Eveniment

articolul anterior

Şcoala românească din Transnistria, în doliu. Maria Ungureanu a murit

4
24 Jun 2017 04:18:17
Sebastian Rusu
Maria Ungureanu, directorul Gimnaziului Internat pentru orfani din Tighina, sursa foto: zgd,md.
Maria Ungureanu, directorul Gimnaziului Internat pentru orfani din Tighina, sursa foto: zgd,md.

Şi-a dedicat întreaga viaţa educării copiilor orfani şi luptei pentru păstrarea şcolii româneşti din Transnistria, sub presiunea constantă a autorităţilor de la Tiraspol, care de 25 ani duc o luptă crâncenă pentru închiderea celor 8 şcoli cu predare în limba română din Transnistria.

Cel mai greu moment pentru Maria Ungureanu a fost în august 2004 când fostul preşedinte al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene(RMN, n.a), Igor Smirnov a ordonat miliţienilor şi militarilor Armatei a 14 a să închidă cu forţa şcolile cu predare românească din Transnistria, drept represalii la sancţiunile economice impuse de guvernul de la Chişinău autorităţilor transnistrene. Atunci, miliţienii transnistreni au blocat timp de aproximativ două săptămâni încăperile Gimnaziului internat pentru copii orfani din Tighina unde director a fost profesoara Maria Ungureanu.


„Am rămas doar cu o bucătărie şi două dormitoare. Nu avem acces la depozitul cu haine şi încălţăminte, astfel încât copiii nu au îmbrăcăminte de schimb. Este blocat accesul în sălile de clasă. Reprezentanţii OSCE ne asigură zilnic produse alimentare şi apă, iar miliţienii transnistreni ne supraveghează în permanenţă”, declara Maria Ungureanu, jurnaliştilor de la Chişinău.

Lăsaţi în voia sorţii de regimul condus atunci de Vladimir Voronin, profesorii de la gimnaziul de orfani din Tighina împreuna cu Maria Ungureanu au rezistat presiunilor exercitate de organele de miliţie transnistrene şi au salvat cu ajutorul reprezentanţilor OSCE, copiii de la şcoala internat în contextul în care administraţia de la Tiraspol dorea să transforme clădirea orfelinatului, în şcoală de miliţie.

Presiunile constante exercitate de oficialii de la Tiraspol împotriva orfelinatului gimnaziu de la Tighina au fost constante în ultimii ani dar Maria Ungureanu a continuat lupta pentru existenţa instituţiei şi pentru continuarea predării în limba română. De Ziua Limbii Române, pe 31 august 2010, preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, i-a conferit prin decret pentru merite deosebite în promovarea limbii române „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincţie din statul moldav, Mariei Ungureanu.

„Este foarte greu să scriu, însă atâtea se pot vorbi despre directoarea Maria Ungureanu!”

„O cunosc încă de la examenele de admitere de la Universitatea Pedagogică de Stat din Tiraspol. Am făcut studiile împreună în aceeaşi grupă la facultatea de fizică şi matematică. O studentă strălucitoare, dintr-o familie numeroasă de 10 copii. Tatăl ei a fost director de şcoală, cu studiile finalizate în perioada interbelică la Iaşi. A absolvit Universitatea în anul 1974 şi a activat peste 40 de ani la aceeaşi şcoală pentru copii rămaşi orfani şi abandonaţi de familie. Mai mult de trei decenii a fost directoare la această instituţie de învăţământ care astăzi se numeşte gimnaziu pentru copiii orfani din Tighina”, ne-a declarat în exclusivitate pentru site-ul Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, profesorul Ion Iovcev. Potrivit acestuia, Maria Ungureanu a fost „un mare patriot şi o luptătoare a idealurilor româneşti, în Transnistria unde dacă vorbeşti româneşte eşti considerat duşman al aşa numitului stat nistrean RMN (n.a. Republica Moldovenească Nistreană)”.

„O fire calmă, chibzuită, iubitoare de oameni. Prin grele încercări a trecut, însă mereu a luat deciziile potrivite în momente de grea cumpănă. Ca şi toate instituţiile cu predare în limba română din zonă (opt la număr). Era gata în orice moment să se jertfească pentru copiii orfani. La 23 iunie, Maria nostră, scumpa noastră colegă pleacă la fecior, la soţ... pleacă la Domnul!! Scumpă colegă vei rămâne veşnic în memoria colegilor tăi!! Vei trăi prin copii tăi, pentru care ţi-ai dedicat întreaga viaţă. Dumnezeu să te ierte”, a conchis directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev.

23 iunie 2017 va rămâne o zi tristă pentru întreaga suflare românească din Transnistria odată cu trecerea în nefiinţă a pedagogului, profesorului şi directorului Gimnaziului internat pentru copii orfani din Tighina: Maria Ungureanu. 

PS. România şi Republica Moldova au mai pierdut încă un patriot aflat în slujba păstrării identităţii româneşti din Transnistria. Să aprindem o lumânare şi să spunem cu voce tare: Dumnezeu să odihnească sufletul Mariei Ungureanu cu drepţii!!!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

jan11
24.06.2017, 18:37:26

Bunul Dumnezeu s-o odihneasca.Va ramane vesnis in memoria noastra,ca exemplu de patriot si de om.

0 (2 voturi)
Octavian Remus Mocanu
25.06.2017, 00:20:16

”Este foarte greu să scriu, însă atâtea se poate vorbi despre directoarea, Maria Ungureanu!” Cel mai frumos omagiu ptr Maria Ungureanu ar fi ca analfabetii sa taca si sa lase pixul jos, si sa stea departe de tastatura. Din pacate tocmai ei, nationalistii tzacanitzi si cu discursuri sforaitoare dar agramate, ocupa scena si monopolizeaza simbolurile precum d-na Ungureanu. Atatea se pot vorbi corect, daca mamicile noastre n-ar fi fost niste proste coclite...

+3 (3 voturi)
Lucică
26.06.2017, 15:19:15

Mulțumim,DOAMNĂ,să vă odihniți în pace !

+1 (1 vot)
teodor viorel teodor
27.06.2017, 09:35:55

Iata ,acestia sunt adevaratii luptatori pentru drepturile romanilor de pretutindeni. O viata intreaga dedicata copiilor, poporului din care se trage,libertatii si dreptatii.Cinste lor.

+1 (1 vot)
Modifică Setările