Şeful DNA, la Adevarul Live. Câte dosare mai are Dragnea. De ce a redus DNA motoarele după era Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nistor Călin, procurorul-şef interimar al DNA, va vorbi, la Adevarul Live, de la ora 11.00, despre dosarele politicienilor aflate în lucru: în ce stadiu e ancheta Teldrum - în care e implicat Liviu Dragnea, cum decurge ancheta în cazul fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, acuzat că a reţinut avioane la sol în ziua moţiunii. De ce a redus DNA motoarele după ce Laura Codruţa  Kovesi a plecat de la şefia instituţiei?

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări live emisiunea

Direcţia Naţională Anticorupţie are un deficit de personal de 25% 

Nistor Călin, şeful interimar al DNA, a declarat că în acest momentexistă un deficit de 44 de posturi în cadrul Direcţiei, ceea ce, dintr-un total de 195 de posturi, reprezintă circa un sfert.

„Una din aşteptările noastre de la noul ministru al Justiţiei, este modificarea prevederilor din legile justiţiei, iar în ce priveşte în mod particular DNA, ne-am dori să vedem eliminată acea prevedere introdusă prin Legea 207, ce a impus o vechime de minim 10 ani pentru procurorii DNA. Ca procuror este o problemă, cred că nimeni nu a făcut un calcul să vadă câţi procurori activează în parchetele speciale, să vezi dacă există o bază de selecţie. Sunt 44 posturi vacante – din 195 de posturi. Deci un sfert de personal. Acest fapt activează semnificativ activitatea parchetului. Eu nu spun că nu e nevoie de experienţă, dar pornind de la cerinţa initială de 6 ani, dacă s-a dovedit viabilă, nu văd raţiunea pentru aceasta modificare. Dacă o regula funcţionează nu văd de ce e nevoie să o schimbi. Pentru noi ar fi important o revenire la cerinţa de 8 ani experienţă, aşa cum o stabilise Parlamentul”, a declarat Nistor Călin.

Acesta a explicat activitatea redusă a Direcţiei prin scăderea numărului de sesizări primite.

„Am primit 25 de sesizări primite în 9 luni de zile, faţă de mult mai multe în anii trecuţi. Or, ca să deschid un dosar, trebuie să fiu sesizat. Un procuror nu stă pe stradă să tragă cu urechea, trebuie să fie sesizat. Nu va confirma nimeni că vreun şef de instituţie a primit directive să nu mai sesizeze. Dacă într-un an de zile primim 25 de sesizări, din ce pot eu deschide cauze penale?”, a spus Nistor.

Toată clasa politică ştia că mandatele de interceptare erau puse în aplicare de SRI

Şeful DNA a spus că Direcţia suferă la nivelul capabilităţii de punere în aplicare a mandatelor de interceptare după decizia CCR din 2016, prin care a fost interzisă colaborarea cu SRI.

„Eu nu ştiu de vreo instanţă care să fi stabilit în mod oficial că SRI-ul a efectuat acte de urmărire penală. SRI-ul se limita la acele operaţiuni tehnice, de punere în aplicare a mandatelor de supraveghere.Toată lumea ştia, toată clasa politică ştia că acele mandate erau puse în aplicare de către SRI. Nu înţeleg de unde a fost surpriza. Păi au creat alte structuri care să pună în aplicare aceste mandate? În acest moment, este un domeniu unde suntem descoperiţi. După decizia CCR trebuiau făcute mai multe eforturi pentru a suplini aceste lipsuri. Există o problemă de personal, în ceea ce priveşte acţiunile de pătrundere şi instalare a tehnicii ambientale. Mai lucrăm DOS, dar nici ei nu au resurse nelimitate, pentru că mai lucrează şi cu alte parchete. Subliniez că a fost o problemă insuficient acoperită după decizia CCR din 2016”, a spus acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite