Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Kovesi, la Adevărul Live: Mă aşteptam la o poziţie mai fermă a procurorului general privind Codul Penal

21
17 Dec 2013 09:54:18
Autor: Mihai Stoica, Mihaela Cojocariu
Laura Codruţa Kovesi, invitată la Adevărul Live
Laura Codruţa Kovesi, invitată la Adevărul Live

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi, la Adevărul Live, că noile modificări aduse Codului Penal, în ceea ce priveşte amnistia, afectează condamnările aplicate în ultimii şase ani.

 
Cele mai importante declaraţii:
 
Aţi primit mesaje de la politicieni, cu ocazia sărbătorilor?
 
Kovesi: În afara mesajelor publice, nu. Nu am vorbit cu politicienii la telefon. Nu am primit mesaje de la ei şi nici telefoane şi oricum nu cred că vor să vorbească cu mine. 
 
Aceasta a explicat că în instanţă sunt peste 28 de dosare în care sunt acuzaţi parlamentari. 
 
„Nu am o explicaţie foarte clară de ce se vrea modificarea legii. Cred că era ultima oportunitate de a modifica o lege care urma să fie aplicată de la 1 februarie 2014. O situaţie care ne va afecta va fi aceea când  vom avea un suspect şi trebuie să îl chemăm şi să îl informăm că îl interceptăm şi pe urmă să mergem la judecător. Vă daţi seama că va fi foarte greu să mai continuăm cercetarea penală”, a precizat şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Kovesi a declarat la Adevărul Live că în ultimele luni, mai multe persoane s-au prezentat la sediul DNA pentru a face denunţuri.
 
„Vă daţi seama că dacă va intra această lege în vigoare nu vom mai putea face acest lucru. Noul Cod de Procedură Penală nu mai prevede faza actelor premergătoare. În cinci zile trebuie începută urmărirea penală”, a explicat şefa DNA.
 
Mai mult, aceasta a adăugat că a participat şi şi-a spus punctul de vedere la dezbaterile pe Codul Penal şi pe cel al Procedurii Penale. 
 
„În urma unei analize foarte serioase pe care am făcut-o în DNA a rezultat că sunt unele impedimente . De exemplu, cred că modul în care era reglementată până în acest moment această procedură era corectă. Este un element important dacă ţi cont de părerea celor care aplică legea”, a precizat Laura Codruţa Kovesi.
 
Aceasta a precizat că pentru un mandat de ascultare, procurorii trebuie să meargă la un judecător independent care să îţi admită.
 
Cum modificăm?
 
Kovesi: Simplu, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. 
 
Şeful DNA a spus că nu a primit niciun semnal de la ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc cu privire la această Ordonanţă. 
 
Kovesi: Conform noii legi, nu vom mai putea ancheta deputaţi
 
Dacă nou Cod Penal va intra aşa în vigoare, prevederile afectează doar procedurile sau va avea ca efect şi eliberarea unor condamnaţi?
 
„Dacă ne referim la modificarea de scoaterea a parlamentarilor din calitatea de funcţionari nu vom mai putea ancheta deputaţi”, a răspuns şefa DNA.
 
Referitor la faptul că sunt persoane care susţin că acest lucru nu este adevărat, Kovesi a precizat că „din punct de vedere tehnic, din momentul în care în lege este numit expres că o categorie nu poate fi cercetată, nu poate fi cercetată”.
 
Procurorul a spus că dacă un parlamentar dacă primeşte 500.000 de euro ca să îşi exercite influenţa în parlament el nu ma poate fi cercetat pentru acele fapte, în schimb un profesor ar putea fi anchetat.
 
De marţea trecută s-a întâmplat ceva, aţi fost chemaţi?
 
Kovesi: Nu, nimeni nu a cerut niciun punct de vedere. Cred că ar fi trebuit o poziţie fermă pe aceste modificări, chiar dacă nu este obligat niciun parlamentar să ţină cont de părerea procurorului.
 
V-aţi consultat cu procurorul general?
 
Kovesi: Nu. Nu am avut niciun fel de consultare. Nu trebuia să mă consult cu nimeni pentru acest lucru, sunt independentă în activitate. Mă aşteptam la o poziţie fermă atât a procurorului general, dar şi a ministrului Justiţiei pe aceste modificări.
 
Care mai este atmosfera la Direcţia Naţională Anticorupţie după şase luni?
 
Kovesi: Rezultatele sunt dovada clară că suntem o echipă. Am construit o echipă cu procurori care lucrau în DNA şi cu care am lucrat în Parchetul General. Am investigat cazuri istorice în care mita a fost de un milion, 1,5 milioane de euro. 
 
Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, explică impactul acţiunii parlamentarilor asupra Justiţiei
     
Rata achitărilor
 
Şeful DNA a declarat la Adevărul Live că în momentul preluării, rata achitărilor era între 9-10 %, iar media europeană este între 14-15%. 
 
Aceasta a adăugat că în ultimele şase luni a lucrat împreună cu colegii săi pentru luare unor măsuri şi au reuşit să reducă rata de achitări la 7%.
 
„Am făcut o analiză clară a faptelor care au dus la achitare. Erau rechizitorii care vin de la serviciile teritoriale. Erau zile când veneau trei rechizitorii. Am făcut o standardizare a faptului cum trebuie să arate rechizitoriul, altfel că tot DNA să lucreze în acelaşi fel. Deşi procentul de 7% nu este total imputabil procurorilor direcţiei, aceste soluţii de achitare vizează modul de interpretare a dispoziţiilor din lege”, a explicat Kovesi.
 
Aceasta a mai adăugat că o „mare problemă” este cea a expertizelor., respectiv la urmărirea penală se face o expertiză, iar în instanţă vine alt expert cu o altă variantă.
 
Procurorul şef al DNA a precizat că există o problemă privind structurile teritorial.
 
„Am încercat să facem câteva schimbări pentru funcţiile de conducere când am constatat că unii dintre colegii mei nu se implicau foarte mult. Am dispus o evaluare, iar acum suntem pe final şi acolo unde serviciile teritoriale nu au eficienţă se vor lua măsuri”, a explicat Kovesi.
 
Potrivit acesteia, sunt procurori care au în lucru 100 de dosare care presupun identificare unor bunuri şi lucrează cu un singur poliţist.
 
„Acest lucru presupune detaşarea unor poliţişti din poliţia judiciară care să fie detaşaţi la DNA şi să lucreze la DNA. Noi am identificat o soluţie prin care putem să aducem bani la bugetul de stat prin cheltuieli minime”, a precizat Kovesi.
 
Vi s-a întâmplat să aveţi nevoie de oameni operativi şi celelalte instituţii să refuze?
 
Kovesi: Au fost cazuri când am fost refuzaţi, dar am apelat la altă instituţie. 
 
S-a întâmplat în vreun dosar important să lucraţi cu alte instituţii şi să fie scurgeri de informaţii?
 
Kovesi: Nu şi am restrâns tocmai pentru a nu mai exista aceste scurgeri de informaţii.
 
Legea amnistiei, ce impact are?
 
Kovesi: În ultimii şase ani au fost trimise în judecată peste 5.000 de persoane, dintre care 2.000 au fost condamnaţi. Acest lucru ar afecta condamnările date în ultimii şase ani, ar influenţa toate dosarele care sunt deduse instanţei de judecată şi în care ave hotărâri de condamnare nedefinitive şi definitive. Amnistia înseamnă să se şteargă orice fel de condamnare, să se şteargă din cazier ca şi cum nu ai comis nicio faptă penală.
 
Ce se va întâmpla în continuare cu dosarele „Flota” şi casa din Mihăileanu?
 
Kovesi a răspuns că aceste dosare vor fi investigate în continuare de procurorii care se ocupă de ele. 
 
„În dosarul flota s-a dat o soluţie, ea a fost atacată la Curtea Supremă care a respins şi a rămas cu soluţia de netrimitere în judecată”, a explicat procurorul.
 
O demonstraţie de forţă de genul celei de marţea trecută îi poate determina pe procurori să fie circumspecţi?
 
„Cred că este extrem de important ca stabilitatea legislativă să fie păstrată. Procurorii au fost învăţaţi în ultimii 6-7 ani să îşi facă treaba fără a-i interesa cine este persoana. Problema intervine dacă vom fi lăsaţi să ne facem treaba. Dacă statutul procurorilor nu va fi modificat, cred că procesul este ireversibil”, a arătat Kovesi.

Cât de mare vi se pare ameninţarea de săptămâna trecută?

Kovesi: A fost extrem de important rolul pe care Curtea Supremă l-a luat când a trimis proiectul la Curtea Constituţională. Am apreciat şi poziţia CSM care a ieşit imediat cu o reacţie.

La sfârşitul emisiunii, Laura Codruţa Kovesi a precizat că „este dreptul lor să modifice legi, să ai un punct de vedere diferit cu al procurorului, dar când tot sistemul judiciar are o opinie, ar trebui ţinut cont de ea”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

tanta doras
17.12.2013, 11:10:46

Ce va face doamna Kovessi daca totusi, dat fiind numarul mare de parlamentari USL, legea va trece? Nu e o compilatie dupa altii , dar ne vom transforma intr-o tara de tip mafiot. "Democratie originala"ne intoarce la perioada de dinainte de 89 si la mai mult decat atat...

+4 (10 voturi)
muresean un
17.12.2013, 13:27:41

ne scot astia din UE(s-a mai vazut in istorie, cand Imperiul Austro-Ungar a renuntat la o provincie romaneasca, de care s-au convins ca e neguvernabila, si au dat-o la schimb cu alta), si iau Kirgistanul, sau o tara similara

+2 (6 voturi)
Mandy
17.12.2013, 12:40:15

Ce pozitie ferma sa aiba procurorul general si ministrul Justitiei, protejatii lui Ponta?!... Pozitia acestor tradatori de neam si tara este pozitia trestiei in vant!... A stat Ponta ce-a stat, pana s-a gandit ca n-are rost sa mai joace teratru, si si-a dat arama pe fata cu aceste masuri votate pe furis! Pana la urma, "n-avem toata puterea daca n-avem si Justitia", nu?... Numai ca Romania a pornit pe un drum, si n-o vor opri vechii PCR-isti sau odraslele lor mincinoase si hoate!... Daca Iliescu nu s-a lamurit nici pana acum, Ponta va sti ca Dumnezeu exista, si nu iarta oamenii diabolici!..

+6 (10 voturi)
Gherman Adrian
17.12.2013, 12:49:18

Procurorul General al Romaniei este un mediocru - zici ca ii un recidivist imbracat la costum. Ochii lui exprima o inteligenta putin-putin peste a lui Vanghelie. Ce sa astepti de la un asemenea om? E puscariabil, doamna!

+5 (9 voturi)
Oltea Gogu
17.12.2013, 13:09:15

Eu cred ca ar fi bine sa existe o colaborare intre procurori si celelalte institutii ce participa la actul de justitie,astfel ca sa nu se creeze posibilitatea dominarii cu statut de institutie dominanta ,conducatoare a unei societati,cu atributii dictatoriale in mina unui grup restrins de lideri!Ar trebui sa fie consultari,de la faza de propuneri legislative,pina la actele de aplicare a legii,in cunostiinta de cauza,a interpretarii faptelor si cazurilor anchetate,ce sa fie facuta interdisciplinar,nu stricto senso de un singur procuror,ce are acces la niste interceptari telefonice,si atita!Ar fi cazul sa se faca cercetari interdisciplinare a cazurilor,cu transparenta si atunci actul de justitie ar deveni credibil si cu urmari pozitive,asupra societatii,a oamenilor infaptuitori,Altfel facem parada ,spectacol cu mascati de ochii lumii fara nici un folos,numai denigrator,si de intimidare,ce nu se lasa cu nici un ban la buget,ca nu se recupereaza nimic,doar se fac cheltuieli cu televiziuni si mascati,banii ramin tot acolo la cei ce stiu unde sa-i duca!Cred ca ar trebui schimbata optica de lucru din sperietori de ciori a DNA ului si altor institutii in faptuitori de stimat de populatie pentru faptel si rezultatele aduse tarii!va doresc sarbatori fericite si succese adevarate tuturora!La multi ani!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările