UPDATE Subiectele şi baremele la prima simulare la Română pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele încep la ora 11.00 şi vor fi supravegheate video  FOTO Adevărul
Testele încep la ora 11.00 şi vor fi supravegheate video  FOTO Adevărul

Prima simulare pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul din 2013 a avut loc astăzi în Capitală, în toate şcolile şi liceele de stat şi particulare, la limba şi literatura română. Inspectoratul şcolar a publicat subiectele date elevilor şi baremele de corectare, pentru ambele probe. Examenele au avut loc pe modelul riguros din vară, inclusiv cu supraveghere video.

UPDATE: Elevii şi liceenii care vor să vadă dacă au tratat corect subiectele primite la simularea de miercuri la limba şi literatura română, pentru Evaluarea Naţională şi respectiv Bacalaureat, pot consulta baremele de corectare publicate de Inspectoratul Şcolar al Capitalei.

Oficialii au publicat atât subiectele primite de elevii şi de liceenii din ani terminali, pentru ambele tipuri de simulări, în funcţie de profilul studiat (real sau uman, doar pentru Bac), cât şi soluţiile propuse pentru rezolvarea cerinţelor la limba şi literatura română.

Cei mai mulţi elevi şi liceeni au spus că nu au considerat subiectele primite foarte dificile. Idee susţinută şi de profesorii de limba şi literatura română.

"Mă aşteptam să fie subiecte mai grele, în special la uman. Dacă se dau aşa şi la vară, rata de promovare va fi mai mare ca până acum. Subiectele sunt generoase, clare şi accesibile. Singurul lucru care a lipsit a fost citatul. Elevii mi-au povestit că preferă să li se dea un citat pe seama căruia să comenteze, dar de data aceasta nu au avut nici unul", a spus pentru "Adevărul" profesoara de limba română Maria Postu de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc".

Baremul de corectare pentru subiectele de la simularea pentru Evaluare Naţională, la Română:

Barem de corectare_romana_simulare_cls.aVIII-a by

Subiectele primite la simularea pentru Bacalaureat 2013, la Română, profil Real:

Subiectele la simularea pentru Bac, limba şi literatura română, profil real by

Baremul de corectare pentru subiectele de la simularea pentru Bac 2013, Română, Real:

Barem_simulareBac_romana_real by

Subiectele primite la simularea pentru Bacalaureat 2013, la Română, profil Uman:

subiecte_bac_romana_uman by

Baremul de corectare pentru subiectele de la simularea pentru Bac 2013, Română, Uman:

barem_simularebac_romana_uman by

UPDATE: Elevii de clasa a VIII-a şi  XII-a din toate şcolile şi liceele din Bucureşti au dat, miercuri dimineata, simularea la limba şi literatura română, timpul de executare fiind de două pentru simularea Evaluării Naţionale şi respectiv trei ore pentru cea de la Bacalaureat.

"Subiectele nu sunt grele, corespund cu materia şcolară din semestrul I. Copiii ştiu să facă texte narative şi nu ar trebui să aibă vreo problemă dacă au venit zi de zi la şcoală, nu le trebuie o pregătire suplimentară ca să ia o notă bună", a explicat profesoara Postu de la liceul "George Coşbuc".

La primul subiect pentru elevii de clasa a VIII-a s-a dat poezia "După ploaie" de Otilia Cazimir pentru care, la punctul A, s-a cerut găsirea unui sinonim pentru sensul din text al cuvintelor "fumurie", "aude" şi "se uită", selectarea unei personificări şi unui epitet din textul dat şi prezentarea semnificaţia a trei versuri: "Şi toate florile subţiri şi crude/Se-ntorc pe-o parte şi pe alta-n vânt/S-arate soarelui cât de frumoase sunt".

Simulare Evaluare Nationala limba romana

La punctul B s-a cerut redactarea unei compuneri de 15-25 de rânduri în care elevii să-şi exprime opinia despre semnificaţia titlului poeziei "După ploaie". Primul subiect valorează 42 de puncte din notă.

La al doilea subiect s-a dat un text de Andrei Dimulescu din revista Unica - "Grădina Clujului". La punctul A s-a cerut formularea unui enunţ din care să se înţeleagă cine a înfiinţat Grădin Botanică din Cluj-Napoca şi prin ce este reprezentată flora Româniai în aceasta.

Simulare Evaluare Nationala limba romana 2

La următorul punct elevii au trebuit să redacteze o scurtă naraţiune de 10-15 rânduri în care să prezinte o întâmplare din timpul unei vizite imaginare în Grădina Botanică din Cluj. Subectul al doilea valorează 36 de puncte, iar lucrarea are din oficiu 10 puncte.


În jur de 30.000 de elevi de clasa a opta şi de clasa a XII-a din şcolile şi liceele bucureştene au dat astăzi primele examene-simulări care trebuie să-i pregătească pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul din vară.

Subiectele au fost gândite să fie la fel de grele. Elevii au fost supravegheaţi video, lucrările corectate după baremuri clare, respectându-se ”toate exigenţele unui de examen“, susţin reprezentanţii inspectoratului şcolar.

„Este un demers foarte serios şi foarte bine organizat în interesul copiilor, părinţilor şi profesorilor. La fel ca la examenele naţionale propriu-zise, avem camere de supraveghere în sălile în care se dau simulările şi vor fi respectate toate exigenţele unui examen“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, inspectorul Marian Banu pentru „Adevărul“.

Banu a explicat că, în ceea ce-i priveşte pe liceenii bucureşteni, aceasta este o primă sesiune a simulărilor, în care se verifică cunoştinţele de română şi matematică, urmând ca în primăvară să fie testaţi şi la disciplinele de specialitate (istorie, geografie, fizică, biologie etc).

„Nivelul de dificultate al subiectelor este acelaşi ca cel de la examen, însă vizează doar materia care s-a aprofundat până acum, iar testele se dau numai la limba română şi la matematică momentan, urmând ca în aprilie să aibă loc o evaluare mai complexă. Prioritar acum este să-i obişnuim cu ideea de examen, să ştie ce înseamnă o coală albă, o lucrare scrisă“, a mai spus Marian Banu.

Supraveghere video în toate sălile

Camere de supraveghere au fost montate în toate sălile unde au avut loc simulări. În această dimineaţă, elevii şi liceenii au dat în acelaşi timp proba la limba şi literatura română. Subiectele vor fi transmise cel târziu la ora 10:15 în şcoli, iar simulările sunt programate să înceapă la ora 11:00. Pentru Evaluarea Naţională, probele durează două ore, iar pentru Bacalaureat, trei ore.

Proba la matematică va fi susţinută vineri, 1 februarie, respectând aceleaşi norme de organizare ca cea de la limba română. Rezultatele pentru ambele simulări vor fi afişate luni, 11 februarie, însă nu se vor putea face contestaţii. Iar un raport final pe Bucureşti va fi făcut public la finalul lunii.

Un singur elev în bancă

Repartizarea elevilor în sălile de concurs se face în funcţie de tipul de examen, în ordine alfabetică pe unitate de învăţământ, iar în bancă stă câte un singur elev. În fiecare sală, copiii sunt supravegheaţi de câte doi asistenţi, care trebuie să aibă altă specialitate decât cea la care se susţine proba.

Elevii îşi semnează prezenţa într-un tabel, iar profesorii vor scădea nota la purtare celor care se abat de la regulile simulării, precizate pe o foaie ataşată la intrarea în toate sălile de examen. Notele obţinute la simulări pot fi trecute şi în catalog, dacă părinţii vor fi de acord.

Două simulări în ţară

Elevii şi liceenii din majoritatea judeţelor din ţară au avut deja parte de simulări pentru cele două examene din vară. Dacă anul trecut a fost o singură „repetiţie“, anul acesta există judeţe unde elevii trebuie să treacă şi prin trei simulări, atât cei din gimnaziu, cât şi cei din liceu.

Este cazul judeţului Iaşi, unde primele testări au avut loc în luna decembrie, atât pentru Evaluarea Naţională, cât şi pentru Bacalaureatul din 2013. În februarie va urma o a doua examinare la nivelul fiecărei şcoli, cu subiecte proprii, iar a treia va avea loc în aprilie şi va cuprinde subiecte din toată materia, stabilite la nivel de judeţ, pe baza subiectelor recomandate de Ministerul Educaţiei.

În Cluj inspectoratul judeţean a decis să organizeze două simulări ale examenelor naţionale din vară, prima s-a încheiat la începutul lunii decembrie şi a vizat materia din semestrul I, iar a doua va avea loc cel mai probabil în aprilie şi vizează toată materia, a declarat pentru „Adevărul“ inspectorul general Valentin Cuibus.

În luna ianuarie au mai avut loc simulări la examenele naţionale în judeţele Tulcea şi Dâmboviţa, iar în luna martie vor avea loc simulări la Sălaj. Notele în judeţele unde s-au organizat deja simulări nu au arătat însă rezultate mai bune faţă de examenele de vara trecută, însă vorbim deocamdată de primele testări.

Calendarul examenelor din Bucureşti

Primele simulări din Bucureşti pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat au început miercuri dimineaţa cu proba de limba şi literatura română. Până la ora 10:45 au fosti distribuite subiectele, examenul începând la 11:00 şi terminându-se la 13:00 pentru elevii de a VIII-a şi la 14:00 pentru cei de clasa a XII-a. 

Următoarea probă la care vor fi testaţi, cea de matematică, va fi susţinută vineri, 1 februarie, conform aceloraşi rigori. Rezultatele vor fi afişate luni, 11 februarie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite