Încă un pas spre un desant masiv al NATO în România. MApN reinventeză Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu cu peste 2 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari americani în Baza Kogălniceanu FOTO US ARMY Pvt. Michael Ybarra
Militari americani în Baza Kogălniceanu FOTO US ARMY Pvt. Michael Ybarra

Cea mai mare baza NATO din Europa de Est prinde contur după ce Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a cerut încuviinţarea Parlamentului pentru a lansa procedurile de achiziţie necesare extinderii, upgradării şi modernizării infrastructurii Bazei aeriene 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu. Investiţia este estimată la peste 2 miliarde euro, iar după finalizare baza va putea găzdui 10.000 de militari aliaţi.

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări la Baza 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu.

„România îşi doreşte consolidarea statutului de stat - pol de stabilitate pe flancul estic al UE şi NATO, inclusiv în plan militar, iar acest lucru se face şi prin augmentarea, îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie armată, în special în scop defensiv şi al serviciilor de suport şi apărare asociate. Perspectiva dotării forţelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum şi diversificarea gamei de misiuni şi exerciţii naţionale sau cu participare internaţională ce urmează a se executa pe şi de pe această locaţie presupune regândirea şi redimensionarea facilităţilor existente în prezent în zona aerodromului Mihail Kogălniceanu şi aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”, se arată în scrisoarea transmisă conducerii Parlamentului de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Potrivit documentului, „gama de misiuni care este încredinţată în prezent unităţii, respectiv executarea serviciului de luptă Poliţie Aeriană şi Căutare Salvare, precum şi utilizarea frecventă a facilităţilor existente în operaţiuni de îmbarcare/ debarcare trupe şi materiale necesare teatrelor de operaţii impun cu necesitate dezvoltarea infrastructurii existente în vederea asigurării condiţiilor minimale pentru desfăşurarea în siguranţă a acelor misiuni”.

Ministrul Apărării a menţionat mai multe misiuni care urmează să se desfăşoare şi necesită dezvoltarea infrastructurii, printre care „exerciţii şi activităţi de instruire în comun sau activităţi de crosservicing pentru aeronavele din dotarea Forţelor Aeriene române şi ale partenerilor”, „executarea serviciului de Poliţie Aeriană extins”, „executarea serviciului de luptă Căutare şi Salvare şi a misiunilor de tip MEDEVAC şi SMMU”, „executarea activităţilor de instruire în zbor şi la sol a personalului care deserveşte aeronavele de luptă de tip multirol”.

Conform sursei citate, investiţia imobiliară este planificată a se realiza în perioada 2020 - 2039, valoarea contractului de achiziţie pentru realizarea proiectului fiind estimată la 2.171 milioane euro, fără TVA, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurilor de achiziţie.

Aprobarea Parlamentului este obligatorie

„Atribuirea contractului de prestare a serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări se va realiza în urma derulării de către MApN, prin Direcţia domenii şi infrastructuri, a unei proceduri de achiziţie, respectiv licitaţie, restrânsă, în conformitate cu prevederile OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, ţinând cont de caracterul clasificat secret de serviciu al informaţiilor necesare parcurgerii etapelor procedurii de achiziţie. Articolul 51 alin. 2 din actul normativ menţionat instituie obligaţia autorităţii contractante de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului fără TVA este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane euro”, se mai arată în document. 

Facilitate pentru intervenţii de apărare sau ofensive

MApN demarează, astfel, lucrările de reinvetare a Bazei Aeriene 57 de la Mihail Kogălniceanu.  Proiectul este unul strategic pentru MApN şi are în vedere „realizarea unor facilităţi minimale operaţionale noi şi dezvoltarea celor existente la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forţele Aeriene Naţionale şi partenerii strategici, pentru operarea în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive”, se arată într-un document al MApN.

Concret, având în vedere că în viitor Forţele Aeriene vor fi dotate cu noi tipuri de aeronave, cel mai probabil F-16 Fighting Falcon şi, în perspectivă, F-35 Lightning II, dar şi ţinând cont că de la Kogălniceanu  se lansează zboruri spre teatre de operaţii, se doreşte o redimensionare, dar şi o aducere la zi a Bazei 57.

kogalniceanu

Militarii americani operează şi acum la Kogălniceanu  FOTO U.S. Army Spc. Ethan Valetski

Astfel, la Kogălniceanu se va realiza o pistă nouă, exclusiv militară, dar vor fi constrite şi hagare sau platforme care permit întreţinerea avioanelor, inclusiv a celor grele de transport. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Unitatea ca avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană. Vor fi construite, de asemenea, pavilioane administrative pentru diversele unităţi care vor opera în bază, un modern poligon de trageri şi o zonă de primire şi echipare a rezerviştilor.

Baza va avea chiar şi o şosea de centură

În fine, după modelul occidental, Baza 57 va avea zona un bloc alimentar, o zonă pe care vor fi ridicate locuinţe de serviciu pentru militari, dar şi cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două  grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital.

Ca tabloul să fie complet, trebuie spus că la Kogălniceanu se va ridica şi o bază sportivă care va avea mai multe terenuri de sport, o sală polivalentă dotată inclusiv cu sală de forţă şi saună, un bazin acoperit, dar şi spaţii verzi şi de joacă sau parcuri. Practic, este vorba de un adevărat oraş pentru militari care se va ridica aproape de la zero la Kogălniceanu. Totul deservit de o puternică reţea de străzi şi drumuri perimetrale, inclusiv de o şosea de centură. Baza va fi alimentată cu energie electrică de la un parc fotovoltaic sau de la o uzină electrică proprie şi va avea un sistem autonom de furnizare a apei.

 

10.000 de militari aliaţi în coasta Rusiei

Reaminitim că generalul Alexandru Grumaza declarat cu ceva timp în urmă că noua bază va fi dimensionată la nivel de brigadă. „Cel mai probabil acolo vor fi adusi până la 8.000 de militari, cel mult 10.000 în unele momente de vârf. Oricum va fi cea mai importantă bază aliată la Marea Neagră şi este o reacţie a alianţei la mişcările Rusiei din Crimeea. Şi probabil aici va funcţiona o unitate de tipul  «multi-domain task forces», care va cuprinde militari din mai multe arme. Oricum nu vor lipsi puşcaşii marini care sunt prezenţi şi acum“, a subliniat generalul  Alexandru Grumaz. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite