Şeful Antitero din cadrul SRI susţine că beneficiarii informaţiilor se schimbă prea des: „Ai senzaţia că te lupţi cu morile de vânt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ SRI
FOTO: Facebook/ SRI

Şeful Brigăzii Antitero, generalul Dorin Rădulescu, a subliniat că este o problemă lipsa de constanţă în zona politică, fiind necesar ca anumite colaborări cu instituţiile beneficiare ale serviciului de informaţii să fie reluate cu fiecare schimbare.

Dorin Rădulescu a vorbit, printre altele, în cadrul primului podcast al Serviciului Român de Informaţii, despre lipsa de constanţă în zona politică, lucru care poate să devină o problemă în momentul în care persoanele nou-venite în funcţie „nu înţeleg cu ce se mănâncă toată povestea”.

„Câteodată se resimte lipsa de constanţă. Stii cum este? Se schimbă beneficiarii atât de des... Şi iar o iei de la capăt, iar discuţi cu cineva nou care vine şi nu înţelege cu ce se mănâncă toată povestea şi ai senzaţia câteodată că te lupţi cu morile de vânt.

Din păcate, cred că noi în societate suferim un pic de această lipsă de constanţă şi stabilitate, mai ales la nivelul unor instituţii cheie. Ok, decizionalii politici sunt decizionali politici, dar ai nevoie de acei experţi, de omul acela responsabil care... îţi imaginezi că la nivel de secretar de stat trebuie să fie oameni care sunt din breaslă, care ştiu cu ce se mănâncă acea poveste. Nu întotdeauna este aşa. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm”, a mai spus generalul.

De asemenea, şeful Brigăzii Antitero a explicat şi care sunt beneficiarii serviciilor secrete la nivelul guvernului.

„Marea majoritate a ministerelor au reprezentanţi la nivel de secretar de stat în sistemul naţional de prevenire şi combatere a terorismului. S-ar putea, la un moment dat, ca o criză teroristă să afecteze inclusiv o zonă de infrastructură critică. Trebuie să-ţi imaginezi că în toată poza aceasta, noi suntem obligaţi să cooperăm cu toate instituţiile statului. (...)

Iţi dau un exemplu: târgurile de Crăciun (...) nu-şi dă nimeni seama câte eforturi facem şi noi şi colegii de la MAI pentru a asigura, cumva, într-o notă de decenţă, fără să deranjăm cetăţeanul, dar să ne asigurăm că nu păţesc ceva acei oameni care se duc liniştiţi să bea un pahar de vin fiert, cu ocazia Crăciunului sau a sărbătorilor de iarnă. Autorităţile locale trebuie să înţeleagă că la un moment dat trebuie să-ţi iei nişte măsuri de protecţie, poate unui om i se face rău cu autoturismul în Piaţa Constituţiei şi intră ca prin brânză prin acele mici gărduleţe de lemn. (...) 

Cum a intrat acel cetăţean, cum a intrat în Germania, când oameni rău intenţionaţi asta au ţintit, cum au intrat la Nisa. Sunt deja nişte directive europene, se iau nişte măsuri şi la nivel european pentru conştientizarea decizionalilor de a aplica nişte măsuri de prevenire şi de protecţie”, a mai spus şeful Brigăzii Antitero. 

Ofiţerii români, misiuni comune cu serviciile secrete ale altor ţări

Întrebat dacă sunt misiuni comune pe care Brigada Antitero le-a realizat împreună cu serviciile secrete ale altor ţări, Dorin Rădulescu a declarat că au existat misiuni comune cu serviciile secrete ale altor state, când ofiţerii români au ajutat la deturnarea unor atentate la nivel european.

„E adevărat că nu asta se întâmplă în fiecare zi, fiecare serviciu, fiecare instituţie are activitatea lui curentă, dar, la un moment dat, când avem speţe complexe şi cum spuneam, la un moment dat la început, că Serviciul nostru a fost implicat, prin ofiţeri de-ai noştri, în deturnarea unor atentate teroriste, pe spaţiul european, activităţi pentru care s-au primit aprecieri până la cel mai înalt nivel.

Acolo... vezi tu... în zona de antiterorism nu e care pe care, nu a demonstra că eu sunt mai deştept decât tine, că tu eşti de la Mossad, acela e de la CIA, că eu sunt de la SRI şi că... aici e vorba de o validare a capabilităţilor, a expertizei pe care o ai şi a seriozităţii. În zona asta, dacă ai ceva de pus pe masă şi ai o capabilitate undeva, e important să o foloseşti şi în zona de intelligence, de schimb de informaţii şi în zona de prevenire şi inclusiv în zona de combatere, că există pregătiri comune între forţele speciale de la noi şi cu forţele speciale din alte ţări, adică este... a coopera în zona de antitero este absolut ceva normal şi firesc, cu toată lumea”, a explicat generalul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite