Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Şeful Pentagonului arată cu degetul spre statele „parazite“ din NATO. Care sunt ţările vizate şi de ce sunt acuzate

43
14 Dec 2019 13:14:27
Autor: Valentin Bolocan
Mark Esper susţine că există state NATO care dau mai puţin de 1 la sută din PIB pentru Apărare  FOTO Lisa Ferdinando/Office of the Secretary of Defense Public Affairs
Mark Esper susţine că există state NATO care dau mai puţin de 1 la sută din PIB pentru Apărare  FOTO Lisa Ferdinando/Office of the Secretary of Defense Public Affairs

Şeful Pentagonului Mark Esper a luat vineri apărarea creşterii drastice a cheltuielilor militare solicitate aliaţilor Statelor Unite de preşedintele Donald Trump, subliniind că NATO nu îşi poate permite state "parazite", informează AFP.

"Majoritatea statelor consideră SUA drept cel mai bun partener pentru securitatea mondială, nu doar datorită superiorităţii capacităţilor şi echipamentelor noastre militare, dar şi datorită valorilor pe care le apărăm", a declarat ministrul american al apărării în faţa experţilor în securitate naţională ai Consiliului pentru Relaţii Externe (CFR).
 
"Alianţele noastre nu se bazează pe tranzacţii comerciale". "Ele sunt, mai degrabă, bazate pe respect reciproc, valori comune şi o voinţă împărtăşită de a le apăra", a adăugat oficialul american.
 
Fostul diplomat Richard Haas, preşedinte al CFR, i-a aminitit acestuia că, dimpotrivă, anumite state membre ale NATO percep alianţa cu Washingtonul ca devenind din ce în ce mai "tranzacţională" şi se îndoiesc de voinţa SUA de a le apăra în caz de agresiune dacă acestea nu au contribuit suficient din punct de vedere financiar, arată agerpres.ro. "Pentru mulţi din aliaţii noştri (relaţiile) par chiar condiţionate" de 2% din PIB, procent pe care Washington-ul îl cere ca statele membre NATO să îl aloce apărării, a adăugat fostul diplomat.
 
"Nu cred că este o tranzacţie. Este o obligaţie", a replicat Esper. "SUA alocă 3.5% din PIB pentru apărarea sa, a aliaţilor şi a partenerilor săi. Multe state alocă mult mai puţin de 1% apărării".
 
"Timp de ani de zile, de zeci de ani de zile, am cerut partenerilor noştri europeni să contribuie mai mult la Alianţă. Nu au făcut-o", a continuat şeful Pentagonului.
 
"Nu cred că cerem prea mult" a conchis el. "Toate ţările trebuie să contribuie la apărarea lor. Nu se poate să existe paraziţi. Nu se poate să existe reduceri. Ne priveşte pe toţi".
 
În 2014, aliaţii s-au angajat să crească cheltuieile dedicate apărării cu echivalentul a 2% din PIB până în 2024, dar doar câteva state membre au atins acest obiectiv în 2019, iar Germania a avertizat deja că nu va putea atinge această ţintă "înainte de începutul deceniului 2030". 
 
Concret, potrivit estimărilor făcute de NATO, în 2019, nouă state, printre care şi România (cu un procent de 2,04%), au atins sau depăşit pragul de 2% din PIB pentru Apărare. În cifre reci, PIB-ul României a fost în anul 2018 de 202 miliarde de euro. Un simplu calcul ne arată că, pentru Apărare, România a cheltuit în acest an 4,12 miliarde de euro. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Lucifer
14.12.2019, 13:26:10

SUA are dreptate. Germania şi Franţa n-au.

+8 (14 voturi)
Vasile Naftuli
14.12.2019, 13:45:59

Păi Germania și Franța nu-și pot permite să dea 2 % din PIB pentru înarmare, ele au învățământ funcțional, sănătate la nivel peste medie și pensionari liniștiți, sunt state responsabile cu cetăținii lor. Apropo, au relații relativ bune cu Russia, și economice și politice, nu le este frică că vor fi ocupați de ruși.

-11 (25 voturi)
dobrita sorin
14.12.2019, 13:55:42

@Vasile Naftuli: inteligentule, Germania si Franța nu au avut soarta pecetluită de un șervețel si nu au gustat din binefacerile ocupației bolșevice. Esti un trol ieftin, angajat, dupa cum te recomanda calitatea comentariului, pe perioada determinata.

+11 (25 voturi)
Michael Michael
14.12.2019, 14:18:11

@dobrita. Servetelul de care vorbesti a fost o consecinta a carui fapt inteligentule? A faptului ca Romania a continuat dincolo de Prut. Ceea ce a transformat un razboi de eliberare nationala in razboi de ocupatie a altei tari. Tu de ce crezi ca Finlanda nu a inaintat dincolo de granitele ei ? Cea mai mare problema a romanilor esta cautarea vinovatilor in cu totul altor locuri mai putin curtea proprie.

-10 (22 voturi)
MV R.
14.12.2019, 14:31:53

Michael Michael,chiar credeți că acel „Romania =90% USSR,Greece=90% Great Britain”,s-a datorat faptului că Armata Română a trecut Prutul,să-și ia înapoi ce îi aparținea,adică Basarabia?Nici măcar trecerii Nistrului nu i s-a datorat! I s-a datorat Mării Mediterane,care trebuia să rămână în fieful anglo-saxon.Grecia era cheia de ieșire către Mediterană,deci de asta s-a făcut „schimbul”.Culmea e că grecii voiau comunism,iar țăranii români NU! Și mai culmea e că acum Rusia are și ieșire la Mediterană,după ce ne-a făcut praf și pulbere ca fibră morală la nivel de națiune,prin bolșevismul impus în 1945.

+10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările