Şeful CCR Valer Dorneanu, după decizia CEDO: „N-am fost noi atacaţi de doamna Kovesi, CEDO nu critică decizia CCR”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Valer Dorneanu, preşedintele CCR Imagine: Inquam Photos
Judecătorul Valer Dorneanu, preşedintele CCR Imagine: Inquam Photos

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a declarat că persoanele care doresc să analizeze cu „obiectivitate şi fără părtinire” decizia CEDO privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA vor observă că „nu există nicio critică la adresa Curţii Constituţionale”.

„I-aş ruga pe toţi care vor să analizeze obiectiv decizia CEDO, în raport de Curtea Constituţională, să observe următorul lucru: n-am fost noi atacaţi de doamna Kovesi, nu noi am figurat parte acolo, iar cine citeşte cu obiectivitate şi fără părtinire decizia CEDO să vadă că nu o să găsească nicio critică la adresa deciziei Curţii Constituţionale sau a activităţii Curţii Constituţionale şi o să vadă, în esenţă, că nu decizia Curţii Constituţionale sau o anumită conduită a Curţii Constituţionale a stat la baza deciziei”, a precizat Dorneanu pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, la baza deciziei au stat două articole din Convenţia Drepturilor Omului pe care le-a invocat şi Laura Codruţa Kovesi în sesizare, „care se referă la cu totul altceva”. „Cine vrea să adâncească cercetările, să se uite la sesizare şi la decizie şi să o citească cu obiectivitate”, a adăugat Dorneanu.

Dorneanu: „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”

Precizările lui Valer Dorneanu vin după ce, în cursul zilei de marţi, tot el a declarat că  „nu are niciun sentiment” cu privire la decizia CEDO.

„Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declaraţii publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanţe. Vă daţi seama că nu pot comenta asa ceva. (...) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democraţie”, a spus Dorneanu, citat de HotNews.ro.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat la CEDO

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), informează un comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Conform deciziei CEDO, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a atacă în justiţie revocarea să, deoarece o astfel de procedura nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial de revocare, şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.

Totodată, Curtea a stabilit că dreptul la libertatea de expresie al fostului procuror-şef al DNA a fost încălcat pe motiv că ea a fost revocată din cauza criticilor pe care le-a făcut în exercitarea funcţiilor sale pe un subiect de interes public.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite