul tău am sacrificat tot şi am făcut ce am ştiut mai bine să te ajut să creşti mare, să fii bogată şi puternică. Am renunţat la multe momente alături de familia mea, am ratat multe evenimente din viaţa copiilor mei, mi-am asumat în cele din urmă chiar şi renunţarea la libertate, de dragul tău! Mi-am dorit să te văd puternică, să văd cum copiii României mănâncă mâncare românească, sănătoasă şi naturală, nu alimentele pline de chimicale refuzate de alţii. Tu poţi fi tot ceea ce nu te-au lăsat niciodată să devii, tu poţi fi tot ceea ce visează copiii români că ai putea fi”, scria Liviu Dragnea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite