Începe Bac-ul greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200.000 de elevi susţin astăzi prima probă scrisă de examen, cea de limba şi literatura română. După cele trei examene orale uşoare, liceenii vor susţine trei teze scrise la examenul de maturitate, în loc de patru, cum erau anul trecut.

Mai citiţi şi:

Bac 2010: Mulţi elevi se plâng de subiectul al III-lea, caracterizarea lui Harap Alb

Fratele eroului mort în Afganistan a dat azi Bac-ul

Anul acesta, cele trei probe scrise sunt: limba română (sau limba maternă), matematică sau istorie (în funcţie de profilul real sau umanist al liceului) şi proba profilului, la alegere. La cea de-a treia teză, liceenii vor opta între fizică, chimie, biologie sau informatică (pentru profilul real) şi geografie, filosofie, logică, economie, psihologie sau sociologie (pentru cel umanist).

Astăzi, la examenul de limba română, elevii vor primi trei subiecte. Primul va cuprinde un text literar studiat sau la prima vedere şi va avea ataşate mai multe cerinţe mici şi diverse, de la „scrieţi antonimul sau sinonimul cuvântului X" până la „comentaţi, în 10 rânduri, secvenţa indicată din text".

 Al doilea subiect va porni de la un text de tip critic şi elevii vor trebui să-şi argumenteze propriile opinii, în 15 - 30 rânduri. La ultima cerinţă, elevii vor avea de conceput un eseu de 2-3 pagini pe o temă legată de una dintre operele studiate.

Se trece cu minimum 6

În examen vor intra numai acei liceeni care au participat la probele orale, de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, care au avut loc în timpul anului şcolar. Elevii vor avea acces în sălile de examen pe baza actului de identitate, între orele 7.30 - 8.30. Ministerul Educaţiei a elaborat pentru fiecare probă de Bac 10 variante de subiecte.

Liceenii vor putea părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate. Sunt consideraţi promovaţi elevii care au participat la toate probele din timpul anului şcolar şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă, dar care au media generală minimum 6.

Anul acesta, medii mai mici

Profesorii de limba română arată că, în principiu, structura probei de română din acest an nu diferă prea mult în comparaţie cu celelalte.

„Singura modificare va fi la primul subiect din fişa de examen, unde elevii pot primi în loc de versuri un fragment din proză. La acest subiect ei vor avea nouă cerinţe/observaţii pe care trebuie să le facă pe baza textului. De fapt, acest tip de exerciţiu îi învaţă să comenteze textul şi să opereze cu chestiuni de vocabular", a spus Constantin Lăzărescu, profesor de limba română de la Colegiul Naţional „Sf.Sava".

Experţii în educaţie arată că probele scrise din acest an vor fi mult mai importante pentru nota finală. „Mediile de trecere la Bac s-ar putea să fie mai mici anul acesta pentru că elevii vor lua note numai la cele trei probe scrise. Până acum, nota finală era majorată de probele orale", a declarat Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-Cer.

În Suplimentul „Şcoală şi educaţie" de mâine, profesorii dau ultimele sfaturi înainte de cea de-a doua proba scrisă.  Astfel, la problemele mai grele de la matematică, când raţionamentul „nu mai merge", candidaţii trebuie să verifice dacă n-au omis ceva din ipoteza problemei, iar la istorie să mizeze pe folosirea limbajului adecvat, utilizarea de argumente şi structurarea prezentării, în locul memorării de date şi ani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite