Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Începe primul proces al unui sat împotriva măsurii carantinei. Dosarul Gornet versus Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

2
3 Aug 2020 10:55:07
Autor: News.ro
Sala de judecată  a Curţii de Apel Bucureşti Imagine: Adevărul
Sala de judecată  a Curţii de Apel Bucureşti Imagine: Adevărul

Primul termen în dosarul în care satul prahovean Gornet contestă decizia prin care a fost plasat în carantină, cerând plata unor daune de patru milioane de euro, are loc luni, la Curtea de Apel Bucureşti, începând cu ora  12:00. Satul Gornet a intrat în carantină pe 22 iulie, iar măsura e valabilă 14 zile.

Autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de a introduce în carantină satul Gornet din această comună şi au cerut iniţial despăgubiri în cuantum de 500.000 de euro care ar urma să fie împărţiţi celor care au fost „prejudiciaţi” din cauza carantinei. Ulterior, suma a fost crescută la 4 milioane de euro.
 
DSU susţine că ordinul privind carantina permite intrările sau ieşirile persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a merge la serviciu.
 
Unitatea Administrativ Teritorială Gornet din judeţul Prahova a atacat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de a introduce în carantină satul Gornet după ce 15 dintre cei peste 2000 de localnici au fost diagnosticaţi cu COVID-19. 
 
Conform cererii de chemare în judecată, localitatea solicită anularea ordinului emis de Raed Arafat prin sare satul Gornet este introdus în carantină şi cere instanţei să oblige DSU să plătească 500.000 de euro dane morale/daune interese, sumă care ar urma să fie împărţită celor care au fost „prejudiciaţi” prin dispunerea măsurii de carantină. 
 

Ce argumente are avocatul comunei Gornet

În documentul citat se motivează că actul administrativ emis de DSU este unul netemeinic întrucât în satul Gornet, introdus în carantină, ar exista doar şase persoane infectate cu SARS-Cov-2, nu 15, câte au declarat autorităţile locale atunci când au votat propunerea de carantinare a localităţii.
 
Mai mult, avocatul localităţii susţine, în cererea de chemare în judecată, că DSP Prahova „nu a efectuat niciodată o anchetă epidemiologică aşa cum susţin reprezentanţii acestei instituţii care şi în prezent au cunoştinţă doar de şapte persoane infectate, cu excepţia şefului DSP care singur a raportat 15 persoane astfel încât măsura abuzivă a contaminării să fie credibilă la Bucureşti”.
 
În plus, documentul trimis instanţei arată faptul că nu a existat niciun fel de colaborare între prefect şi autorităţile locale deşi prefectul ar fi fost obligat, conform avocatului care reprezintă interesele celor din Gornet, „să coopereze cu autorităţile publice din comună”.
 
Bogdan Dumitru, avocatul care reprezintă comuna Gornet în instanţă şi care a atacat în contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucureşti, ordinul de introducere în carantină a satului Gornet, a anunţat săptămâna trecută că va cere majorarea sumei solicitate ca daune interese în procesul deschis împotriva Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
 
„Având în vedere băşcălia şi mizeria făcute de DSU prin dr. Raed Arafat locuitorilor comunei Gornet, jud. Prahova am solicitat despăgubiri în cuantum de 4 (patru) milioane de euro. În conformitate cu prevederile art. 3 (6) din Ordinul nr. 1309 din 21.07.2020 al Ministerului Sănătăţii îi solicităm şefului DSU emiterea imediată a ordinului de ridicare a carantinei în comuna Gornet jud Prahova”, anunţă avocatul Bogdan Dumitru, într-un comunicat dat publicităţii joi după-amiază.
 
Potrivit acestuia, hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a stat la baza ordinului de carantinare a satului Gornet ar fi nelegală pe motiv că „nu are legătură cu instituirea stării de carantină în comuna Gornet, ci se referă la măsuri pentru eliminarea răspândirii pestei porcine”.
 
Satul Gornet a intrat în carantină miercuri, 22 iulie, măsura fiind valabilă 14 zile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ţepeş
3.08.2020, 12:48:10

Deci, HĂ, HĂ, HĂ, la vuvuze și la trolli. Desigur că legea și Constituția e nașpa. CCR al PSD e contra împotrivă, și uite așa.

Schnauzer Berger
3.08.2020, 20:58:10

Da, bravo taranilor sunteti impotriva a ce spune statul? Daca va mai da pulea bani de la buget? Cu ce mai platiti putorile de la primarie, sunteti in stare sa va asigurati banii pentru functionare? Nu respectati legea, nema parale, la pulivara daca mai ramine si pentru voi!