Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Şeful Statului Major al Apărării: România nu se pregăteşte de război

5
20 May 2022 21:33:10
Autor: News.ro
Generalul Daniel Petrescu Foto Inquam Photos / George Calin
Generalul Daniel Petrescu Foto Inquam Photos / George Calin

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că România nu se pregăteşte de război. "Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO", susţine generalul, adăugând că publicul trebuie să fie "mai puţin sensibil la pregătirile pe care le face Armata" şi explicând că militarii îşi continuă exerciţiile conform programului de pregătire pe care îl au.

"În acest moment, România nu se pregăteşte de război. Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO. Acest lucru cred că este foarte clar, trebuie să fie evident pentru toată lumea”, a declarat şeful Statului Major într-un interviu difuzat, vineri seară, de Antena 3. 
 
El a admis că este "o perioadă foarte complicată”, dar că Armata României e pregătită să răspundă oricărei provocări. Generalul Daniel Petrescu a spus că România este afectată de războiul din Ucraina în plan umanitar, economic, dar "din punct de vedere militar, în ceea ce priveşte România, nu există nicio ameninţare în acest moment”. 
 
"Este adevărat că trăim cea mai gravă criză de securitate pe continentul european probabil de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. (...) Este adevărat că nimeni nu s-a aşteptat să vedem un conflict cu o fizionomie foarte apropiată de cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul nostru şi atât de aproape de graniţele noastre. Geografia contează. Suntem mai sensibili la ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, suntem mai sensibili la ceea ce se întâmplă cu vecinii noştri. Dar, în acelaşi timp, publicul trebuie să fie conştient că facem parte dintr-o organizaţie de securitate - Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord - că avem garanţii foarte clare şi foarte ferme de securitate. Ce le-aş transmite: aş vrea să fim mai puţin sensibili la pregătirile pe care le face Armata. Noi ne continuăm programul de pregătire, desfăşurăm activităţi de instruire. Aş vrea să contribuim mai mult cu toţii la toate proiectele pe care le avem şi aş vrea să avem mai multă încredere că toate instituţiile statului pot să-şi facă datoria, cred că este un moment care trebuie să ne aducă împreună şi că avem încredere în noi că putem să facem ceea ce avem de făcut în continuare”, a adăugat generalul. 
 
El a subliniat că nici NATO şi nici România nu au fost "prinse nepregătite” de conflictul din Ucraina.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Zohar Matz
20.05.2022, 21:45:52

mai exista naivi care cred ca armata o sa-i protejeze? v-au mitraliat in 89 in timp ce spuneau ca sunt cu voi. solutia e relaxarea regimului armelor si munitiilor investesti singur in propria protectie.

+1 (7 voturi)
Ion Vasile
20.05.2022, 22:00:45

Ce mesaje linistitoare dau sefii... Ciuca: Romania n-o sa fie afectata de cresterea mondiala a preturilor... acu asta, ca Romania nu se pregateste de razboi, cand, de pe vremea latinilor, se stie ca "Si vis pacem, para bellum"... cu alte cuvinte, ori e prost seful armatei, ori e proasta populatia nromana

+4 (4 voturi)
L. L.
20.05.2022, 22:21:53

Pai sa nu va pregatiti ca va ia iarna prin surprindere ca la deszapezire!

+3 (3 voturi)
andrei ispas
20.05.2022, 23:11:10

Numai stiri cu generali, vizite de lucru ale generalului, generali de stat major....carton. S-a umplut NATO de generali comunisti cu ceafa groasă

+2 (2 voturi)
Romulanul Petre
22.05.2022, 09:28:31

Pai cine's ghaneralii astia strategi"? Tarile neutre (unele pana acum), sunt foarte pregatite "SA SE APERE": Austria, Elvetia, Finlanda, Suedia... Deci mai strategilor cu pensii de zeci de mii :(((!

Modifică Setările