Şeful DIICOT, despre dosarul privind spionarea şefei DNA: „Sperăm că luna viitoare va fi finalizat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) aşteaptă rezultatele unei comisii rogatorii din Israel privind audierea conducerii firmei Black Cube, dar şi analizarea unui contract efectiv care ar fi fost încheiat cu o persoană interesată de viaţa personală a Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA.

„Sperăm că luna viitoare va fi finalizat (dosarul Black Cube - n.r.). E ceva ce aşteptăm în acest moment. Răspunsul la comisia rogatorie care ar viza declaraţiile persoanelor din conducerea Black Cube şi un contract efectiv încheiat de o persoană care ar fi fost interesată şi aşa mai departe”, a declarat marţi procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

De asemenea, acesta a mai precizat că este posibil ca documentele comisiei rogatorii să ajungă la dosar în aproximativ o săptămână.

Cine ar fi încercat să o spioneze pe Kovesi

Israelienii Ron Weiner şi David Geclowicz, acuzaţi de spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei procurorului-şef al DNA, sunt din 3 aprilie în arest preventiv. 

Potrivit DIICOT, Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Pe Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice  şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Cum au acţionat suspecţii

Anchetatorii precizează că, în cadrul grupării, cei doi suspecţi ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri. Mai exact, Weiner ar fi fost responsabil de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail.

Pe de altă parte, Geclowicz s-ar fi ocupat de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

„În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, se mai arată în documentul citat.

Ulterior, după ce suspectul a accesat respectivele conturi şi ar fi preluat controlul asupra acestora, ar fi copiat informaţiile şi corespondenţa privată pe care ar fi transferat-o în propriul sistem informatic, „producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”.

Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi si jumătate, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA

DIICOT cere arestarea unui al trei israelian

Mai mult, pe 14 aprilie, DIICOT a anunţat că cere arestarea în lipsă a lui Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene Black Cube, în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei procurorului-şef  DNA, Laura Codruţa Kövesi.

Barkstein este un fost ofiţer de informaţii şi lucrează la firma privată de investigaţii Black Cube, fondată de Avi Yanus şi Dan Zorella, şi ei foşti ofiţeri în Mossad, de asemenea suspecţi în dosar.

Potrivit procurorilor, Barkstein era cel care trebuia să primească informaţii strânse de Ron Weiner din e-mailurile apropiaţilor Laurei Codruţa Kövesi, sparte pentru colectare de informaţii private, arată EurActiv. Însă, când complicii lui au fost reţinuţi, israelianul ar fi reuşit să fugă din ţară, în Bulgaria. De la Sofia, el ar fi luat avionul la Londra, biletul fiind achitat de fima Black Cube.

Tribunalul Bucureşti stabilise iniţial ca cererea DIICOT să se judece pe 28 aprilie, dar judecătorii au preschimbat termenul pentru 28 mai, adică peste o lună şi jumătate. Oficiali de la Tribunal au explicat că în procedura de citare, în astfel de cazuri, Israelul nu acceptă termen mai scurt de 40 de zile. 

Potrivit legii, Barkshtein trebuie citat la domiciliul său, pentru a afla oficial că procurorii cer arestarea sa la Bucureşti, şi pentru a-şi putea pregăti apărarea cu ajutorul unui avocat.

Kovesi: „Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele”

Pe 10 aprilie, Kovesi a declarat că mai mulţi membri ai familiei sale, dar şi prieteni apropiaţi, au fost sunaţi insistent, timp de o zi şi jumătate, de persoane care au încercat să afle date personale ale procurorului-şef.

„Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi si jumătate. Cei care au sunat au încercat să afle date personale, cum ar fi adresa de e-mail”,  dezvăluie Laura Codruţa Kovesi în emisiunea „După 20 de ani”, care va fi difuzată duminică de Pro TV.

Şefa DNA a mai precizat că aceasta nu este prima dată când se fac presiuni asupra procurorilor anticorupţie de oameni „deranjaţi de anchetele DNA”.

Kovesi a precizat că „au fost telefoane insistente, repetate, dar nereuşite, pentru că nimeni nu a intrat în dialog cu aceste persoane”. Întrebată în ce limbă vorbeau cei care dăceau telefoane, procurorul-şef al DNA a declarat că nu poate spune acest amănunt. Ea a adăugat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Întrebată dacă bănuieşte ce anume au găsit cei care au încercat să-i spargă contul de mail, aceasta a răspuns că nu ştie.

„Nu stiu ce au găsit. Nici nu mă interesează ce au găsit. Probabil că sunt persoane deranjate de anchetele noastre, deranjate că DNA îşi face treaba. Nu pot să comentez despre cine a încercat să mă intimideze”, a spus Kovesi.

Pe aceeaşi temă:

Mandatele de arestare a celor doi israelieni acuzaţi de spionarea şefei DNA au fost prelungite cu 30 de zile

Spionaj la DNA. Unul dintre israelienii acuzaţi că ar fi spionat-o pe Kovesi, dus la IGPR pentru percheziţia informatică

Unul dintre cei doi spioni israelieni este audiat la sediul Poliţiei. Autorităţi: „Nicio instituţie a statului nu a autorizat vreo acţiune a Black Cube”

Black Cube, firma angajată să o spioneze pe Codruţa Kovesi: „Am avut autorizaţie de la cel mai înalt nivel posibil. S-a acţionat în concordanţă cu legea“

Israelienii suspectaţi că ar fi spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi rămân în arest preventiv. Curtea de Apel le-a respins cererea de a fi cercetaţi în libertate

Doi moguli media i-ar fi angajat pe israelienii care au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi

Kovesi: „Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi. Cei care au sunat au încercat să afle date personale”

Diplomat român: Arestarea israelienilor suspectaţi că o spionau pe şefa DNA nu va afecta relaţiile Tel Aviv-Bucureşti

Cei doi israelieni suspectaţi de spionarea procurorului şef al DNA află pe 12 aprilie dacă rămân în arest preventiv

Laura Codruţa Kovesi, spionată de foşti agenţi ai Mossad pentru răzbunare

Surse: Unul dintre foştii ofiţeri israelieni care o spionau pe Kovesi a recunoscut faptele. Black Cube susţine că aceştia anchetau „fapte grave de corupţie“

RISE Project: Şefa DNA, spionată de firma unui fost director Mossad. Kovesi: „A fost o încercare nereuşită de intimidare“

Talpeş: Cum a devenit o ţintă Laura Codruţa Kovesi în scandalul Black Cube

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite