Întrebări la care procurorii care anchetează evenimentele din 10 august trebuie să găsescă un răspuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul victimelor care au depus plângere la Parchetul General împotriva violenţei jandarmilor aflaţi în dispozitivul de la Piaţa Victoriei la mitingul diasporei din data de 10 august a ajuns la 770. O sumedenie de întrebări îşi aşteaptă răspunsul, însă, până în acest moment, procurorii Secţiei militare doar au strâns probe şi au audiat mai multe persoane implicate în coordonarea jandarmilor.

Cele mai importante personaje audiate, direct implicate în şirul evenimentelor, ministrul de Interne Carmen Dan şi prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, au dat declaraţii contradictorii referitoare la responsabilităţile pe care le aveau în coordonarea acţiunilor forţelor de ordine, care nasc o serie de întrebări la care procurorii trebuie să găsească răspunsuri.

Ce ştim în mod sigur. Conform reglementărilor în vigoare, la orice eveniment de genul celui de la 10 august se întruneşte un Centru operaţional de comandă care este condus de ministrul de Interne sau de secretarul de stat pe ordine şi siguraţa publică. Din acest comitet fac parte: Şeful Jandarmeriei, şeful Poliţiei, şeful DGIPI şi şeful IGSU plus ofiţeri operativi care preiau din teren informaţiile şi raportează ierarhic. În urma acestor informări, Centrul operaţional de comandă se consultă şi ia deciziile referitoare la acţiunile din teren, inclusiv ordinul de degajare a spaţiului unde există manifestanţi. Prefectul Capitalei nu este în măsură să emită un astfel de ordin, pentru că decizia nu se ia la Prefectură. Pentru mitingul de la 10 august au fost aduşi jandarmi de la brigăzile din ţară, cum ar fi Craiova. În regulamentul de funcţionare a Jandarmeriei, regula care funcţionează de ani de zile este să se apeleze la brigăzile din teritoriu doar în condiţiile în care mitingul se întinde pe mai multe zile, iar efectivele din Bucureşti au nevoie de sprijin pentru a se putea odihni. Şi în acest caz, de regulă, nu se aduc jandarmi din teritoriu în primele două-trei zile deoarece efectivele din Bucureşti sunt suficiente, au experienţă mai mare în gestionarea unor astfel de evenimente.

Ar fi interesant să aflăm în urma anchetei de la ce brigăzi au provenit jandarmii care au lovit cetăţenii paşnici, care erau cu mâinile sus în momentul interveţiei. S-ar ptea să avem surpriza să afăm că nu sunt din Bucureşti. În interviul acordat revistei „Kamikaze“, colonelul Cătălin Paraschiv spunea că Brigada de Intervenţie Specială a intervenit în momentul în care la staţia de comunicare s-a anunţat că „la Spring Time“ sunt doi jandarmi morţi pe care protestatarii îi calcă pe cap“. Cine a dat această informaţie? De pe ce terminal? Identificarea acestei persoane ar putea să scoată la iveală posbilitatea existenţei unor intoxicări care au dus la escaladarea violenţelor şi la decizia de a se evacua piaţa.

De asemenea, trebuie lămurit şi un alt aspect. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a vehiculat în spaţiul public ideea că la 10 august s-a încercat o „lovitură de stat“. De unde a apărut această idee? Au existat informaţii în acest sens vehiculate de cei care au coordonat acţiunea de degajare brutală a Pieţei Victoriei? Dacă au existat, cine le-a furnizat această informaţie? De ce instituţiile statului nu au făcut publică această informaţie?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite