Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Şeful Statului Major: Dacă ar fi să ierarhizez din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru noi este faptul că mine plutesc în derivă în Marea Neagră

2
20 May 2022 22:08:08
Autor: News.ro

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că, din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru România este faptul că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre.

Potrivit acestuia, numărul alertelor privind apropierea unor aeronave ruseşti de spaţiul aerian al României a crescut cu 30-40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar nu s-a înregistrat nicio încălcare de către Rusia a spaţiului aerian românesc.
 
"În acest moment, dacă ar fi să ierarhizez din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru noi este faptul că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre. Acolo ne concentrăm şi încercăm cu mijloacele ISR pe care le avem la dispoziţie, cu mijloacele Forţelor Navale să detectăm aceste mine astfel încât să nu fie un pericol pentru navigaţie”, a afirmat Daniel Petrescu, vineri, într-un interviu difuzat de Antena 3. 
 
Generalul a adăugat că, din punct de vedere militar, nu s-au înregistrat încălcări ale spaţiului aerian al României de către aeronave ruseşti. 
 
"În ceea ce priveşte prezenţa Rusiei pe Insula Şerpilor, pericolul este de a-şi consolida o zonă de interdicţie a accesului şi de apărare antiaeriană care să influenţeze şi modul în care noi ne desfăşurăm misiunile în spaţiul aerian al României, dar militar, nu avem nicio încălcare de către Rusia a spaţiului aerian al României, nu avem nicio pătrundere neautorizată în zona noastră maritimă”, a explicat el.

În ceea ce priveşte misiunile de poliţie aeriană, şeful Statului Major al Apărării a susţinut că "cel puţin în ultima perioadă există o creştere a numărului alertelor”, iar aeronavele NATO sunt ridicate conform procedurii, ori de câte ori în apropierea spaţiului aerian se află aeronave ruseşti, pentru a le identifica şi a le descuraja pe acestea. 
 
"Dacă ar trebui să mă refer la numărul de astfel de ieşiri este probabil o creştere cu 30-40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi este o creştere justificată de faptul că activitatea aeriană a Federaţiei Ruse în Marea Neagră este foarte intensă. După scufundarea crucişătorului Moskva vedem o reducere a activităţii navale, dar, în acelaşi timp, o creştere a activităţii aeriene. De pe Marea Neagră sunt lovite ţinte pe teritoriul Ucrainei. Dar, încă o dată, aceste evoluţii şi activitatea aeriană a Federaţiei Ruse nu a constituit un pericol pentru integritatea spaţiului nostru aerian”, a precizat Petrescu.
 
El a spus că faptul că vapoare cu grâne nu pot părăsi portul Odesa din Ucraina este "un pericol la adresa securităţii alimentare a multor state”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

L. L.
20.05.2022, 22:24:59

Nasule, cel mai mare pericol dpdv militar este ca nu avem tehnica militara din secolul XXI si ca ar fi nevoie sa-i grabiti pe furnizori pentru ce a-ti contractat pana acum, adica nave, avioane,rachete s.a. de care nu s-a spus in media!

+1 (1 vot)
plavanu al xxv-lea
21.05.2022, 11:02:58

Şeful Statului Major: Dacă ar fi să ierarhizez din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru noi este faptul că mine plutesc în derivă în Marea Neagră ASTE A ASA SPUSA CA SA FI DIPLOMAT, MINELE ALEA NU CRESC IN MARE ELE AU FOST PUSE ACOLO. RUSII E DE VINA DACA NU ERAU RUSII CARE AU ATACAT BRUTAL O ALTA TARA NU ERAU NICI MINELE ACOLO. RUSII ASTIA SUNT O NATIUNE RAZBOINICA EI VOR SCHIMBAREA GRANITELOR IN EUROPA PRIN RAZBOI. VOR VENII CIOCLII PUTINIST SA ZICA DE KOSOVO DAR ACEL RAZBOI A FOST DUS DE USA/NATO SI NU SE PUNE. HUO PUTINISTILOR.

-11 (11 voturi)
Modifică Setările