Iohannis a trecut în rezervă 17 cadre militare din SRI, MApN şi MAI, printre care şi pe şeful Forţelor Terestre şi pe şeful Jandarmeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam/George Calin
FOTO Inquam/George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele de trecere în rezervă a 17 cadre militare, printre care trei colonei din SRI, 8 generali şi 5 contraamirali şi un chestor din MAI, printre care şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre sau şeful Jandarmeriei Române. Deciziile vin după ce şi luni preşedintele a semnat o serie de decrete de pensionare. Solicitările vin în contextul OUG privind pensiile speciale.

Şeful Jandarmeriei Române, general de brigadă – cu o stea Andreiana Marin (foto jos) din Ministerul Afacerilor Interne îşi va înceta activitatea începând cu data de 15 august 2017, potrivit decretului semnat marţi de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.



Şeful statului a semnat şi decrete de trecere în rezervă a trei colonei din SRI, cărora le-a acordat şi gradul de general de brigadă cu o stea. Aceştia sunt colonelul Dumitrescu Mihaela, colonelul Pasăre Bogdan şi colonelul Cecan Simion.

"marin andreiana"

Totodată, şapte generali din Armată au trecut în rezervă. Aceştia sunt: general-maior – cu două stele Tărpescu Ovidiu-Ionel, general-maior – cu două stele Harabagiu Marius, general de brigadă – cu o stea Badea Gheorghe, general de brigadă – cu o stea Mîndrescu Mircea, general de brigadă – cu o stea Vişan Gheorghe, general de brigadă – cu o stea Lăpădat Dan-Angelo, general de brigadă – cu o stea Zanfir Constantin.

Marius Harabagiu a fost şeful  Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), prelunând postul în luna aprilie, arată News.ro.

Pe lista decretelor de trecere în rezervă se numără şi contraamiralul Dumistrăcel Cătălin-Silviu, contraamiralul de flotilă Frăţilă Tiberiu, contraamiralul de flotilă Uce Gigi-Cristinel, contraamiralul de flotilă Hăulică Dan, contraamiralul de flotilă Stănciulescu Ioan, chestorul de poliţie Scripniciuc Ioan şi generalul de brigadă – cu o stea Oltean Dorin.

Toate aceste decrete au fost semnate la doar o zi după ce alţi 10 generali SRI au fost trecuţi luni în rezervă. Cele mai multe au loc la cerere, în contextul în care Guvernul vrea să modifice legea privind pensiile speciale de care beneficiază şi militarii.Într-o singură lună, numărul cererilor de pensionare la Ministerul Apărării Naţionale şi la cel al Administraţiei şi Internelor l-ar putea depăşi pe cel din primele şase luni ale anului, arată Digi24.

Ministerul Apărării

Numărul celor cărora li s-a soluţionat cererea de înscriere la pensia militară de stat, în perioada ianuarie-iunie 2017, este de 850, potrivit MApN. Pentu aceştia a fost emisă şi decizia de stabilire şi de plată a drepturilor de către Casa de Pensii MapN.

Cifra este mai mică decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Între ianuarie şi iunie 2016, au fost aprobate dosarele de pensionare a 900 de persoane. Numărul total al dosarelor soluţionate în întregul an 2016 a fost de 3.110 persoane.

Casa de pensii a MApN are în evidenţă 78.932 de beneficiari de drepturi de pensii aparţinând atât MapN, cât şi altor instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Ministerul Afacerilor Interne

Nici la MAI cifrele privitoare la primele şase luni nu arată o hemoragie importantă a cadrelor militare către sistemul de pensii.

Numărul celor care au depus cereri de pensionare în această perioadă a anului nu l-a depăşit pe cel din 2016. Între ianuarie şi iunie 2016 au fost inregistrate 1.821 de cereri de pensionare, de aproape trei ori mai puţine decât anul trecut (5.363 între ianuarie şi iunie 2016). În întregul an 2015 Casa de Pensii a MAI a înregistrat 12.999 de dosare. Casa are în evidenţă 62.698 de titulari şi 14.866 urmaşi.

Informaţiile recente privind existenţa unui val masiv de cadre ale MApN şi MAI care cer pensionarea în primul semestru al anului nu sunt confirmate de cifrele furnizate, pentru Digi24.ro, de către Casele de Pensii Sectoriale ale celor două instituţii. Cel puţin pentru perioada ianuarie-iunie 2017. Fluxul cererilor de pensionare din ultimele zile este, însă, mult mai consistent.

Dan:  "De vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de poliţişti”

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat că de vineri până marţi au depus cereri de pensionare 700 de poliţişti.

 "De vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de poliţişti. De la începutul anului au solicitat ieşirea la pensie peste 3.200 de angajaţi ai MAI. Printre cei care au solicitat ieşirea la pensie sunt şi 16 chestori. Media de vârstă la pensionare la chestori este de 55 de ani. Pentru alţi 11 chestori sunt demersuri în curs la Administraţia Prezidenţială. Pensia medie în luna august, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se cifrează la 3.123 de lei, cea mai mare pensie în plată este de 22.023 de lei şi este o pensie pentru un fost secretar de stat", a declarat ministrul Carmen Dan, într-o intervenţie la Antena 3, citată de Agerpres.

În context, ministrul de Interne a afirmat că diferenţa mare dintre pensii reprezintă motivul pentru care s-a pus în discuţie necesitatea unui act normativ care să regleze aceste decalaje.

"Deşi cădem cu toţii de acord că sunt nişte lucruri anormale care se întâmplă pe actuala legislaţie a pensiilor, când ne dorim să facem corecţiile cuvenite, iată sunt tot felul de discuţii pe care le-aţi constat şi dumneavoastră ca şi mine. Acest act normativ despre care s-a tot discutat în aceste zile nu vizează, aşa cum am repetat de fiecare dată, drepturile deja câştigate. Nu intenţionăm să destabilizăm şi să tăiem din aceste drepturi. Este clar însă că lucrurile nu sunt tocmai în regulă. Şi aşa cum am precizat, prin acest act normativ nu se modifică baza de calcul, nu se umblă la vechimea corespunzătoare pentru îndeplinirea condiţiilor de pensionare sau la vârstă. Nu prin acest act normativ. Când în spaţiul public sau Ministerul Muncii vor iniţia un astfel de demers vom comunica în mod transparent", a mai spus Carmen Dan.

Totodată, ministrul a precizat că numărul pensionarilor aflaţi în plată la nivelul Ministerului se ridică la 62.809, unii dintre aceştia beneficiind de legea din 2015 sau de alte legi de a lungul timpului.

De asemenea, Carmen Dan a susţinut că va prezenta şi o situaţie a persoanelor pensionate şi care au fost reîncadrate în MAI, arătând că la cabinetul său există cinci consilieri care beneficiază de pensie şi de salariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite