Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Şedinţă interministerială la Ministerul Afacerilor Interne, după atentatele din Franţa. Legea „Big Brother” şi Legea prepay cerute cu insistenţă de autorităţi

5
9 Jan 2015 08:59:19
Autor: Claudia Spridon, Andrei Aştefănesei
Vicepremierul Gabriel Oprea a convocat o şedinţă de urgenţă în urma atacurilor teroriste din Franţa
Vicepremierul Gabriel Oprea a convocat o şedinţă de urgenţă în urma atacurilor teroriste din Franţa

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a organizat vineri dimineaţă o şedinţă a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Decizia a fost luată ca urmare a atacurilor teroriste care au avut loc în Franţa în ultimele zile. Autorităţile cer Legea Big Brother şi legea cartelelor prepay pentru creşterea siguranţei publice şi naţională.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a condus astăzi şedinţa comună a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii (GIS) şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), având ca temă analiza dinamicii situaţiei de securitate la nivelul Uniunii Europene şi în zonele de interes strategic ale României, precum şi dezvoltarea capabilităţilor pe linia intervenţiei în situaţiile speciale de urgenţă.

Şedinţa a avut pe ordinea de zi două puncte. Primul vizează „prezentarea situaţiei de securitate la nivelul Uniunii Europene şi în zonele de interes strategic ale României”.

Al doilea punct aflat pe ordinea de zi se referă la „necesitatea asigurării instrumentarului normativ necesar structurilor din domeniul securităţii naţionale, în vederea prevenirii şi combaterii terorismului şi a criminalităţii de mare anvergură, respectiv proiectul de lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, proiectul de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, precum şi platforma comună de monitorizare şi plată on-line a amenzilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice", informează un comunicat de presă al MAI.

“Toate instituţiile prezente aici, membre ale celor două structuri – GIS şi CNSSU – au atribuţii specifice, dar împreună, beneficiind de un cadru normativ şi operaţional bine structurat – pot genera o reacţie fermă, rapidă, de natură a asigura siguranţa publică, prevenirea şi contracararea tuturor fenomenelor generatoare de pericol la adresa cetăţenilor”, a susţinut viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, în cadrul şedinţei comune de lucru.

Directorul SRI, George Maior, a declarat că situaţia generată de ultimele evenimente din Franţa relevă o nouă dimensiune a ameninţărilor teroriste, de natură să pună în pericol grav securitatea naţională şi ordinea publică.

Referindu-se la situaţia generată de ultimele evenimente din Franţa, directorul SRI a arătat, la şedinţa Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, că noile ameninţările teroriste ar putea pune în pericol grav securitatea naţională şi ordinea publică, dar şi credibilitatea şi autoritatea instituţiilor de aplicare a legii.

În acelaşi context, în cadrul şedinţei s-a convenit asupra necesităţii repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, a pachetului de acte normative absolut indispensabile asigurării climatului de siguranţă publică şi securitate naţională, în raport de noile evoluţii ale situaţiei de securitate, dar şi de normele Uniunii Europene şi naţionale în domeniu.
 
Aceste reglementări vizează retenţia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil şi previzibil în domeniul utilizării cartelelor preplătite, dar şi necesitatea utilizării, în condiţii legale, a imaginilor obţinute din sistemele publice de monitorizare video.

În cadrul şedinţei au fost prezentate măsurile de intensificare pe linia creşterii capacităţii operaţionale a sistemului naţional integrat de reacţie la situaţii speciale de urgenţă pentru a asigura toate forţele şi mijloacele necesare acoperirii întregului spectru de nevoi în această zonă.

George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, a susţinut că aceste mijloace legale sunt necesare serviciilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale întrucât, în momentul de faţă, există nevoia identificării corecte a tuturor factorilor de risc.

Cine a participat la discuţii

La şedinţa comună a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă au participat, printre alţii, George Maior (directorul Serviciului Român de Informaţii), Robert Cazanciuc (ministrul Justiţiei), Tiberiu Niţu (procuror general al Parchetului General), Silviu Predoiu (directorul Serviciului de Informaţii Externe), Marcel Opriş (directorul Serviciului  de Telecomunicaţii Speciale), Lucian Pahonţu (directorul Serviciului de Protecţie şi Pază), Bogdan Aurescu (ministrul Afacerilor Externe).

Niţu: „Avem nevoie de legea cartelelor şi de legea retenţiei datelor“

Şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a spus că sunt necesare legi eficiente, care să permită prevenirea actelor de terorism, iar în acest sens trebuie să existe instrumente care să dea posibilitatea anchetatorilor să anticipeze acţiunile teroriştilor şi să acţioneze ferm.

„În acest context ţin să evidenţiez faptul că pentru o prevenire eficientă a actelor de terorism avem nevoie de instrumente potrivite şi legile privind cartele preplătite şi retenţia datelor ar putea fi dacă le-am avea”, a declarat Tiberiu Niţu.

Pe 8 iulie 2014, Curtea Constituţională a decis că Legea 82/2012, cunoscută ca legea "Big Brother", este neconstituţională. În motivarea deciziei, Curtea a arătat că actul normativ este de natură să prejudicieze manifestarea liberă a dreptului la comunicare sau la exprimare.

Concret, Legea 82 prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Pe aceeaşi temă:

Reuniune de urgenţă în România după atacul din Franţa. Legea „Big Brother” este din nou în atenţia miniştrilor

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a convocat un grup de lucru pentru identificarea unor soluţii care să asigure buna desfăşurare a activităţii instituţiilor din domeniul securităţii naţionale după atacul terorist din Franţa. „Pentru o prevenire eficientă a actelor de terorism avem nevoie de instrumente potrivite şi legile privind cartele preplătite”, spunea dimineaţă procurorul general, Tiberiu Niţu.

 


 


 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tăunu
9.01.2015, 10:58:59

Deci, după ce avem 15.000 "securişti", acum le căutăm de lucru !

+3 (5 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
9.01.2015, 20:39:28

Loazele incompetente, retardate, dezabilitate insistă pe această lege profund imorală, doar pentru că altfel nu sunt ei în stare să îşi îndeplinească atribuţiile. 6-7 servicii de informaţii în România, reţele încă vaste de informatori, acoperire din ce în ce mai largă CCTV (supraveghere video) în spaţii publice, comerciale, private..., dar loazele handicapate tot nu sunt în stare să identifice ameninţări, să prevină, să contracareze. Loazele tembele vor totul de-a gata, vor totul sub control absolut, vor merge până-ntr-acolo să impună prin lege camere cu infraroşu până şi în dormitorul conjugal şi în toaletele private. Trebuie să fi complet idiot şi efectiv cretin să crezi că rezolvi ceva în problema terorismului dacă ai acces deplin la comunicaţiile celulare şi transmisiile de date prin internet. Filierrele teroriste ceva mai avansate decât nivelul copilaşilor dezaxaţi nici măcar nu folosesc telefoane celulare sau internet, ci doar şi numai curieri personali care transmit informaţiile gură la ureche. Iar cei care au deprins deja tehnologie, transmit datele prin encriptare avansată, există chiar aplicaţii banale pe smartphone, indiferent ce sistem de operare, care codifică mesajele text sau fişierele în chei AES 256, iar la o parolă bună de 12 caractere, celor mai performante sisteme de calcul le trebuie de la zile la luni şi ani să decodifice conţinutul, Adică exact răstimpul în care are loc deja orice atentat, dispar autorii, se şterg urmele..., se uită totul. Get a life, retards!

+3 (3 voturi)
dracon
9.01.2015, 11:42:28

Nu cumva acest atac terorist a fost pus la punct de catre asa zisi globalisti ,ptr a controla prion toate mijloacele si ce gandesc oamenii? Refuz categoric sa accept cele doua legi , daca vor fi acceptate ,deabia atunci autoritatile ar trebui sa se fereasca de asa zisii teroristi ,carenu vor accepta controlul abuziv al autoritatilor.

+2 (4 voturi)
6548155445666
9.01.2015, 14:26:46

si nu vor trece ...pentru ca e logic sa nu treaca nu orice securist are dreptul sa stie ce si cum traiesc eu trebuie sa obtina acordul unui judecator simplu nu discretionar dupa cum vrea muschii lui

+3 (3 voturi)
Elena Diana Gogu
9.01.2015, 17:10:12

Vai de capul nostru daca o asemenea nulitate politica si caracter mizerabil se ocupa de securitatea noastra! Acest impostor(general cu n+ stele) ,cu o avere fabuloasa ",imparatul"jud.Ilfov(sute de ha.luate cu japca) nu are nici cele mai vagi cunostinte de securitate nationala! Sa ne rugam la Dumnezeu sa apere poporul si Tara!

+3 (5 voturi)
Modifică Setările