Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea, atacată de o colegă de breaslă după decizia CCR de săptămâna trecută

8
12 Nov 2018 19:16:03
Autor: Laurenţiu Sirbu
Cristina Tarcea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 nov 2018
Cristina Tarcea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 nov 2018

Judecătoarea Lia Savonea, de la Curtea de Apel Bucureşti, a criticat-o luni, direct pe şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea, în contextul deciziei nefavorabile a Curţii Constituţionale cu privire la formarea completelor de 5 judecători.

Lia Savonea, membră a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a declarat luni că Secţia trebuie să dezbată în ce măsură conduita conducerii ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei.

„Vă rog să îmi permiteţi să pun în discuţie o cerere pe care am formulat-o vineri, însă am înregistrat-o abia în această dimineaţă la cabinetul dvs., aceea de a supune dezbaterii Secţiei pentru judecători a implicaţiilor deciziei CCR din data de 7 noiembrie, conflict care a fost generat de către conducerea ICCJ. În fapt, vă rog să asiguraţi cadrul necesar unei şedinţe viitoare în care să putem dezbate vis a vis de consecinţele acestei decizii”, a declarat judecătoarea Lia Savonea.
 
Judecătoarea a susţinut că secţia din care face parte trebuie să dezbată măsura în care decizia conducerii Curţii Supreme asupra compunerii completelor de 5 judecători nu reprezintă o abdicare de la obligaţia de a asigura o judecată independentă.
 
„Deci, e un fapt că avem un conflict de natură juridică constituţională, fapt este că acest confict a fost generat de către conducerea ICCJ prin refuzul asumat de aplicare a unei legi, că au fost, s-au produs consecinţe într-un domeniu destul de sensibil al legalei compuneri a completurilor de judecată, că aceasta a putut să influenţeze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor. Noi ştim că Justiţia este egală, imparţială, unică pentru toţi, că responsabilităţile şi obligaţiile conducerilor instanţelor trebuie să fie egale de la Judecătoria Podul Turcului până la conducerea ICCJ, asta scrie în lege, şi eu vreau să mă asigur că se întâmplă şi în fapt acest lucru. Cred că secţia trebuie să dezbată în regim de urgenţă, desigur nu mai degrabă de publicarea deciziei CCR, în ce măsură conduita ICCJ, conducerii de fapt a ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei, respectiv de la obligaţiile de a asigura părţilor o judecată independentă, complete constituite numai în condiţiile şi în termenii legii şi aşa mai departe”, a susţinut aceasta.

Simona Marcu a luat act de solicitarea Liei Savonea. „Vom aprecia pe viitor asupra acesteia", a spus magistratul.

Curtea Constituţională a admis, săptămâna trecută, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la formarea completelor de cinci judecatori. Ca urmare a acestei decizii, vineri au fost stabilite, prin tragere la sorţi noile complete de 5 judecători.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

popescu costel
12.11.2018, 19:46:19

Lia Savonea, Simona Marcu etc., vedeți ce repede găsesc infractorii din psd slugi în justiție. Simona Marcu nu e cea care are soțul avocat și acesta a încasat niște bani din pușculița Tel Drum? Nu este cea care a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară trimiterii OUG 13/2017, din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o are orice magistrat? Ba da. Ăștia fac avocatura pentru infractori, nu fac justiție. Asemenea cozi de topor distrug încrederea oamenilor în justiție.

+9 (11 voturi)
M Costi
12.11.2018, 21:09:57

@popescu costel - "...cozi de topor distrug încrederea oamenilor în justiție." !?! Asa o fi , se pare ca te pricepi la ...cozi , insa tot o coada de topor este si cel/cea care ignora legea , asa incat se ajunge la un verdict al CCR !

-6 (10 voturi)
Amar
12.11.2018, 21:20:27

popescu costel Ai vazut cum ies ramele dupa ploaie? Uite asa ies si nevertebratele aservite mafiei conduse de un PUSCARIAS, cu elucubratii de acest gen, oameni degeaba care ocupa locuri cu raspundere

+4 (6 voturi)
Markus Roman
12.11.2018, 20:03:59

In mod normal, babornitza asta ar trebui sa-si dea demisia de onoare ptr porcaria pe care a facut-o, nerespectand decizia CCR. In final tot a trebuit sa o respecte. Asa reprezinti tu, cotoarba, justitia? Incalcand legile? Iti trebuie precizari speciale din partea CCR? Demisia de onoare?! Onoare din partea cui? A unui gunoi mafiot? Daca sefa ICCJ nu respecta legile, ce pretentii poti avea din partea unui Portocal kovesist si mafiot? Ce sa mai spun despre parodia aceea cu tragerea biletelelor? Nici la teatru nu vezi atata jigodeala si prosteala in direct.

-5 (11 voturi)
mitrut
12.11.2018, 21:24:49

Savoneaasta are multe cadavre in dulap. Trebuie verificata sursa averii ei. Sigur e una cinstita.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările