Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Şi eu sunt George Simion! Protest – Scrisoare deschisă împotriva noii interdicţii date lui George Simion de autorităţile din Republica Moldova

14
6 Feb 2016 09:20:31
Marius Diaconescu

Şi eu sunt George Simion! George Simion, liderul Platformei unioniste Acţiunea 2012, are din nou interdicţie de a intra în Republica Moldova. Un grup de intelectuali români din România şi Republica Moldova lansează campania ”Şi eu sunt George Simion!” printr-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor şi premierilor Republicii Moldova şi României.

Şi eu sunt George Simion! Protest – Scrisoare deschisă împotriva noii interdicţii date lui George Simion de autorităţile din Republica Moldova

 

În atenţia:

Preşedintelui Republicii Moldova, Excelenţa Sa, Nicolae Timofti

Preşedintelui României, Excelenţa sa, Klaus Werner Iohannis

Prim-ministrului Guvernului Republicii Moldova, Excelenţa Sa, Pavel Filip

Prim-ministrului Guvernului României, Excelenţa Sa, Dacian Cioloş

 

Subsemnaţii, cetăţeni ai României şi/sau ai Republicii Moldova, am aflat cu stupoare că autorităţile Republicii Moldova i-au interzis în 5 februarie 2016 lui George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, cetăţean român, să intre pe teritoriul Republicii Moldova, conform unei decizii de interdicţie care datează din 6 ianuarie 2016.

În condiţiile în care Curtea de Apel din Chişinău a decis în luna septembrie 2015 ridicarea interdicţiei date de autorităţile Republicii Moldova în mai 2015, considerând că nu există motive pentru aplicarea ei, această nouă interdicţie este un abuz care încalcă atât dreptul fundamental al liberei circulaţii a cetăţenilor europeni în Republica Moldova, cât şi o decizie a celei mai înalte instanţe de judecată din Republica Moldova – Curtea de Apel.

George Simion este o personalitate marcantă a societăţii civile, neafiliată politic, care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova pe cale democratică şi paşnică. Suntem sute de mii de George Simion în România şi în Republica Moldova, care dorim un viitor comun prosper pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului. Sperăm că autorităţile de la Chişinău nu o să decidă expulzarea noastră, a tuturor celor care împărtăşim ideile şi crezul lui George Simion. Dreptul la opinie este un drept garantat atât de Constituţiile Republicii Moldova şi României, cât şi de acordurile internaţionale. Libera exprimare a unei opinii nu reprezintă un pericol pentru securitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova are un singur prieten şi frate – România. Statul român a sprijinit Republica Modova pe toate căile posibile, diplomatice şi economice. În aceste condiţii, interdicţia pusă cetăţeanului român George Simion este inexplicabilă pentru societatea românească din România şi Republica Moldova. Relaţiile bilaterale nu se întăresc prin interdicţia de călătorie dată pe fondul exercitării dreptului la liberă exprimare. Opinia publică din România este foarte atentă la evoluţiile de la Chişinău şi la atitudinea autorităţilor moldoveneşti faţă de idealul unionist. În contextul în care Republica Moldova a cerut recent sprijin financiar României pentru depăşirea crizei profunde în care se află, interdicţia dată lui George Simion poate afecta percepţia publică despre relaţiile dintre Republica Moldova şi România şi despre sinceritatea declaraţiilor europene ale guvernului de la Chişinău.

Considerăm că această interdicţie este un abuz al unor reprezentanţi ai autorităţilor de la Chişinău împotriva unui cetăţean european şi facem un apel către Excelenţele Voastre, să identificaţi urgent soluţia legală pentru ridicarea imediată a interdicţiei de călătorie a lui George Simion în Republica Moldova.

Şi noi suntem George Simion!

 

1.     Aurelian Mihai, deputat în Parlamentul României

2.     Ninel Peia, deputat în Parlamentul României

3.     Grigore Crăciunescu, deputat în Parlamentul României

4.     Dr. Marius Văcărelu, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

5.     Dr. Petrişor Peiu, Fundaţia Universitară a Mării Negre

6.     Dr. Marius Diaconescu, Universitatea din Bucureşti

7.     Avocat Alexandru Surcel, vice-preşedinte Platforma Unionistă Acţiunea 2012

8.     Profesor Marian Staş

9.     Dr. Alexei  Paluţă, Asociaţia Tighina

10.  Teodor Mărieş, Asociaţia 21 Decembrie

11.  Dinu Gându, copresedinte at PNL Organizaţia Republica Moldova

12.  Dr. Mihai Nicolae, Institutul Fraţii Golescu

13.  Simona Popescu, Societatea Academică din România

14.  Dragoş Preda, Fundaţia CAESAR

15.  Avocat. Dragoş Marinescu

 Update Sâmbătă 6 februarie 2016, ora 11,58: VICTORIE !!! În urmă cu câteva minute George ne-a comunicat că i se permite să intre în Republica Moldova. Determinarea lui George Simion, care azi noapte a intrat în greva foamei la vama Sculeni, reacţia opiniei publice şi, sperăm, reacţia autorităţilor din România au convins autorităţile din Republica Moldova să revină asupra interdicţiei. Mulţumim, în numele lui George Simion şi a Acţiunii 2012, tuturor celor care au fost alături de el şi l-au susţinut.

NB! Lista subscrierilor este deschisă. Vă rugăm să semnaţi cu numele complet în comentarii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Vlad D. Cherecheş
6.02.2016, 11:27:22

Semnez și eu! Și eu sunt George Simion! Vlad Dan Cherecheș, președinte Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

+6 (6 voturi)
Dan Petrescu
6.02.2016, 13:51:34

Astfel aleg "fratii"de dincolo sa ne trateze militantii ce doresc firescul si anume unirea .Nu inteleg cum pot niste entitati si de o parte si de alta a Prutului,sa afirme ca in venele lor curge romanismul cind fiecare actiune a lor este impotriva revenirii acelei bucati de huma la patria muma.Nu pot sa cred ca parada lor patriotica este doar un moft pe care romanii de ambele maluri se incapatineaza sa le ia de bune......poate o sa vina si ziua in care cu adevarat aceasta natie parca blestemata sa revina ce a fost odata.....

+4 (6 voturi)
Michiu Stefan
6.02.2016, 16:09:23

Am cerut acelasi lucru,primului ministru Dacian Ciolos, acum cateva ore printr-un comentariu la articolul privind interdictia domnului George Simion de acces in R.Moldova!De mirare ca inca se mai gasesc tineri ca domnia sa, care, cu determinare si curaj sa activeze pentru un obiectiv national.Felicitari si sustinere pentru domnul George Simion!

+1 (1 vot)
Papa Raţă
6.02.2016, 16:25:39

Și după 24 de ani de ,,independență,, ,,republika molotovka,, rămâne o pată de rușine pe obrazul Europei , dar și a politicienilor de pe Dâmbovița, care s-au dovedit a fi niște cameleoni ignoranți și impotenți în fața dezideratelor istoriei, de a urma exemplul de sub nas - a Germaniei. Văduviți de simț patriotic s-au dovedit a fi și politonții de pe Bâc , care au devenit, iată, niște caricaturi politice, derbedei plantați prin eprubetele mafiei criminale Evident, că sunt - împreună cu miile de prieteni-patrioți - alături mereu de Acțiunea 2012, pentru Reântregirea Patriei , în 2018, - Reântregire care o va face POPORUL, nu politonții handicapați. Așa să ne ajute Dumnezeu !

+1 (1 vot)
Franc Charles
6.02.2016, 22:23:26

foarte buna intitativa, dar insuficienta...trebiie completata cu o scrisoare adresata premierului Cilolos prin care sa se ceara codnitionarea oricarui ajutor ce va fi oferit Modlovei de incetarea oricarei activitati antiromanesti ale guvernului moldovean si institutiilor din subordinea sa...nu trebuie acordat nici un ajutor guvernului modovean pana nu renutna la aceasta decizie ticaloasa in cazul Simion si de asemenea, pana nu iceteaza orice actiune de intimdarea la adresa cetatenilor care sustin unirea

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările