UPDATE Înscrierea la pregătitoare se poate face şi online. Funeriu: "Ministerul a decis copierea a ceea ce am făcut noi anul trecut"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Între 30 martie şi 7 aprilie, părinţii pot vizita unităţile de învăţământ unde se desfăşoară clasa pregătitoare de la anul                FOTO: Arhiva Adevărul
Între 30 martie şi 7 aprilie, părinţii pot vizita unităţile de învăţământ unde se desfăşoară clasa pregătitoare de la anul                FOTO: Arhiva Adevărul

Din acest an părinţii îşi vor putea înscrie copiii în clasa pregătitoare, sau, după caz, în clasa I şi online, accesând site-ul Ministerului Educaţie.

UPDATE 21:03 - "Ministerul a decis copierea a ceea ce am făcut noi anul trecut. Văd că şi criteriile sunt păstrate. Asta e bine. Procedura de anul acesta este  practic o repartizare computerizată a copiilor dar dă mai puţină flexibilitate părinţilor ca anul trecut" a declarat Daniel Funeriu pentru "Adevărul", referindu-se la următorul paragraf din metodologia pentru anul viitor: "Copiii care trebuie să îşi facă debutul şcolar în anul 2013-2014, dar care nu au fost înmatriculaţi sau nu au participat la etapele anterioare de înscriere, vor fi distribuiţi de comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti".


Copiii de 6 ani pot fi înscrişi la clasa pregătitoare, anul acesta, în două etape, iar părinţii pot opta pentru grădiniţă sau şcoală, dar şi pentru o unitate de învăţământ în afara circumscripţiei, prioritate având însă copiii din proximitatea şcolii, potrivit noii metodologii publicate, sâmbătă, pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Astfel, conform oficialilor de la Educaţie, pe 2 aprilie se dă startul la înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I urmând ca afişarea listelor finale să se facă pe 24 mai. În prima etapă, părinţii îşi vor putea înscrie copiii la unităţile de circumscripţie, dar şi la alte şcoli sau grădiniţe, iar în etapa a doua vor avea prioritate copiii care nu au fost repartizaţi şi care vor putea fi înscrişi numai la şcolile unde rămân locuri libere.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, estimează că „95% din copii vor fi repartizaţi după prima etapă. Cei care nu vor găsi un loc, pentru că refuză unitatea şcolară de circumscripţie, intră în etapa a II-a, care va avea loc în perioada 8-17 mai. Procedurile sunt simplificate, iar opţiunile părinţilor maximizate. Se poate folosi inclusiv platforma online de înscriere, dacă părinţii doresc acest lucru“.

„Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare, la şcoala de circumscripţie, vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere se înscriu şi, ulterior, se înmatriculează, copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi, în conformitate cu solicitările părinţilor“, se arată în metodologie.

Dacă numărul cererilor de înscriere pentru copii din afara circumscripţiei este mai mare decât numărul de locuri libere, atunci vor fi aplicate criterii de departajare. Vor avea prioritate copiii care suferă de un handicap, sunt orfani de ambii părinţi, provin dintr-un centru de plasament, orfani de un singur părinte sau au fraţi în unitatea de învăţământ respectivă.

„Metodologia este în dezbatere publică, unde va rămâne timp de o săptămână şi i-am rugat deja pe reprezentanţii asociaţiilor de părinţi, şi pe inspectori să aducă feedback. Documentul va fi aprobat cu o săptămână înaintea termenului iniţial şi ar putea suferi modificări“, a mai declarat Remus Pricopie.

"Ziua porţilor deschise"

Conform ministrului Educaţiei, între 30 martie şi 7 aprilie, părinţii pot vizita unităţile de învăţământ unde se desfăşoară clasa pregătitoare de la anul, în cadrul evenimentului „Ziua porţilor deschise“.

Tot atunci, aceştia au posibilitatea să discute cu învăţătorii. De asemenea, Pricopie dă asigurări că părinţii care au nevoie de lămuriri suplimentare în ceea ce priveşte clasa pregătitoare se pot adresa inspectoratelor şcolare, care au obligaţia să asigura permanent informarea şi consilierea
familiei.

Ziua porţilor deschise a fost iniţial propusă de Daniel Funeriu, în luna ianuarie. "Să se organizeze ziua porţilor deschise în luna martie, în care să se întâlnească părinţii copiilor care sunt în clasa pregătitoare cu cei care urmează să intre în clasa pregătitoare", preciza fostul ministru al Educaţiei pe blog.

Condiţii de înscriere

„Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până în data de 31 august 2013 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare“, se mai arată în metodologie. Excepţia de la regulă sunt copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până pe 31 august 2013 şi care pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I.

De asemenea, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 ianuarie 2013 pot fi înscrişi la clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Dacă nu este, sau părinţii nu doresc să-i înscrie la şcoală, atunci copiii trebuie înscrişi la grădiniţă, în grupa mare.

Înscrierea se poate face prin completarea unei cereri-tip atât la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte să fie admis copilul, cât şi online, formularul fiind disponibil din 2 aprilie pe site-ul Ministerului Educaţiei, accesând căsuţa de pe prima pagină, intitulat Înscriere în învăţământul primar. În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

Ghidul înscrierii copilului la pregătitoare

Părinţii se pot informa cu privire la înscrierea în clasa pregătitoare începând cu 28 martie, când inspectoratele şcolare vor afişa pe site-uri circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare.

Dacă părinţii au copii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2013, pot să-i înscrie la pregătitoare cu condiţia unei evaluări psihosomatice, care se poate face, în perioada 2-19 aprilie, la centrele de resurse şi asistenţă socială (CJRAE sau CMBRAE), unde trebuie depusă o cerere tip de solicitare. 

Evaluările se mai pot face şi în alte locuri, cererile putând fi depuse la sediul unităţilor sau instituţiilor unde are loc evaluarea.

Conform calendarului metodologiei, între 1 şi 12 aprilie vor fi organizate întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor care vor fi intra la anul în învăţământul primar.

Ulterior, în perioada 2-22 aprilie, părinţii vor trebui să completeze cererile-tip de înscriere. Acest lucru se va putea face atât online, cât şi la unitatea de învăţământ la care aceştia doresc să-şi dea copilul.

Completarea cererii la şcoala sau grădiniţa aleasă se poate face în timpul săptămânii între 08.00-20.00, dar şi sâmbăta între orele 08.00-13.00. Pe 29 aprilie vor fi publicate pe site-urile inspectoratelor şcolare şi ale unităţilor de învăţământ, listele cu copiii înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi lista cu cei care nu au fost înscrişi în prima etapă.

Pentru ca apoi, între 8 şi 17 mai, să înceapă cea de-a doua etapă a înscrierilor, pentru locurile rămase disponibile. Depunerea cererii-tip se va putea face la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru această etapă. Pe 24 mai vor fi afişate, la fiecare unitate de învăţământ, listele finale cu copiii înscrişi la pregătitoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite