UPDATE CSM a dat aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa plenului CSM este programată să înceapă miercuri la ora 15.00.
Şedinţa plenului CSM este programată să înceapă miercuri la ora 15.00.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, trimise de Ministerul Justiţiei pentru avizare. „Apreciem că adoptarea celor două proiecte în forma în care au fost comunicate ar fi de natură să împieteze consolidarea capacităţii instituţionale în lupta împotriva criminalităţii, în general”, arată Ministerul Public.

UPDATE La scurtă vreme de la decizia CSM, Ministerul Public a comunicat că „în conformitate cu prevederile constituţionale, Ministerul Public consideră că promovarea celor două proiecte de acte normative anterior menţionate nu poate fi realizată în regim de urgenţă, având în vedere şi dimensiunea consecinţelor adoptării acestor reglementări, care ar putea avea drept rezultat vulnerabilizarea gravă a instituţiilor statutului în faţa criminalităţii. Totodată, apreciem că adoptarea celor două proiecte în forma în care au fost comunicate, precum şi în modalitatea în care s-a intenţionat a fi adoptate, ar fi de natură să împieteze asupra obiectivelor prioritare ale Ministerului Public, respectiv consolidarea capacităţii instituţionale în lupta împotriva criminalităţii, în general, şi a corupţiei, conflictului de interese şi a evaziunii fiscale, în mod special”.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit miercuri în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale.

„Raportul MCV pune în evidenţă faptul că autorităţile statului român au obţinut rezultate bune şi foarte bune. Sunt progrese remarcabile care au fost obţinute de instituţiile româneşti în lupta contra corupţiei şi criminalităţii în general. Remarc unele proiecte cum ar fi acele proiecte de acte normative şi care dacă ar fi adoptate, ar conduce la o reconsiderare a aprecierilor pozitive care s-au făcut până acum”, arăta Augustin Lazăr, înainte de începerea şedinţei plenului CSM.

 Şedinţa a început în jurul orei 15.00, iar după o jumătate de oră, membrii Consiliului anunţau déjà că au avizat negativ proiectele de ordonanţă trimise de Ministerul Justiţiei. Florin Iordache, ministrul Justiţiei, a fost marele absent de la CSM. Acesta este membru de drept al CSM, dar nu este obligat să vină la şedinţele plenului Consiliului. Nu au lipsit însă preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, şi procurorul general, Augustin Lazăr. La ieşirea din sediul CSM, procurorul general a declarat că decizia de fi avizate negativ cele două proiecte de ordonanţă a fost luată cu majoritate de voturi.

„Instanţele şi parchetele ne-au comunicat punctul lor de vedere cu privire la cererea Ministerului Justiţiei în vederea acordării unui aviz pe cele două proiecte de ordonanţe”, a spus Mariana Ghena, preşedintele CSM. Şi în funcţie de poziţia magistraţilor din ţară s-a luat decizia de ieri. 

Iohannis vrea referendum

Proiectele de OUG privind graţierea şi modificările codurilor penale au fost transmise de Ministerul Justiţiei pe 19 ianuarie la CSM pentru avizare. Consiliul le-a comunicat pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat public împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, ”în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă”. Pe acest motiv, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

Ce prevăd Ordonanţele

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Pe de altă parte, proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite