Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Încă un impozit: cum vrea statul să ne mai ia nişte bani cu forţa

21
28 Aug 2019 06:14:21
Autor: Valentin Bolocan
Specialiştii susţin că modulele de perfecţionare nu dau rezultatele aşteptate FOTO Shutterstock
Specialiştii susţin că modulele de perfecţionare nu dau rezultatele aşteptate FOTO Shutterstock

Problema deprofesionalizării personalului din aparatul administrativ se vrea rezolvată în anii viitorii prin adoptarea unora dintre ideile Planului de Acţiune pentru Educaţie 2019 – 2030 aprobat de Ecaterina Andronescu chiar înainte de a părăsi fotoliul de la Educaţie. Concret, conform documentului, angajaţii statului vor fi trimişi periodic la cursuri de formare.

 „Nu ai cum să creşti performanţa profesională decât întorcându-l la şcoală şi învăţându-l ceva în plus, mai ales că totul evoluează”, spunea fostul ministru care a fost citat de cursdeguvernare.ro. Şi cum statul nu poate suporta o asemnea investiţie, se are în plan înfiinţarea unui cont personal de învăţare pe tot parcursul vieţii (ÎPV) pentru fiecare angajat, alimentat dintr-un impozit de 2% din venituri salariale (1% plătit de angajat, 1%, de către angajator) şi administrat de un Fond Naţional de Educaţie. 
 
Facultăţi făcute aiurea
 
Această măsură se vrea pusă în practică după ce s-a constat că nici măcar 1% din adulţii români nu au urmat niciun seminar, curs, conferinţă în 2018, în condiţiile în care principalul obiectiv strategic al României pentru anul 2020 este ca cel puţin 10% din populaţia adultă (cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani) să participe la activităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii.
 
Apoi, mai grav, s-a concluzionat că structura bugetară este plină de absolvenţi de facultăţi private, forma la Distanţă, care nu le-au oferit standarde de bază pentru funcţiile ocupate ulterior. „Dacă ne uităm la structura angajaţilor din administraţie, cam 70% din personal a absolvit o facultate privată care a avut forma de Învăţământ la Distanţă”, a explicat Ecaterina Andronescu. Într-o declaraţie anterioară, fostul ministru al Educaţiei descria calitatea acestui tip de studii universitare spunând: „Învăţământ la Distanţă, adică departe de carte”, mai arată sursa citată. 
 
„În ceea ce-i priveşte pe profesori, ei ar trebui obligaţi să urmeze periodic asemenea cursuri, în universităţi, nu cursuri improvizate organizate de firme la colţul străzii. Principala problemă a sistemului de învăţământ este formarea profesorilor. Un dascăl bine pregătit şi cu vocaţie poate face minuni, chiar dacă are o programă proastă. Însă un profesor slab pregătit, fără dedicaţie, nu va face nimic nici cu o programă excepţională”, a mai explicat Ecaterina Andronescu.
 
George Butunoiu, despre inutilitatea unor astfel de cursuri
 
Specialist în recrutare, George Butunoiu nu crede că trimisul angajaţilor cu arcanul la specializare poate avea rezultate, altele în afară de cheltuirea inutilă a unor bani. „Peste 90 la sută sunt bani cheltuiţi degeaba. Şi asta pentru că oamenii nu pot fi forţaţi să se specializeze. Trebuie să existe dorinţa angajatului de a se perfecţiona pentru ca un astfel de program să aibă succes. O mare parte dintre aceşti angajaţi ai statului nu suportă să înveţe şi oricum sunt oameni de care nu se prea prinde nimic, Am văzut astfel de persoane, chiar şi unele tinere, cărora li s-a făcut rău fizic când au început să înveţe”, spune expertul.
 
CV-urile angajaţilor din administraţie sunt doldora de cursuri absolvite, dar ei nu ştiu nimic. Le fac numai teoretic, ca să se plimbe, să primească o diplomă şi să încaseze diurne
George Butunoiu
Specialist în recrutare
 
George Butunoiu mai susţine că demersul pare şi inutil mai ales că, cel puţin teroetic, astfel de cursuri se fac şi în prezent. „Aceste cursuri se fac şi acum, dar se fac degeaba. CV-urile angajaţilor din administraţie sunt doldora de cursuri absolvite, dar ei nu ştiu nimic. Le fac numai teoretic, ca să se plimbe, să primească o diplomă şi să încaseze diurne. Nu ca să înveţe ceva care să-i ajute în activitate”, a precizat specialistul. 
 
Fraudele de la cursurile de reconversie 
 
George Butunoiu spune că în prezent există o piaţă a cursurilor de formare care este pronunţat fraudată. „Sunt o mulţime de firmele de training care fac, teoretic, diverse cursuri de pregătire sau de reconversie profesională. Am spus teoretic pentru că respectivele module de formare nu se fac sau se fac de mântuială, fără rezultate pentru cursanţi. Dar respectivele companii de training încasează milioane pentru aceste <<servicii>>. Şi o mare parte din aceşti bani provin din fonduri europene nerambursabile”, a conchis specialistul în recrutare. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Davide Isa
28.08.2019, 07:42:28

Foarte multi bugetari paraziteaza -la propriu- sistemul si nu merita niciun ban in plus, din contra. Cine vrea sa se scolarizeze, n-are decat sa o faca pe banii lui, ca doar le-au crescut salariile, fara numar. Sistemul privat trebuie sa se opuna ferm, avand in vedere ca este vaduvit de servicii de calitate din partea bugetarilor, ca este tratat fara pic de respect si ca este considerat doar bun de platit taxe si impozite, fara numar.

+16 (18 voturi)
catalin toader
28.08.2019, 07:54:53

Davide Isa : Daca te uiti pe cv functionarilor, vezi ca-s doldora de diplome, ca ar face de rusine si un academician. Facultati, masterate, doctorate, cursuri cu denumiri pompoase, ca ma si intreb cand au mai avut timp sa-si faca meseria daca au stat numai prin scoli. Cand ii iei la scuturat, nu mai ramane nimic din toate tinichelele alea. Daca vrei sa inveti si sa fii competitiv, pune, frate, mana pe carte, cauta pe net, citeste - vorba lui Vanghelie- niste "almanahe", dar pe banii tai! Lucrurile astea se intampla pentru ca in sistemul public competitia si aprecierea valorii sunt niste glume proaste, de care rad pana si cainii din Vama Giurgiu!

+17 (19 voturi)
Ionel Marcu
28.08.2019, 08:07:16

Tiptil, tiptil, impozitarea veniturilor salariale se apropie de 50%. Iar criza abia își face încălzirea pe tușă, ce o fi după ce intră în teren! Iar bugetarii, toți cei 1.450.000 să fie re-școlarizați sau numai jumătate, restul să treacă în sectorul privat?

+7 (9 voturi)
Tomescu Tom
28.08.2019, 07:49:02

Nu mai stiu de unde sa faca rost de bani pentru vacante ... :))) Butunoiu are perfecta dreptate ..si a fost destul de elegant in exprimare ...Cand s-a referit la problema ! Sistemul bugetar este supra incarcat cu persoane ce nu-si merita functia/jobul ... Daca s-ar face o triere bazata pe competenta .. ar ramane sistemul bugetar fara angajati .. :)))

+11 (11 voturi)
Banan Crudu
28.08.2019, 07:55:54

Ca de obicei, bani sifonați din punga noastră,pentru proiecte aiurite.Statul vrea dar nubare de inde, deci bagă mâna în buzunarul cetățeanului. Tipic. Este de obște cunoscut că mulți dintre "bugetari" sunt de fapt niște pierde vară care nu se pricep la nimic, ei sunt de profesie "decât bugetari" adică ,vezi Doamne, funcționari publici. Nu au o formare profesională adecvată, nu au nici măcar o cultură generală acceptabilă și nu de puține ori constați ca sunt cam...agramați. Dacă este nevoie de exemple în acest sens putem aminti niște nume consacrate, începând cu Dăncilă și continuând cu Daea, Dan, Pop "Genunche", etc. Faptul că statul, prin vocea ex ministrului educației,recunoaște că se bazează pe un aparat birocratic, funcționăresc, preponderent neadecvat și nepregătit, nu reprezintă un pas înainte câtă vreme bună parte dintre acești funcționărași sunt angajați pe bază de pile, cumetrii sau criterii de partid. Chiar șibașa zisele facultăți private, la distanță, sunt o afavere bănoasă promovată nu de puține ori,tocmai de unii teprezentanți ai statului, dintre care o putem aminti tocmai pe această doamnă Andronescu. Ne putem lesne, aduce aminte, că în urmă cu câțiva ani, tocmai această doamnă,acum critică, propunea ca absolvenții de liceu care nu reușesc să ia examenul de bacalaureat să fie totuși admiși la facultăți, urmând ca BAC-ul să fie promovat pe durata studiilor universitare !!!! Despre așa zisele cursuri de reconversie profesională organizate de diferite srl-uri, orice comentariu este superflu.

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările