Şeful SRI, despre securitatea europeană: E necesar să încurajăm dezvoltarea unei cooperări mai consistente pe toate dimensiunile de care dispunem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
eduard hellvig

Directorul SRI, Eduard Hellvig, susţine că, date fiind ameninţările de securitate cu care se confruntă Europa, este necesar ca în perioada următoare să fie dezvoltată o cooperare mai consistentă pe toate dimensiunile instituţionale, academice şi diplomatice.

“Construirea parteneriatelor strategice rămâne piatra de temelie a proiectului european. Ameninţările de securitate cu care ne confruntăm la nivel colectiv în Europa, interesul comun de dezvoltare a unui cadru asertiv, responsabil şi corect de reacţie şi răspuns, bazat pe principii democratice, ne unesc în acest demers. De aceea, cred că este necesar ca în perioada următoare, să încurajăm dezvoltarea unei cooperări mai consistente pe toate dimensiunile instituţionale, academice şi diplomatice de care dispunem”, a declarat directorul SRI.

Directorul SRI a participat la un eveniment cu tema Politica Europeană de Securitate, alături de directorul Secretariatului Permanent al Colegiului de Informaţii în Europa, Yasmine Gouédard.

Eduard Hellvig a menţionat importanţa conştientizării de către toţi actorii instituţionali şi cetăţeni, a ameninţărilor de tipul propagandei, dezinformării, polarizării sociale sau extremismului care pot fi combătute doar prin solidaritatea activă a cetăţenilor în raport cu propria lor comunitate naţională de informaţii şi consolidarea eforturilor educaţionale, transmite SRI.

Yasmine Gouédard a prezentat conceptul de cultură strategică comună şi rolul pe care Colegiul îl are în această construcţie prin trei piloni: programul academic, seminariile tematice şi activităţile de conştientizare a publicului.

"Suntem astăzi într-un moment foarte important. Realizăm că noi, ca europeni, suntem în egală măsură responsabili pentru securitatea europeană. În timp ce Europa s-a schimbat în ultimele decenii, lumea a evoluat: globalizarea şi creşterea interconectivităţii au transformat fenomenele regionale în fenomene globale. Ne confruntăm cu ameninţări cu care am mai avut de-a face de-a lungul anilor, dar care au rămas şi nu trebuie subestimate, precum terorismul, crima organizată, dar şi cu provocări noi ca migraţia ilegală sau atacurile cibernetice", a afirmat Yasmine Gouédard, transmite SRI.

 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite