Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Închisoarea secretă CIA pe teritoriul României. Fostul şef al SIE, Ioan Talpeş: Am avut o înţelegere cu CIA

7
19 Dec 2014 21:08:32
Autor: Andrei Aştefănesei
Fostul şef al SIE, Ioan Talpeş FOTO Adevărul
Fostul şef al SIE, Ioan Talpeş FOTO Adevărul

Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, a confirmat, la Adevărul Live, că România, prin el, a avut o înţelegere cu CIA pentru o locaţie pe teritoriul ţării. Talpeş a spus însă că nimeni din România nu a ştiut şi nici nu a vrut să ştie despre ce a fost vorba, fiind o cerere „aproape obişnuit“. „Deşi eu nu am văzut nicio locaţie, a fost doar o înţelegere, e adevărat, cu CIA“, a spus Talpeş.

Ioan Talpeş, invitatul jurnalistului Cristian Unteanu la Adevărul Live a vorbit despre posibilitatea ca România pe teritoriul ei să fi găzduit o închisoare secretă a CIA. „De ce este vinovată România, ce a încălcat România, atunci când a pus la dispoziţie, prin mine, să spunem – deşi eu nu am văzut nicio locaţie, a fost doar o înţelegere, e adevărat – CIA-ului să desfăşoare nişte acţiuni în teatrele de operaţii. Aşa mi s-a spus“, a dezvăluit Talpeş.

„Puteam să refuz? Sigur că puteam, dar consecinţele erau uşor de bănuit. Este evident că nu am fi făcut proba unui aliat adevărat“, a explicat fostul şef al SIE.

Ion Iliescu a fost informat

 

Acesta susţine că l-a informat şi pe preşedintele de atunci al ţării, Ion Iliescu, dar l-a informat „printre altele“ şi crede că şeful statului nici nu a luat în seamă informaţia.

„Acest acord a fost unul aproape obişnuit. Preşedintele Ion Iliescu a fost informat de mine „printre altele“. Nu cred că a luat în seamă“, a spus Ioan Talpeş.

"Nu pot să comentez ceva fără documente de faţă. Nu am avut cunoştinţă de aşa ceva. Nu m-am întâlnit cu această problemă şi comentarii pe baza unor fapte necunoscute şi fără dovezi nu pot să fac", declara Ion Iliescu pe 10 decembrie.

Talpeş spune că nu a ştiut absolut nimic


Ioan Talpeş susţine că a fost chemat pentru explicaţii atât de către comisia parlamentară care a anchetat existenţa unei închisori pe teritoriul României, condusă de Norica Nicolai, dar şi de către un procuror.

„Am fost audiat şi în comisia parlamentară, m-a audiat şi un procuror în legătură cu acest subiect. Habar nu aveam cine şi dacă a trecut prin România. Înţeleg că era un om care a şi dat România în judecată la CEDO. Nu am ştiut absolut nimic. Le-am spus că nu mie trebuie să se adreseze pentru ceea ce a fost, ci Statelor Unite, CIA-ului, Departamentului de Stat. Chiar dacă aş şti că s-a întâmplat ceva pe teritoriul României, în calitatea pe care am avut-o nu pot să dau vreo declaraţie, pentru că asta ar putea să afecteze grav relaţia dintre noi şi SUA. Am fi nişte aliaţi neloiali. Această relaţie Washington - Bucureşti nu are doar o implicaţie deosebită în planul stabilităţii în România, ci şi în planul poziţionării internaţionale a României.

Pot însă să garantez că nu oferirea locaţiei a stat la baza relaţiei dintre SUA şi România.

Versiunea publică a raportului elaborat de Comisia senatorială de Informaţii a secretizat o serie de date, inclusiv numele ţărilor care au găzduit închisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenţie construit de CIA în România este "BLACK" ("NEGRU"). Polonia are culoarea "albastru", Lituania, "violet", iar Thailanda, "verde".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

rolari
19.12.2014, 23:58:25

Adevarule, cine a avut ideea creata cu reclama fix-parial mobila in subsolul ecranului? Dupa 25 de ani?! Atat va dura pana o scoateti? nu de alta dar atat de mult ma irita ideile idioate ca prefer sa-mi iau vacanta pana cand dispare aceasta reclama - poate citibila dar tot ce ti se baga fortat sub nas NU se citeste - e regula !

+5 (5 voturi)
Nicolae Pop
20.12.2014, 02:15:09

Lepra slugarnica a satanistilor Americani.

0 (2 voturi)
Nicolae Pop
20.12.2014, 02:17:15

Ti-a placut sa-ti dai pantalonii pe vine in fata Yankeilor spurcati?

0 (2 voturi)
M Costi
20.12.2014, 08:08:21

CIA are "statii" pentru agentii sai in toate tarile despre care este interesata , legale acolo unde are relatii amicale cu "gazda" si ilegale acolo unde nu este agreata ! Solicitarea CIA e a avea o "locatie" pe teritoriul Romaniei nu este ceva neobisnuit in practica agentiei americane insa acest lucru nu inseamna automat ca respectiva "locatie" insemna automat un centru de detentie ! De ce ar fi facut acest lucru in Romania si nu in una dintre nenumaratele tari unde SUA au baze militare permanente , scoase de sub jurisdictia tarii gazda , ca de exemplu in Germania , Marea Britanie , Italia , Spania sau Guantanamo-Cuba ? Apoi , in Romana nu exista o baza militara a SUA ci doar un punct de tranzit pe aeroportul M. Kogalniceanu , partajat atat cu Armata Romana cat si cu traficul aerian civil ! E greu de crezut ca un centru de detentie al CIA pe aeroportul de langa Constanta sau intr-o cladire din ...Bucuresti ar fi ramas necunoscuta macar unui roman ( civil sau militar ) . Din cate stiu , pana acum nici un roman n-a afirmat despre asa ceva .Toate presupunerile au venit din strainatate.

+1 (1 vot)
Stan Toma
20.12.2014, 08:35:53

Când Statul Român semnează nu acord, un,parteneriat,o colaborare, o alianță secreta,procuratura nu are ce face. Este pur și simplu depășită. Procurorii,judecătorii și cei din justiție nu au atribuții sau dețin secrete de stat și nu se pot împotrivi deciziei de a secretiza unele acțiuni ale statului.Parlamentul aprobă sau se opune, da legi sau sau anulează legi,amnistiaza sau nu și are comisii pentru supravegherea câți taților SIE,SRI etcetera fără sa fie necesar acordul Justiției. Cu alte cuvinte justitia joaca după cum îi cântă parlamentul.

Vezi toate comentariile (7)