Întrebarea săptămânii: Windows sau Mac?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dilema de astăzi pune faţă în faţă un utilizator al sistemului de operare Windows şi un împătimit al Mac-ului. Bogdan Naumovici preferă PC-ul, iar Florin Iaru se bazează pe siguranţa Mac-ului. „Războiul“ dintre Microsoft şi Apple nu a început şi nici nu se va termina cu acest articol. Noi ne vom referi doar la „bătălia“ dintre Windows şi  Mac OS X.

Maşinăriile au fost create ca să ne facă viaţa mai uşoară. Pe vremuri, un utilaj care se descurca singur după apăsarea unui buton a lăsat în urmă şomeri. Computerele nu fac parte din această categorie. Ne-au intrat în reflex graţie rapidităţii cu care execută calcule complicate, pentru aplicaţiile utile în afaceri şi fiindcă oferă multe distracţii.

Mai citiţi şi:

Eşti pregătit pentru moartea computerelor?

Vânzările IT, în declin. Calculatorul vechi şi softul piratat sunt la putere

Foarte puţini oameni au avut posibilitatea să facă o alegere între Windows şi Mac, cele două sisteme de operare rivale. Cine a apucat din anii '90 să pună mâna pe un calculator, indiferent de sistemul de operare, a devenit dependent.

Pentru că Microsoft s-a grăbit să popularizeze PC-ul, are şi mai mulţi adepţi. Apple şi-a construit însă o puternică „armată" de susţinători, care se înmulţesc pe zi ce trece. Adepţii PC-ului au învăţat deja limba lui Bill Gates, cofondator al Microsoft, şi sunt mulţumiţi aşa. Fanii Mac-ului sunt mai virali şi poartă mai departe cu demnitate mesajul lui Steve Jobs, actualul
părinte al Apple.

Ultimii mohicani

Să nu uităm totuşi că mai sunt şi nostalgici ai sistemelor MS-DOS, Linux sau Ubuntu care speră într-o eventuală supremaţie a acestora. Sunt oameni care refuză monopolul la care au ajuns Microsoft şi Apple, sunt nişte rebeli ai secolului XXI, pasionaţi de dezvoltarea şi răspândirea gratuită a tehnicii.

„Jocurile înclină balanţa în favoarea PC-ului"

Publicitarul Bogdan Naumovici a făcut cunoştinţă cu sistemul de operare Windows, creat de Microsoft, prin 1993-1994. Şi da, era bătrânul 386, adică un Compaq 386 PC, unul dintre descălecătorii viitoarei industrii de
calculatoare.

image

„Printr-o bursă din Germania, soţul mamei mele căpătase un 386 ca să-şi facă doctoratul. Era alb-negru, cu un hard de 100 mega", descrie el întâlnirea cu primul PC. Pentru industria de publicitate, în care lucrează, nu trebuie să fie un geniu într-ale tehnologiei informaţiei. Este, prin urmare, un simplu utilizator de Office şi, nu în ultimul rând, de jocuri. Foarte multe jocuri.

„Aşa cum arată, îmi place foarte tare Mac-ul, dar n-are jocuri. D-aia prefer PC-ul. Mă joc foarte mult pe calculator. N-am nimic împotriva Mac-ului. Mi-e mai simplu să folosesc un PC deoarece are multe jocuri. Pentru business, pentru ceea ce am eu nevoie - internet, mail, power-point, word -, sistemul de operare Windows este suficient. Dar jocurile sunt de departe cele care înclină balanţa în favoarea PC-ului", arată Bogdan „Mă Joc Orice" Naumovici.

Mac-ul e simpatic

Performanţele Mac-ului, fără niciun fel de reproşuri faţă de Windows, le cunoaşte din discuţiile cu colegii de birou. Publicitarul spune că a văzut şi utilizatori care folosesc Windows pe o maşină Mac, dar i se pare o struţo-cămilă: „Dacă iei un Mac, o poţi face pentru cât e de simplu, pentru sistemul lui de operare, pentru interfaţă sau pentru cât este de user-friendly, dar nu-ţi pui Windows pe el.Îmi place Mac-ul, e un brand foarte simpatic. Sunt în advertising, iar colegii mei de birou, art-directori, au Mac-uri. Aşa că poveştile despre calculatoare se derulează faţă în faţă. Se spune că Mac-ul este al oamenilor creativi, că dacă eşti creativ, trebuie să ai Mac. Cred că poţi fi creativ în ceea ce faci fără să te iei după simbolul de pe capacul
laptopului".

O scurtă concluzie

Bogdan Naumovici mărturiseşte că nu ţine nici cu PC-ul, nici cu Mac-ul, doar că, pur şi simplu, PC-ul îi este mult mai util. Rămâne la acest sistem de operare pentru că a apucat să-l înveţe, iar utilizându-l mai multă vreme s-a obişnuit cu el. În plus, e mai răspândit decât contracandidatul său, numai că - şi asta ar trebui să ştie toată lumea - rămâne doar o uneală de business, de muncă şi de joacă.

„Când intru pe Windows am două mâini stângi"

Relaţia poetului şi publicistului Florin Iaru cu strămoşul sistemului de operare Mac OS X, produs de Apple, a început în primăvara anului 1991, când la „Cotidianul" lui Ion Raţiu au fost aduse nişte maşini Macintosh. Atunci a văzut primul calculator adevărat şi tot atunci a crezut că aşa sunt toate calculatoarele.

image

Cu sistemul de operare Windows, Florin Iaru s-a întâlnit doi ani mai târziu şi a înţeles ce hram poartă, după ce a încercat să arunce o aplicaţie la „gunoi". „Mi-a dat unu' peste mână şi mi-a zis: «Ce faci? Ăsta merge cu dezinstalare!» Pentru mine acest lucru a fost foarte ciudat, pentru că pe Mac toate lucrurile se aruncă la «coş» şi gata", povesteşte publicistul.

Ca un birou de lucru

Când a fost creat Mac-ul, explică Florin Iaru, inventatorii lui l-au gândit ca pe un birou: o masă pe care ai instrumentele - care sunt softurile, documentele - adică hârtiile, un coş de gunoi şi sertare - care sunt folderele. „Aşa se vedea şi în 1984, anul de naştere al Mac-ului. În dreapta sus vedeai o chestie mică, pătrăţoasă, care era hardul, şi un desktop pe care încă de-atunci puteai pune toate aplicaţiile", adaugă el.

În privinţa siguranţei de lucru, continuă Florin Iaru, un Mac putea să stea deschis, încă de la începuturile sale, o lună, două luni fără să rebuteze. Totuşi, se mai bloca. Însă, dacă lucra ceva foarte complicat, avea siguranţa că maşina nu-l lasă la greu: „Ăsta era Macintosh! Şi acum, poate să crape orice pe Mac, fără să fii nevoit să restartezi".

Mărturisirea

Cum nici acest articol nu încearcă să bage strâmbe între Microsoft şi Apple, nici Florin Iaru nu urăşte Windows-ul. „Eu n-am să spun că Windows-ul este mai prost. Un calculator bun este acela cu care îţi faci treaba. Am două mâini stângi când intru pe Windows, pentru că am gesturi automate, m-am învăţat pe Mac. Apăs unele taste şi ajung în alte părţi", povesteşte cel poreclit „Zeul Mac-ului" de către colegii de la „Caţavencu".

Una dintre diferenţele văzute de Iaru este că pe Mac îl scoţi din cutie, îl bagi în priză şi e gata în cinci minute, pe când Windows-ul trebuie configurat, fiind destinat pentru sute de maşini diferite. Sfatul său pentru profani într-ale Mac-ului este: „Mac-ul îţi spune: «Lasă-mă pe mine să lucrez, tu dă numai comenzile. Tu vezi-ţi de treabă cu ce vrei să faci, că eu am grijă să pot face»".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite