Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Învăţământul din România este de nota 6

6
1 Sep 2014 20:49:18
Autor: Ioana Nicolescu, Corespondenţi „Adevărul”
Peste 11.000 de candidaţi au luat Bac-ul în a doua sesiune  FOTO: Adevărul
Peste 11.000 de candidaţi au luat Bac-ul în a doua sesiune  FOTO: Adevărul

Profesorii români sunt de părere că promovabilitatea mică la Bac reflectă nivelul sistemului educaţiei de la noi. Doar 22,27% din absolvenţii de liceu au luat Bac-ul la sesiunea din toamnă. În vară au promovat examenul 60,65 % din tineri.

Rata de promovare de la a doua sesiune a Bacalaureatului de anul acesta, înainte de soluţionarea contestaţiilor, este de 22,27%, cu un procent mai mare decât la rezultatele parţiale de anul trecut.

Practic, din totalul celor peste 52.300 de candidaţi care s-au prezentat la examen, au promovat peste 11.600, potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei. Din totalul candidaţilor respinşi, 248 au fost eliminaţi pentru fraudă, iar peste 9.700 au obţinut medii între 5 şi 5,99. Pentru promovarea examenului de Bac, elevii au nevoie însă de media 6 şi cel puţin nota 5 la probe. Cele mai multe medii din sesiunea de toamnă (peste 10.000) s-au încadrat între 6 şi 6,99.

Cine sunt elevii care au nevoie de o a doua şansă

„Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului este mai specială, este de regulă pentru cei care nu au promovat examenul din vară şi îşi mai încearcă o dată norocul. Cu toate acestea, la sesiunea din toamnă mai participă şi absolvenţi care au picat în anii anteriori. Procentul de 22% mă întristează şi este de fapt o notă pentru învăţământul din România. Totuşi se încearcă încurajarea elevilor pentru promovarea acestui examen“, a comentat procentul de promovare din toamnă profesorul de istorie Corneliu Riegler pentru „Adevărul“.

Profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală spune că cei care pică la Bac sunt copiii care în clasa a VIII-a nu s-au putut ridica la o notă de trecere la probele de matematică şi română la Evaluarea Naţională şi care nu reuşesc să recupereze materia pierdută în primii opt ani de învăţământ.

„Rezultatele slabe sunt o consecinţă a felului în care progresează învăţământul din clasa I până în clasa a XII-a. Există tineri cărora li se pare absurd să dea Bacalaureatul, pentru ei nu reprezintă decât un stres în plus, de aceea sunt mulţi care nici măcar nu mai intră în Bac. De obicei, cei care au dat examenul acum l-au dat şi în vară sau au avut o corijenţă. Cred că cine trebuia să ia Bacalaureatul l-a luat, ceilalţi pot să lucreze în diverse domenii în care se pot angaja şi fără diplomă de Bac“, este de părere şi profesoara Pop. Ea consideră că soluţia pentru cei care nu sunt capabili să urmeze un liceu teoretic este să facă o şcoală profesională fiindcă piaţa muncii are mare nevoie de meseriaşi pricepuţi.

Cât despre a treia sesiune de Bac, profesorii spun că ar fi o idee bună, dar ar bulversa anul şcolar. „Ministerul oferă şanse, însă asta va bulversa programul şcolar pentru că şi aşa avem simulările care se intercalează cu orele de curs, să mai avem încă o sesiune de Bacalaureat va fi dificil“, a spus Riegler. ;

Dezastru la Bac-ul de toamnă în ţară: şi cei admişi au luat note proaste

Constanţa. Procentul de promovabilitate la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului a fost de 16,11%.
Practic, doar 365 de candidaţi dintre cei 2.100 înscrişi au trecut examenul maturităţii. Totuşi, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2013, se constată o creştere cu 3,86% a ratei de promovare. Toamna trecută, înainte de contestaţii, procentul a fost de 12,25%.

Iaşi. Promovabilitate mai mare în judeţul Iaşi în sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, faţă de cea de anul trecut. Procentul absolvenţilor admişi este de 30,41, comparativ cu toamna lui 2013, când a fost 26,62%. Astfel, în judeţul Iaşi, s-au înscris în cea de-a doua sesiune 1.726 de candidaţi, 1.401 dintre aceştia participând efectiv la concurs, iar 426 promovându-l. Cele mai multe note s-au situat între 6 şi 7, nefiind niciun elev care să obţină nota maximă.

Timiş. Sesiunea de toamnă a avut o rată de promovabilitate de sub 30 la sută, în judeţul Timiş. Dintre cei 1.813 de candidaţi înscrişi, doar 1.435 s-au prezentat la examen. Dintre aceştia, patru  au fost eliminaţi pentru că au încercat să copieze, iar 1.110 au fost respinşi.

Chiar şi pentru cei care au luat examenul, notele au fost slabe. Nu a existat nicio medie de 9 sau de 10, iar un singur elev a avut media peste 8. Peste 85% din absolvenţi au avut media între 6 şi 6,99.

Cluj. Peste 1.400 de clujeni au susţinut a doua sesiune a Bacalaureatului, iar puţin peste un sfert au şi reuşit să treacă examenul.

„Procentul de promovabilitate este 26,01%, mai mare decât toamna trecută, când a fost 25,16%“, afirmă Andreea Coroian Goldiş, purtătorul de cuvânt al IŞJ Cluj. Ramona Neamţ, absolventă a Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, a spus, înainte de afişarea rezultatelor, că cea de-a doua sesiune a Bac-ului i s-a părut dificilă şi că nu are niciun gând să facă o facultate:

„La istorie şi română mi s-a părut greu. Eu mă mai ocup cu ceva, cânt muzică populară, şi de asta nu am dat examenul în vară. Sunt optimistă, dacă nu îl iau acum, mai sunt sesiuni. Iar facultate de ce să fac? Are vreun rost? Eu vreau să continui să cânt”.
 


Profesoara Iulia Pop, la Adevărul Live: „La liceele unde media de admitere a fost mică s-au luat şi note mici la Bac”. Notele au fost publicate pe edu.ro

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Emoţiile de la BAC, înlocuite cu plictiseală şi somnolenţă
 

 

„Nu-i nimic, asta e“, refrenul BAC-ului de toamnă

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: elevii au susţinut proba la Matematică şi Istorie. Rezolvarea subiectelor

Bacalaureat de toamnă 2014: cu BMW-ul la examen. Bacovia le-a turnat „Plumb“ în ghete elevilor

Bacalaureat de toamnă 2014: Lecţiile video pentru probele scrise de la Bac

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Rezolvarea subiectelor la limba română, la Adevărul Live: „Foarte puţini se aşteptau tot la poezie“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Camelian Propinatiu
1.09.2014, 22:28:08

Teroarea a generat deja fenomenul protestului ado prin refuzul inscrierii la bac: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Educatie/Peste+44+000+de+absolventi+de+liceu+nu+s-au+inscris+la+bacalaure Ce procente Franta: http://etudiant.lefigaro.fr/les-news/actu/detail/article/bac-2014-un-taux-de-reussite-record-6194/ Ca in iunie 1990, pesemne cel mai persecutat tineret. 1. Bacul dur mascheaza diplomectual asuprirea inv. preuniversitar de catre cel superior, mult mai corupt deoarece ne formeaza insasi clasa politica. 2. Boala sistemului educativ din RO este, deja din 1999 definita, OLIGOPEDAGOGIA: http://propinatiu.ro/wp-content/uploads/2014/08/opd.pdf - Scoala produce olimpici de export, dar ea nu mai da educatie la copii, sa iasa oameni de caracter culti! 3. Din p.v. literar privite, evaluarile terminale dure functioneaza ca o stratagema prin care ministrii demonstreaza, in procente, ca cadrele didactice nu-si merita nici macar salariile de mila! 4. Un sist. de inv. care asigura doar pt. 2 din 5 elevi sansa de a accede la ed. contemporana completa, la facultate, este profund neconstitutional şi aservit posesorilor de capital, bucurosi sa exploateze sclavi ieftini si incapabili sa-si apere drepturile. 5. Mâine, viziunile extremiste din UE vor derapa spre criptorasism, la rascrucea furtunilor, si românii vor fi si mai rau vazuti, ca inapti pentru studii superioare, pentru cea mai inalta civilizatie.

0 (2 voturi)
Sorin Constantin
2.09.2014, 05:43:57

La un calcul sumar 70% dintre elevii care s-au prezentat la examen(a nu se confunda cu cei ce au absolvit clasa a XII-a de liceu),30% nu,la care se adauga elevii care au avut corigente si cei care nu s-au prezentat la BAC. Daca profesorii isi faceau corect treaba si nu umblau cu,,cioara vopsita"dand note de trecere unor elevi care nu meritau,cheltuielile Ministerului Educatiei pentru invatamantul mediu s-ar fi redus cu 30-40%.Dar profesorii,mare parte dintre ei,pentru spaga si pentru a-si pastra norma didactica,ii duc pe elevii nepregatiti pana in clasa finala din liceu;procedand astfel sunt cheltuiti multi bani publici,sunt mintiti parinti care presupun ca fii,fiicele lor au capacitatea de a invata,dovada fiind notele de trecere obtinute de acestia. Iata un mod de a risipi banii publici,si nimeni nu vede. Sanatate si vartute

+1 (1 vot)
6548155445666
2.09.2014, 06:51:52

De nota 6 in conditiile in care unii sunt de 10 iar altii sunt de 2-3, sau chiar atat de prosti incat nici n-au terminat scoala

+2 (2 voturi)
Nicholas Kazan
2.09.2014, 08:00:42

Ce vorbești stimabilă, onorabililor, cum adică nu stăm bine cu educația? Ei aș! În fiecare an se produc 1000 de noi preoți, și bisericile se înmulțesc repede, în curând se va ajunge de la 5 biserici la o școală la 6, 7, 8, mă rog, câte trebuie pentru a instaura adevăratul mod de educație, mândru și autohton, cel al calului Bălan și al sfântului Niculaie. Ce știință fraților, ce toată tărășenia asta cu bacalaureatu, nu stimabililor, să învețe mucaliții noștri să umble pe coate și genunchi la moaște, că altfel cum se vor ridica la cer? Așa că ciocul mic, dați-vă banii la biserică și la Catedrala Mântuirii, și aliniați-vă să ajungeți undeva, poate în rai, bineînțeles, dacă există, sau în iad, cum o zis bădiucu Kierkegaard, either..., or...

+1 (5 voturi)
tampa_killer
2.09.2014, 09:43:27

invatamantul obligatoriu este de 10 clase. Imi pot explica profesorii de ce unii din picatii la bac au trecut clasele a XI-a si a-XII-a, uneori chiar cu medii bune??? Sunt licee teoretice in care promovabilitatea este extrem de mica si aud cum unii ii plang de cei ce pca ca nu au avut noroc caci ei au invatat in scoala, au avut medii de peste 8.. cum este posibil asa ceva???

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările