UPDATE Şeful Finanţelor Ilfov va sta 29 de zile după gratii pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DNA l-au reţinut pentru 24 de ore pe Claudiu Ristea, şeful Finanţelor Publice Ilfov
Procurorii DNA l-au reţinut pentru 24 de ore pe Claudiu Ristea, şeful Finanţelor Publice Ilfov

Directorul executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Ilfov a fost arestat miercuri seara de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită. Procurorii l-au prins în flagrant în momentul în care acesta ar fi primit mită 30.000 de lei.

UPDATE Directorul executiv al Finanţelor Publice Ilfov, Claudiu Ristea, care este acuzat că a primit mită 30.000 de lei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luată miercuri de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Alături de şeful Finanţelor au mai fost trimişi în judecată şi doi inspectori ai  AJFP Ilfov, Constantin Augustin Murgoci şi Alexandru Bogdan Filip, ambii acuzaţi de complicitate la luare de mită. 

Potrivit procurorilor, pe 5 septembrie 2013, Claudiu Ristea, directorul executiv la AJFP Ilfov, ar fi acceptat promisiunea unui administrator al unei societăţi comerciale (cea care a făcut şi denunţul), de remitere a unei sume între 20.000-30.000 lei, în schimbul semnării unor documente care deblocau conturile societăţii respective. 

Promisiunea i-ar fi fost transmisă lui Ristea prin intermediul inspectorilor Murgoci şi Filip, care i-ar fi transmis denunţătorului acordul directorului, precum şi faptul că acesta, în schimbul promisiunii făcute, ar fi semnat documentul necesar la unitatea bancară pentru deblocarea contului societăţii, urmând ca, ulterior, denunţătorul să retragă suma destinată directorului AJFP Ilfov şi să o remită prin intermediul celor doi inspectori.

În cursul zilei de ieri, 10 septembrie 2013, Alexandru Bogdan Filip şi Constantin Augustin Murgociar fi primit de la persoana denunţătoare suma de 30.000 lei, conform înţelegerii anterioare, iar în aceeaşi zi, Murgoci i-ar fi dat lui Ristea banii. Procurorii i-au prins în flagrant.

Tot ieri procurorii au dispus reţinerea lui Claudiu Ristea pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat astăzi, la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cazul inspectorilor Alexandru Bogdan Filip şi Augustin Constantin Murgoci procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.
 

Un director „cu greutate“

Claudiu Ristea are, potrivit declaraţiei de avere din 14 iunie, un teren intravilan în comuna Dragoslavele, judeţul Argeş, în suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, cumpărat în 2008 şi un apartament în Constanţa, de 71 de metri pătraţi, pe care îl deţine, împreună cu soţia, din 2004.

Ristea a mai trecut în declaraţia de avere şi un apartament în Bucureşti, în suprafaţă de 43 metri pătraţi, cumpărat în 2002, pe care i l-a donat fiului său.

Şeful de la Finanţe Publice Ilfov are trei conturi şi trei depozite bancare, în valoare totală de 14.000 de euro şi 56.337 de lei, patru fiind deschise în 2011 şi două în 2012.

În declaraţia de avere, Ristea a trecut acţiunile deţinute de soţia sa la patru firme, respectiv SC Consulting R Group SRL, SC Consulting R Group Solutions SRL, SC CRG Nexia Expert SRL, SC CRG Nexia Audit SRL, la fiecare având între 35 şi 48 la sută, în valoare totală de 5.890 de lei. De asemenea, Claudiu Ristea a creditat una dintre firmele la care soţia sa are acţiuni, SC CRG Nexia Audit SRL, cu 988 de lei, precum şi SC Casa R Prest SRL, cu 19.602 lei.

Ristea trebuie să restituie până în 2015 un credit luat în 2007, în valoare de 7.030 de euro şi până în 2014 alte trei credite contractate în 2012, în valoare totală de aproximativ 21.000 de lei.

Claudiu Ristea a avut, în anul fiscal anterior, venituri de 150.768 de lei ca director executiv al Finanţelor Publice Ilfov. Soţia acestuia a avut venituri de 316.007 de lei, de la Universitatea "Spiru Haret" Constanţa, unde este conferenţiar universitar, de la două firme la care este acţionar şi administrator - SC CGR Nexia Expert şi SC CRG Nexia Audit, şi din activităţi independente la cabinet expert contabil.

De asemenea, soţia lui Ristea a încasat dividente de 60.802 lei de la cele două firme la care este acţionar şi administrator, potrivit declaraţiei de avere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite