Şeful statului ar vrea mai multă rapiditate în rezolvarea presupusului plagiat al lui Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că i-a cerut procurorului general al României, Augustin Lazăr, să dispună rezolvarea „foarte repede" a plângerii cu privire la acuzaţiile de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi. Preşedintele a declarat că a discutat cu Codruţa Kovesi arătând că nu are motive de îngrijorare. La rândul lui, Augustin Lazăr a ţinut să lămurească contextul în care a vorvit cu preşedintele.

Şeful statului, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri seară, că l-a rugat pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Augustin Lazăr să rezolve cât mai repede speţa investigării dosarului pentru instigare la fals intelectual deschis în urma autodenunţului deputatului Sebastian Ghiţă.

"Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă şi l-am rugat ca în cadrul atribuţiilor sale să se ocupe ca aceste cercetări să fie făcute cu celeritate", a declarat Iohannis, potrivit agerpres.

Procurorul general nu primeşte indicaţii punctuale despre prioritatea dosarelor

În urma declaraţiei lui Iohannis, procurorul Ramona Bulcu, şeful Biroului de Informare şi Relaţii Publice din Ministerul Public, a susţinut că procurorului general nu i se spune care dosar să fie soluţionat cu prioritate. 

„Dumnealui nu primeşte telefoane şi nu s-a întâmplat niciodată să primească un telefon în care să i se spună punctual pe un dosar să îl soluţioneze cu prioritate sau celeritate”, arăta dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, Ramona Bulcu.

Totodată, Bulcu a subliniat că discuţia dintre preşedintele ţării şi şeful Parchetului General a avut loc un cadru general în care s-a discutat despre resursele şi obiectivele Ministerului Public, astfel încât să se poată soluţiona cu celeritate dosarele intens mediatizate.

„Domnul procuror general spune că discuţia a avut loc într-un context oficial în care era vorba despre resursele şi obiectivele Ministerului public, asta era tema discuţiei, astfel încât să fie un echilibru între ce resurse sunt, ce obiective, şi să se poată soluţiona cu celeritate dosarele intens mediatizate, mai ales cele aflate în atenţia opiniei publice, cum este şi acesta, dar şi celelalte, care trebuie soluţionate în termene rezonabile, tocmai pentru că trebuie să se menţină un echilibru şi să vedem dacă avem resurse”, a mai spus Ramona Bulcu, potrivit News.ro

Ce dosare au fost în discuţie

Celeritatea cercetărilor la care s-a referit preşedintele Iohannis a avut în vizor şi dosare extrem de vechi, precum cele de la Revoluţie şi Mineriade.

"Am avut o întâlnire cu procurorul general aici, la Cotroceni, şi l-am rugat să ia toate măsurile care se pot lua pentru a introduce mai multă celeritate în exerciţiul cercetărilor. E foarte simplu: avem dosare vechi, unele extrem de vechi, mă gândesc la Dosarul Mineriadei, Dosarul Revoluţiei. Este inacceptabil să stăm noi şi să nu ştim ce s-a întâmplat la Revoluţie, cine a fost vinovat, ce s-a întâmplat la Mineriade, cine sunt oamenii vinovaţi. Dacă vorbesc de vinovaţi, vorbesc de oameni care au încălcat legea, nu de o vină istorică. Nu e treaba istoricilor încă. Deocamdată, şi în Dosarul Revoluţiei, şi în Dosarul Mineriadei, este treaba procurorilor, iar cine a greşit va plăti", a explicat şeful statului.

Iohannis: „Nu am motive de îngrijorare”

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că nu are motive de îngrijorare în ce priveşte suspiciunile de plagiat ale procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru că deocamdată nu există indicii în sensul falsului intelectual.

„Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta timp cât deocamdată cel puţin nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat acolo. Sigur, în măsura în care lucrurile iau altă turnură se poate relua discuţia, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare", a declarat Iohannis, care a şi discutat cu Kovesi. 

"Am vorbit scurt cu doamna Kovesi, însă nu cred că este ceva special de comunicat aici. Am întrebat-o cum vede acele acuzaţii, mi-a reiterat că domnia sa nu se simte vinovată cu nimic şi atunci am plecat destul de lămurit din discuţie", a mai spus şeful statului.

Autodenunţ

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Sebastian Ghiţă susţine că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat. „Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

Şefa DNA a dezminţit acuzaţiile, afirmând că nu a plagiat în lucrarea de doctorat prezentată la Universitatea de Vest din Timişoara în 2011, făcând trimitere la argumentele pe care le-a adus la momentul în care teza a fost analizată de CNE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite