Şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea, atacată de o colegă de breaslă după decizia CCR de săptămâna trecută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Tarcea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 nov 2018
Cristina Tarcea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 nov 2018

Judecătoarea Lia Savonea, de la Curtea de Apel Bucureşti, a criticat-o luni, direct pe şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea, în contextul deciziei nefavorabile a Curţii Constituţionale cu privire la formarea completelor de 5 judecători.

Lia Savonea, membră a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a declarat luni că Secţia trebuie să dezbată în ce măsură conduita conducerii ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei.

„Vă rog să îmi permiteţi să pun în discuţie o cerere pe care am formulat-o vineri, însă am înregistrat-o abia în această dimineaţă la cabinetul dvs., aceea de a supune dezbaterii Secţiei pentru judecători a implicaţiilor deciziei CCR din data de 7 noiembrie, conflict care a fost generat de către conducerea ICCJ. În fapt, vă rog să asiguraţi cadrul necesar unei şedinţe viitoare în care să putem dezbate vis a vis de consecinţele acestei decizii”, a declarat judecătoarea Lia Savonea.

Judecătoarea a susţinut că secţia din care face parte trebuie să dezbată măsura în care decizia conducerii Curţii Supreme asupra compunerii completelor de 5 judecători nu reprezintă o abdicare de la obligaţia de a asigura o judecată independentă.

„Deci, e un fapt că avem un conflict de natură juridică constituţională, fapt este că acest confict a fost generat de către conducerea ICCJ prin refuzul asumat de aplicare a unei legi, că au fost, s-au produs consecinţe într-un domeniu destul de sensibil al legalei compuneri a completurilor de judecată, că aceasta a putut să influenţeze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor. Noi ştim că Justiţia este egală, imparţială, unică pentru toţi, că responsabilităţile şi obligaţiile conducerilor instanţelor trebuie să fie egale de la Judecătoria Podul Turcului până la conducerea ICCJ, asta scrie în lege, şi eu vreau să mă asigur că se întâmplă şi în fapt acest lucru. Cred că secţia trebuie să dezbată în regim de urgenţă, desigur nu mai degrabă de publicarea deciziei CCR, în ce măsură conduita ICCJ, conducerii de fapt a ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei, respectiv de la obligaţiile de a asigura părţilor o judecată independentă, complete constituite numai în condiţiile şi în termenii legii şi aşa mai departe”, a susţinut aceasta.

Simona Marcu a luat act de solicitarea Liei Savonea. „Vom aprecia pe viitor asupra acesteia", a spus magistratul.

Curtea Constituţională a admis, săptămâna trecută, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la formarea completelor de cinci judecatori. Ca urmare a acestei decizii, vineri au fost stabilite, prin tragere la sorţi noile complete de 5 judecători.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite