Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Şeful Cyberint din cadrul SRI: Serviciile de informaţii din Rusia încearcă să fie prezente în România

5
17 May 2022 19:08:52
Autor: Maria Dinu
Harta lumii - raspandire atac cibernetic în Ucraina, Federaţia Rusă FOTO Shutterstock
Harta lumii - raspandire atac cibernetic în Ucraina, Federaţia Rusă FOTO Shutterstock

Directorul Centrului Naţional Cyberint din SRI, Anton Rog, a declarat într-o conferinţă de presă că toate serviciile relevante de informaţii din Rusia - FSB, GRU, SVR - încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic.

„Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, urmaşul KGB - n.r.) şi GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse - n.r.). Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR (Serviciul de Informaţii Externe - n.r.). Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe (....), încearcă să fie prezente în România”, a declarat Anton Rog marţi, în cadrul conferinţei BCR Expert Hub, eveniment unde s-a discutat despre „Securitate cibernetică, provocări şi prevenirea vulnerabilităţilor”, potrivit Digi24

Anton Rog a explicat că rolul Centrului Naţional Cyberint este să dovedească, indubitabil, cu dovezi tehnice, că atacul respectiv este realizat de o anumită grupare. „Atribuirea politică o face mai târziu preşedintele României, în cazul în care consideră că este oportun, pe baza datelor tehnice oferite de Centrul Naţional Cyberint şi alte instituţii din România sau în cooperare cu companii private”, a precizat Rog.

Potrivit directorului Cyberint, există un „pattern” (model) pe care Rusia l-a folosit de fiecare dată când a avut atacuri militare. „Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă, cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat şi acum. Şi nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieşit, ca să zic aşa, din ce îşi doreau ei şi au afectat şi Europa, aproape în integralitate”, a explicat reprezentantul SRI.

Directorul Cyberint a mai precizat că alte 3-4 state au acţiuni cibernetice în România, dar nu a făcut nominalizări, unele fiind dintre „ţările care nu ar trebui să facă aşa ceva”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

emoji
17.05.2022, 19:29:58

Daca sunt prezenti si pe aici, si citesc aceste randuri, ii rog frumos pe ninjalăii cibernetici sa-mi stearga si mie o amenda de circulatie care imi tot apare in evidentele DTL in fiecare an si care mai apare din cand in cand, de vreo 5 incoace, chiar daca le arat de fiecare data chitanta platii de la CEC. Altfel, cred ca moare doar cu mine odata.

+2 (2 voturi)
andrei ispas
17.05.2022, 20:50:48

Deduc ca nu ai impozite de platit, altfel ai sti ca nu poti face nici o plata pana nu achiti amenda de circulatie. E data lege, desi cred ca incalca constituția

0 (2 voturi)
emoji
18.05.2022, 09:15:49

Stiu asta. Tocmai ca am, si cand ma duceam sa platesc pentru casa si masina, imi mai spunea cate una, de amenda, dar eu vin deja pregatit cu chitanta, ca stiu filmul. Platesc impozitul, aia zice ca se rezolva, si anul urmator o iau de la capat. Anul trecut in septembrie, am platit tot, inainte sa radiez masina, iar a aparut. Daca nu pastram chitanta, eram bun de plata. Am mai auzit de cazuri, dar nu chiar asa. Nu am avut rabdare de audiente sau chestii din astea. Nu este vrajeala. Se intampla la Sectorul 2, sediul de la Gara Obor. Daca mai apare si anul asta, este ceva diavolesc la mijloc sau fac misto de mine.

Toader Aileanei
17.05.2022, 21:14:07

...unele fiind dintre „ţările care nu ar trebui să facă aşa ceva”. ------------- Deci Ungaria se numără printre aceste țări?!

-11 (11 voturi)
Ivan Constantin
18.05.2022, 01:58:52

Tari de tot hackerii Rusi cei mai buni din lume .

+1 (1 vot)
Modifică Setările