UPDATE Fostul şef Mediafax Group, audiat la Parchetul General. Nicoară: Plecarea mea nu are nicio legătură cu dosarul penal sau cu insolvenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orlando Nicoară, fostul şeful Mediafax Group, deţinut de Adrian Sîrbu, şi-a dat demisia după ce timp de opt ani a condus compania. El a le-a transmis colegilor o scrisoare prin care îi anunţă că decizia lui nu are legătură cu dosarul penal deschis de procurori, şi nici cu insolvenţa. Nicoară a fost, luni, audiat de procurorii Parchetului General.

UPDATE Orlando Nicoară s-a prezentat, luni, la sediul Parchetului General unde a fost audiat de procurori, în calitate de suspect, într-un dosar de evaziune fiscală.

Potrivit unui mesaj postat de Nicoară pe blogul său personal, plecarea sa nu are nicio legătură cu cele două evenimente care afectează Mediafax Group

„Mi-am anunţat intern plecarea la începutul lui octombrie, acum două luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolvenţa a fost cerută pe 26 noiembrie”, a precizat Orlando Nicoară.

Redăm mai jos scrisoarea postată de Nicoară pe blogul său:

Opt ani care s-au împlinit în iulie. Cam asta a fost perioada petrecuta în cele 3 companii sau grupuri pentru care am lucrat până acum. Au fost 16 ani frumoşi. Ultimii 8, plini, cu multe realizări care li se datorează colegilor şi cu multe încercări mai puţin reuşite care mi se „datorează” mie.

Voi rămâne cel mai mare fan al proiectelor Mediafax Group şi al oamenilor care lucrează la ele. Le mulţumesc tuturor colegilor şi partenerilor pentru tot ce ne-a ieşit în ultimii 8 ani.

Ce va urma? Voi reveni cu detalii :)

P.S. Pentru „prietenii mei”: mi-am anunţat intern plecarea la începutul lui octombrie, acum două luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolvenţa a fost cerută pe 26 noiembrie.”

11 persoane arestate în decembrie în dosarul „MediaPro”

Pe 6 decembrie, 11 persoane au fost arestate preventiv de magistraţii Tribunalului Bucureşti fiind acuzaţi implicaţi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care prejudiciul se ridică la 15 milioane de lei. 

Mai mult, în acest caz, pe 9 iulie, au fost arestate alte unsprezece persoane. Asta după ce cu o zi înainte fuseseră reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc la mai multe adrese din Bucureşti şi din Ilfov, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea. 

Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.

Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.

Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

O altă modalitate de operare consta în faptul că suspecţii, în calitate de persoane fizice, ar fi prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

   

Poprire asiguratorie pe conturile clienţilor Mediafax

La sfârşitul verii, clienţii Mediafax Group au primit înştiinţări de la ANAF prin care erau anunţaţi de înfiinţarea popririi asiguratorii pe banii datoraţi de aceştia companiei. ANAF spune că măsura a fost luată din cauza datoriilor companiei Mediafax care se ridică la 21 de milioane de lei (4.7 milioane de euro).

“Se înfiinţează poprirea asiguratorie asupra sumelor de bani datorate de dvs. cu orice titlu, debitorului S.C. Mediafax Group SA. Sumele vor fi reţinute şi în cazul începerii procedurii de executare silită, după transmiterea de către organul de executare a titlului executoriu”, se arată în înştiinţarea ANAF.

Drept urmare, la sfârşitul lui noiembrie, Mediafax Group şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti. Compania deţine, printre altele, site-urile gandul.info, prosport.ro, zf.ro, apropo.ro, mediafax.ro, dar şi Ziarul Financiar.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

11 persoane reţinute în urma percheziţiilor la mai multe firme, printre care şi la studiourile MediaPro din Buftea. Prejudiciul, 1,5 milioane de euro

Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut marţi 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz se ridică la 1,5 milioane de euro.

Percheziţii în Capitală şi în Ilfov într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani. PRO TV SA nu este cercetată

Mai multe firme din trustul Media Pro sunt vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii efectuază 28 de percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii ridică mai multe documente de la sediul Media Pro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite