Şah la avocaţii-parlamentari. CEDO: Justiţia poate utiliza interceptări telefonice dintre un avocat şi clientul său pentru anchetarea avocatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
avocati foto arhiva/adevărul.ro
avocati foto arhiva/adevărul.ro

Justitia poate utiliza interceptări telefonice dintre un avocat şi clientul său pentru anchetarea avocatului, dar nu şi a clientului său, a decis joi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), potrivit AFP. Decizia CEDO vine în momentul în care în România se dezbate superimunitatea avocaţilor.

CEDO a fost sesizată de doi avocaţi francezi, Jean-Pierre Versini-Campinchi şi Tania Crasnianski, care au invocat o încălcare a secretului profesional în cadrul dosarului Buffalo Grill, un lanţ francez de restaurante suspectat că a importat carne de vită britanică în perioadă embargoului impus din cauza bolii vacii nebune.  

Cei doi avocaţi contestau folosirea de către justiţie a interceptărilor conversaţiilor cu clientul lor, preşedintele Buffalo Grill, Christian Picart, potrivit AFP, preluat de hotnews.ro.

Principiul confidenţialităţii discuţiilor

Aceste interceptări au ridicat suspiciunea că avocaţii au încălcat secretul profesional şi ar putea fi vinovaţi de ultragiu la adresa unui magistrat. Sesizată, Curtea franceză de casaţie a autorizat această abatere de la principiul confidenţialităţii discuţiilor între un acuzat şi avocatul sau, în condiţiile în care avocatul poate fi vinovat de o infracţiune, chiar şi străină anchetei în curs.

Potrivit sursei citate, aceeaşi jurisprudenţă a permis justiţiei franceze să valideze în martie 2015 legalitatea interceptărilor dintre Nicolas Sarkozy şi avocatul sau Thierry Herzog, acuzat alături de fostul şef de stat de coruperea unui magistrat.

Ce a decis CEDO

Practic, CEDO a aprobat joi abordarea Curţii franceze de casaţie, stabilind că se poate eluda secretul profesional al avocaţilor atunci când conţinutul interceptărilor „este de natură să stârnească suspiciunea participării chiar a avocatului la o infracţiune”. Dar CEDO a afirmat de asemenea că este important „că drepturile la apărare ale clientului să nu fie alterate, respectiv că afirmaţiile sale transcrise să nu fie folosite împotrivă să în procedura al cărei obiect este”. „Este o precizare care nu există până acum în jurisprudenţă franceză”, a comentat Spinoşi.  

Discuţiile din România

Decizia CEDO vine în momentul în care în România se dezbate superimunitatea avocaţilor. Aceasta a fost iniţiată de parlamentari - avocaţi de la toate partidele, şi prevede, printre altele, obligativitatea ca avocatul să fie informat imediat ce a fost interceptat într-un dosar. Legea a primit raport pozitiv la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, aceasta urmând să ajungă în plen pentru votul final.

Motivul susţinerii puternice a acestei legi este susţinerea parlamentară a aleşilor care au probleme cu Justiţia, cum e cazul Dan Şova sau Titus Corlăţean.

Procurorii vor avea puteri limitate

Practic, noua lege ar urma să le interzice procurorilor să mai ridice înscrisuri, să pună sub sechestru, ori să dispună confiscarea unor probe precum corespondenţa dintre client şi avocat. Procurorii nu vor mai putea confisca calculatoarele sau telefoanele mobile aparţinând avocaţilor, chiar dacă pe aceste aparate ar conţine probe relevante pentru anchetă. În plus, judecătorii sunt obligaţi să-i notifice pe avocaţi dacă au autorizat interceptarea telefoanelor acestora.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite