Încă un rateu al CNAS: nu se mai emite cardul european de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
card european de sănătate

După ce sistemul informatic a fost blocat de peste o lună, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a intrat într-un nou impas şi nu mai emite carduri europene de sănătate. Concret, instutuţia discută în prezent oferte pentru furnizarea respectivelor carduri, iar mai multe firme speră să câştige contractul, după ce au depus oferte la CNAS.

Lentoarea cu care se rezolvă problemele în sistemul de asigurări de sănătate dă peste cap planurile de concediu şi planurile studenţilor care pleacă la studii în altă ţară. Specialiştii din sistem spun că este destul de târziu pentru discuţia pe baza ofertelor şi că, în tot acest timp, oamenii au de suferit iar adeverinţa în limba română, care, chipurile, ţine loc de card, nu este de niciun folos acestora.  

Câteva companii prestatoare de servicii electronice au depus oferte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru furnizarea de servicii de producţie şi distribuţie a cardului european de asigurări de sănătate, arată profit.ro. Contractul durează 3 ani şi are o valoare estimată de 11,41 milioane de lei. Pe scurt, cardul european de sănătate este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene (UE). Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maxim un an) în afara graniţelor României şi este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicală. 

Adeverinţa care se eliberează în prezent în lucul cardului este în limba română, ceea ce nu este de un real ajutor persoanei în cauză. „Pentru un furnizor de servicii medicale din Europa, acea adeverinţă în limba română nu are nicio valoare. Eventual, ar fi trebuit eliberată şi o adeverinţă în limba engleză, dar nu există un formular în acest sens şi nu este aprobată această măsură”, arată preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. 

Asigurarea de sănătate nu are acoperirea cardului european

Din această cauză, tinerii care pleacă la studii în străinătate au de suferit. „Mai este mai puţin de o lună şi studenţii români se pregătesc să plece la studii. A fost şi perioada vacanţelor, iar oamenii au avut de suferit. Până la urmă, şi-au plătit ei asigurare de sănătate dar aceea nu înlocuieşte în totalitate cardul european de sănătate”, a mai precizat specialistul. Acesta îi îndeamnă pe pacienţi să sune la casele judeţene de asigurări de sănătate dacă vor să afle detalii despre eliberarea cardului de sănătate. 

Cardul european de asigurat este un document important, el conferind dreptul de a beneficia de asistenţă medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecţiuni preexistente deplasării. Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului, sunt cele prevăzute de legislaţia fiecărui stat şi nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite