Întrevederi româno-americane la Casa Albă şi Pentagon. Bogdan Aurescu a cerut o creştere a prezenţei SUA şi NATO în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat Bogdan Aurescu
Secretarul de stat Bogdan Aurescu

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu s-a întâlnit, în cursul zilei de vineri, la Casa Albă şi la Pentagon, cu mai mulţi oficiali americani. S-a discutat despre situaţia tensionată din apropierea graniţelor României şi despre parteneriatul strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe, Aurescu a avut întrevederi cu Celeste Wallander, senior director şi asistent special al Preşedintelui SUA pentru Rusia şi Asia Centrală în Consiliului de Securitate Naţională, şi cu Derek Chollet, asistent pentru securitate internaţională al Secretarului SUA al Apărării.

În comunicatul MAE se arată că “în cadrul întrevederii cu Celeste Wallander, oficialul român a abordat în principal modalităţile de intensificare a Parteneriatului Strategic bilateral în domeniul politico-militar şi de securitate, pe fundalul evoluţiilor îngrijorătoare din imediata vecinătate a României. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu SUA în cadrul politicii externe a României şi a reiterat argumentele privind sporirea prezenţei SUA şi NATO în statele Alianţei din flancul estic al acesteia, inclusiv în România”.

Bogdan Aurescu le-a expus americanilor o prezentare detaliată a evaluării româneşti asupra perspectivelor de evoluţie din vecinătatea României, concluzionându-se că “evaluările României şi SUA asupra situaţiei de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei sunt deplin convergente, fiind necesară identificarea concretă a măsurilor de asigurare a Aliaţilor estici”.

În întâlnirea de la Casa Albă au mai fost abordate aspecte privind necesitatea numirii unui nou ambasador al SUA la Bucureşti şi intrarea României în programul Visa Waiver.

Scutul de la Deveselu, gata în 2015

În cadrul discuţiilor cu Derek Chollet, au fost dezbătute progresele înregistrate în procesul de punere în aplicare a Acordului bilateral privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA din România, cel mai important proiect strategic din istoria relaţiilor bilaterale, fiind reconfirmat obiectivul comun al părţilor privind operaţionalizarea sistemului de la Deveselu, la orizontul anului 2015, neexistând niciun fel de întârzieri.

Ministerul Afacerilor Externe arată că “partea română a pledat pentru extinderea cooperării militare bilaterale, inclusiv din perspectiva actualului context regional de securitate. Demnitarul român a prezentat perspectivele României asupra climatului regional de securitate, argumentând, în context, necesitatea unei creşteri a prezenţei SUA şi NATO în statele Aliate de la frontiera estică a Alianţei, inclusiv în România. Bogdan Aurescu a subliniat că, pe fondul crizei din Ucraina, coeziunea Alianţei şi angajamentul puternic al tuturor statelor Aliate faţă de principiul apărării colective capătă o importanţă sporită”.

În întâlnirile cu oficialii americani, Bogdan Aurescu şi-a exprimat încrederea că o cooperare consolidată cu SUA în regiunea Mării Negre, sporirea prezenţei americane, alături de cea a altor aliaţi în zonă, vor contribui la stabilizarea strategică a regiunii şi la descurajarea factorilor de instabilitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite