Încă o clasare de proporţii. DNA a închis dosarul în care Vîntu acuza că i-a dat mită lui Tăriceanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a clasat dosarul actualului preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu acuza faptul că i-a dat mită un milion de euro fostului premier ca să îl numească, în 2008, pe jurnalistul şi ong-istul Liviu Mihaiu, guvernator al Deltei Dunării – se arată într-un răspuns al DNA la o solicitare a G4media.

Decizia de clasare s-a dat în august anul trecut, însă până acum nu s-a ştiut nimic, arată g4media.ro.

„La data de 27 august 2018, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării, conform art. 16 alin. 1 lit. a (“fapta nu există”) şi b (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”) din Codul de Procedură Penală”, a arătat DNA.

Dosarul lui Tăriceanu era disjuns din dosarul fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Acesta din urmă a fost trimis în judecată în 2016 de DNA pentru că ar fi primit mită un alt milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu ca să îşi exercite influenţa asupra premierului din 2008, Călin Popescu Tăriceanu, astfel încât omul lui SOV, Liviu Mhaiu, să fie numit guvernator al Deltei.

Dosarul lui Olteanu a fost trimis la Înalta Curte, a ajuns apoi la Curtea de apel Bucureşti şi, din 2017, este la Tribunalul Capitalei. Următorul termen de judecată este pe 25 aprilie.

Potrivit rechizitoriului din dosarul lui Bogdan Olteanu, ”se va dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (…) în legătură cu remiterea unei alte sume de un milion de euro către inculpatul Bogdan Olteanu prin intermediul martorului Eftime Ionuţ, indicată în declaraţia martorului şi în denunţul lui Sorin Ovidiu Vântu, având în vedere că este necesară administrarea unor noi mijloace de probă pentru a determina actul vizat de persoanele implicate în săvârşirea acestei fapte”.

Potrivit rechizitoriului din dosarul lui Bogdan Olteanu, denunţătorul Sorin Ovidiu Vântu a declarat la DNA (vol. 1, f. 120-122): „Domnia sa (Bogdan Olteanu – n.r.) mi-a spus că pentru asta (ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Biosferei Delta Dunării – n.r.) trebuie să îi dau două milioane de euro: un milion pentru sine şi un milion pentru domnul Călin Popescu Tăriceanu, de a cărui semnătură depindea această numire. După circa o săptămână i-am trimis prin intermediul lui Eftime Ion suma de 2 milioane de euro cash, iar domnul Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunării.”

Tăriceanu este vizat însă de o altă cerere de urmărire penală din partea DNA în dosarul Microsoft.

Fostul prim-ministru şi actual prezidenţiabil este acuzat că ar fi primit mită 800.000 de dolari ca să prelungească contractele Microsoft. 

Mai mult, Tăriceanu este judecat şi pentru mărturie mincinoasă la Înalta Curte într-un caz legat de retrocedarea frauduloasă a unor terenuri şi păduri către Paul Lambrino, bastardul Regelui Carol al II-lea. Fostul premier a fost achitat în primă instanţă şi acum aşteaptă decizia în apel pe 22 aprile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite