Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Procurorii din CSM au refuzat audierea Adinei Florea, propusă la şefia DNA

54
27 Sep 2018 13:11:40
Autor: Sorin Ghica

Un document secret sustras de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa şi publicat în august de Darius Vâlcov pe Facebook a blocat pentru moment procedura de ocupare a funcţiei de şef al DNA. Totul după un schimb acid de replici între procurorii CSM şi ministrul Toader.

Şedinţă cu scântei la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde joi, Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA, trebuia să susţină interviul care ulterior i-ar fi adus un aviz pozitiv sau negativ pentru funcţia pe care a fost propusă. Încă de la începutul şedinţei, procurorul Nicolae Solomon, a propus amânarea interviului. Motivul: numele ei apare într-o anchetă existând suspiciunea să aibă o abatere disciplinară. Ministrul însă s-a opus.

„Nu sunt de acord cu amânarea, pentru că nu avem temei juridic, nici în regulament, nici în lege, pentru a da aviz consultativ. Va plana suspiciunea pe care va trebuie să o îndepărtaţi cum de această adresă privind incidentul de securitate, posibilă abatere disciplinară a doamnei Adina Florea a apărut la Ministerul Justiţiei exact pe data de 25 septembrie, adică alatăieri, înainte de audierea de azi. Să explicaţi dacă nu cumva adresa constituie la rândul ei o piedică în derularea procedurii. Înţeleg că nu există un dosar penal nici in rem nici in personam, deschis pe numele candidatei Adina Florea. (...) Nu procedaţi corect, dar fiecare vom face paşii pe care legea-i permite”, a atras atenţia Tudorel Toader.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr a subliniat că trebuie avut în vedere că există un dosar care priveşte fapta de manipulare neglijentă a unor dosare secrete de stat. „Incidentul de securitate a fost înregistrat după ce a apărut un document clasificat pe postul de televiziune. La acea dată, nu ştiam cine candidează. Demarând, am ajuns la concluzia că Inspecţia judiciară trebuie sesziată. Nimeni nu poate pretinde că nimeni nu a sesizat IJ. Există un dosar care priveşte fapta de manipulare neglijentă a unor dosare secrete de stat. A fost înregistrarea înainte să se facă publică lista candaţilor. Nu ne-am gândit că are vreo legătură. Nici acum nu ştim, până dosarul nu e soluţionat”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general.

La rândul său, Adina Florea, a răspuns: „În momentul în care mi-am depus candidatura, mi-am asumat şi toate surprizele. E adevărat că surprizele sunt mult peste aşteptări. Acest incident de securitate nu are legătură cu persoana mea şi e regretabil că procurorul general a aruncat anatema asupra mea spunând că am un anumit profil etic. Nu am avut niciun fel de abatere, sancţiune disciplinară”, s-a apărat Adina Florea.

După o scurtă deliberare, Secţia pentru procurori a decis să amâne audierea acesteia pentru 8 octombrie. Decizia a fost luată cu patru voturi pentru şi două împotrivă.

Reamintim că Adina Florea vine de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Înainte de această funcţie, ea a ocupat şi scaunul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi pe cel de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. În proiectul cu care a candidat la selecţia de la Ministerul Justiţiei, Adina Florea a menţionat că pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destule abateri de la rigorile statului de drept.

De ce a fost audiată Adina Florea la Parchetul General
 
Adina Florea, propusă la conducerea DNA, a fost audiată ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov. Audierile au durat mai multe ore, mai mulţi procurori fiind audiaţi. Procurorul general Augustin Lazăr anunţase că există o verificare în curs la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în urma informaţiilor din spaţiul public potrivit cărora protocolul secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov pe 24 august ar proveni de la această structură. Consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016, iar potrivit informaţiilor din spaţiul public documentul ar proveni de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

MV R.
27.09.2018, 13:36:27

Totusi,cum a disparut taman din Parchetul de la Constanta un document secret?

+13 (13 voturi)
Alfa Omega
27.09.2018, 13:45:37

Profilul etic se referea la aparteneta de un partid penal si la amenintarea tatalui ei ca va folosi DNA-ul contra justitiei si opozitiei psd ! EU ZIC SA O REFUZE DIRECT CA DEJA ARE GURA MARE SI ATACA PROCURORUL GENERAL AL ROMANIEI IMPREUNA CU AMENINTAREA TATALUI EI SUNT DESTULE MOTIVE DE REFUZ !

+18 (20 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.09.2018, 13:37:10

Sectia procurori a CSM s0a dovedit in o data a fi o gasaca de mafioti in roba de magistrati, gasa de mafioti al carei rost si deziderat suprem e sa acopere mânariile altor mafioti impracati in roba de magistrat. Iar procurorul ceausit Augustin Lazar de doar..baiatul de mingi al lui Kovesi..!

-35 (37 voturi)
mitrut
27.09.2018, 13:54:37

O copiezi pe Renate Weber dar mult mai jalnic! Ciudat!

+21 (21 voturi)
Ciprian Ch
27.09.2018, 13:49:15

Se joaca la "nivel inalt" . Tudorel are scopul lui precis. Toata mascarada aia cu sefa DNA, modificarile pe legile justitiei, scoaterea presedintelui din numirea procurorilor etc.... toate sa scape Don Daddy.

+16 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările