Şefii Oficiului de Protecţie a Martorilor îi obligau pe martori la consiliere psihologică în restaurantul interlopilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Bărăscu a fost demis din funcţie după ce a fost reţinut de DNA
Adrian Bărăscu a fost demis din funcţie după ce a fost reţinut de DNA

Şeful Oficiului pentru Protecţia Martorilor, chestorul Adrian Bărăscu, şi cei şase angajaţi ai săi arestaţi pentru că i-au ameninţat pe martorii protejaţi şi le-au pus viaţa în pericol vor să iasă din arestul Poliţiei. Procurorii însă se opun. Ei au explicat în faţa instanţei că la un moment dat martorii erau duşi la psiholog într-un local frecventat de interlopi.

Chestorul Adrian Bărăscu şi cei şase angajaţi ai săi de la Oficiul de Protecţie a Martorilor au contestat ieri măsura arestării preventive în dosarul în care sunt acuzaţi că i-au ameninţat şi le-a pus viaţa în pericol celor pe care trebuiau să-I protejeze. Astfel, cei şapte suspecţi au fost scoşi încă de dimineaţă din arestul Central al Poliţiei şi duşi în faţa instanţei pentru a le explica judecătorilor de ce ar trebui să fie cercetaţi în continuare în stare de libertate.

La rândul lor, procurorii DNA au explicat în faţa instanţei cum chestorul Bărăscu s-ar fi folosit de statutul unor date clasificate pentru a face achiziţii ilegale pentru instituţie, cum unii dintre angajaţii acestuia îi ameninţau şi le cereau mită martorilor protejaţi, dar şi cum o parte dintre poliţiştii angajaţi ai Oficiului erau torturaţi psihic de atitudinea şefului lor care îi obliga să încalce legea.

Mai mult, procurorii anticorupţie au arătat că o parte a anchetei vizează modul în care Adrian Bărăscu punea presiune pe ofiţerii din subordine, dar şi pe martorii protejaţi care îndrăzneau să atragă atenţia asupra neregulilor de la Oficiul pentru Protecţia Martorilor. În multe dintre discuţiile interceptate de procurori, ofiţerii se plângeau de şicanele la care erau supuşi: „Nu e că nu pot… eu pot… eu nu suport bătaia de joc şi incorectitudinea!”, „Nu cred că mi-o fac singur, şefu’, că eu cred că muncesc de rup aici! Dacă nu muncesc mai mult ca toţi la un loc…”, „Domn’e, zici că e… Vişinescu ăla (ofiţerul se referă în discuţie la torţionarul Alexandru Vişinescu – fostul comandant comunist al Penitenciarului Râmnicu - Sărat - n.r.)”.

Cabinetul psihologului în localul interlopilor

Procurorii au mai arătat în instanţă cum martorii protejaţi au fost duşi o vreme la psiholog la etajul restaurantului „Bârlogul Lupilor” din cartierul Drumul Taberei fiind astfel puşi în pericolul de a fi văzuţi de cei de care, teoretic, erau protejaţi. Mai exact, potrivit procedurilor, cei care fac parte din Programul de Protecţie a Martorilor trebuie să aibă periodic întâlniri cu un psiholog. Iar chestorul Bărăscu hotărâse ca psihologul instituţiei să aibă biroul în aceeaşi clădire cu restaurantul cunoscut ca fiind frecventat de interlopi. Asta pentru că localul îi aparţine naşului de cununie a lui Adrian Bărăscu, Ion Cornel-Petruţ.

„Cunoşteam din mass-media că este un loc de întâlnire al clanurilor interlope”, a povestit un martor protejat la DNA. El le-a spus asta şi ofiţerilor Oficiului când a fost dus la şedinţa cu specialistul, însă aceştia i-au explicat că era încheiat un protocol cu patronul restaurantului. Astfel, martorul a avut întâlnirea cu psihologul Andreea-Violeta Liţă – arestată şi ea în acest dosar, la etajul clădirii unde se află „Bârlogul Lupilor” , care nu era o încăpere închisă sau delimitată, având comunicare cu scările şi cu parterul clădirii. „Paza era asigurată pe scările care duceau la etaj de un ospătar”, a povestit, cu amărăciune, martorul protejat.

„Marş în cameră, golanule!”

Un alt bărbat a mărturisit cum după ce a acceptat să intre în Programul de Protecţie al Martorilor a fost mutat într-un sat uitat de lume, într-o casă fără sobe şi fără instalaţie electrică sau sanitară.  Când a îndrăznit să se plângă de condiţiile care i-au fost oferite, poliţiştii l-au ameninţat că-l exclud din program, arată anchetatorii în dosar. Astfel că martorul, resemnat, şi-a făcut casa locuibilă, iar în jurul ei şi-a făcut o micro-fermă.

Nu s-a bucurat prea mult de animalele pe care le creştea pentru că poliţiştii veneau ca la ei acasă să ia carne pentru familiile lor. „Le dădeam din cauza temerii pe care mi-o crea (ofiţerul de poliţie angajat la Oficiu – n.r.) de fiecare dată când venea la noi, spunându-ne că cei din clanul Cordunenilor ne caută, oferă bani drept recompensă celor care ne găsesc şi vor să ne omoare”. El a povestit şi o întâlnire cu Bărăscu, în care chestorul l-ar fi agresat şi l-ar fi lovit cu pumnul: „Marş în cameră, golanule! Te bag la puşcărie pe tine şi pe toate neamurile tale, v-aţi bătut joc de aia de la Iaşi!”. ;

De la 10.000 de dolari la 1.000 de lei

Potrivit procedurilor, persoanele care intră în programul de protecţie trebuie să ducă cel puţin acelaşi nivel de trai ca înainte să intre în program. Cei de la Oificiu nu ar fi respectat aceste reguli. Astfel, protrivit anchetatorilor, în cazul unui martor, care a făcut declaraţii decisive într-un caz de criminalitate organizată, mai-marii de la oficiu au decis un venit de 1.000 de lei pe membru de familie, deşi anterior martorul câştigase 10.000 de dolari lunar. Mai mult, iniţial ofiţerii i-au promis un apartament de 3 trei camere, iar ulterior i-au dat unul cu 2 camere, modificat de fapt într-o garsonieră de 40 de metri pătraţi.

În locuinţă, alte surprize: nu exista televizor, veselă, iar maşina de spălat şi aragazul erau defecte. Martorul le-a spus procurorilor că, deşi se plângeau de bani, ofiţerii cheltuiau bani pe escortarea sa, foloseau 3-4 maşini şi 6-8 lucrători. De fapt, toate acestea atrăgeau atenţia asupra martorului, susţin anchetatorii. Tocmai de aceea, la un moment dat martorul a decis să iasă din program.

“Mi-aţi distrus toată viaţa pur şi simplu, parcă sunt arestată la domiciliu, când sunaţi de o mie de ori, că vin, că nu vin, staţi, că vin, staţi că nu mai vin, nici nu daţi telefoane că nu mai veniţi, ne mutaţi ca pe sacii de cartofi”, Soţia unui martor sub acoperire

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite