Şirul bâlbelor şi ilegalităţilor comise de Poliţie ca să „aresteze“ plăcuţele anti-PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legal da, dar nu şi moral. Este părerea şefului Poliţiei Române despre numerele de înmatriculare anti-PSD, care i-au adus proprietarului un dosar penal gratuit. Ca să mai dreagă busuiocul, Poliţia a încercat să-şi cosmetizeze imaginea pe Facebook, primind însă peste 30.000 de recenzii negative în doar câteva ore. Ministrul Carmen Dan susţine că are încredere că şeful Poliţiei Române „va face lumină în această situaţie controversată”.

UPDATE Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune că are încredere că ancheta Poliţiei va lămuri cazul lui Răzvan Ştefănescu, şoferul maşinii înmatriculate în Suedia cu numere preferenţiale.

„Am toată încrederea că şeful Poliţiei Române, care în acest moment derulează o serie de verificări, va face lumină în această situaţie controversată", a declarat Carmen Dan joi, la sediul MAI.

Asta după ce chestorul Ioan Buda, şeful Poliţiei Române a pretins că numerele anti-PSD cu care a circulat prin România Răzvan Ştefănescu care şi-a înmatriculat maşina în Suedia sunt legale, dar imorale. Astfel Buda şi-a contrazis subalternii care au anunţat că au deschis un dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu pentru plăcuţele „M*IEPSD” montate pe un autoturism AUDI. 

Întrebat de ce fost totuşi sancţionat Răzvan Ştefănescu, Ioan Buda a spus că Poliţia a acţionat în urma unor sesizări primite de la cetăţeni. Buda a completat că bărbatul nu a fost sancţionat pentru că numerele sale de înmatriculare nu conţineau nicio cifră – Convenţia de la Viena din 1968 permiţând acest lucru, ci din cu totul alte motive, fără însă să precizeze care sunt acestea. Convenţia de la Viena a intrat în vigoare şi în România, a mărturisit Ioan Buda, aşadar pe teritoriul ţării noastre pot circula maşini care au număr de înmatriculare format doar din litere. Recunoaşterea acestui fapt vine la trei zile de la momentul în care presa anunţa acest lucru.

„El s-a prezentat la intrarea în ţară. La intrarea în ţară a intrat legal, din punct de vedere al plăcuţelor de înmatriculare. Din punctul meu de vedere ilegal, imoral, pentru că avea acea sintagmă pe plăcuţele de înmatriculare, vulgară. Poseda documente de călătorie, poseda documentele pentru mijlocul de transport şi a intrat în ţară legal“, este explicaţia halucinantă a şefului Poliţiei Române.

Şi nu sunt singurele gafe ale poliţiştilor. După ce l-au audiat şi l-au pus sub acuzare de faţă cu copilul lui de 8 ani, în momentul în care i-au reţinut permisul de conducere şi plăcuţele de înmatriculare, lui Răzvan Ştefănescu nu i s-ar fi eliberat niciun document în acest sens. Mai mult, în momentul în care bărbatul a încercat să afle de ce este urmărit penal, acesta a fost trimis la Parchet deşi cei care au propus declanşarea cercetărilor au fost poliţiştii de la Brigada Rutieră.

Politizarea, boală veche

„Acum, poliţia se ocupă şi de morala noastră. Să pui pe jar întregul aparat poliţienesc al unei ţări pentru a-i găsi nod în papură ăluia cu numărul de maşină personalizat în Suedia e deja prea mult. E disproporţionat, prin urmare ridicol. Dacă era independentă, Poliţia ignora complet situaţia, pentru că nu avea niciun motiv să-l reţină pe şofer. E boală mai veche la noi şi ce vedem acum este un simptom. Se pune un ministru politic care subordonează Poliţia intereselor de partid. Doamna Carmen Dan se execută, ea are o misiune... De aici au venit greşelile în lanţ“,a explicat, pentru „Adevărul“, politologul şi publicistul Stelian Tănase. 

Şi Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România (SNAP) acuză politizarea instituţiei. „Agenţii Poliţiei de Frontieră Române au procedat conform atribuţiilor, la verificarea în bazele de date, atât a persoanei, cât şi a autoturismului, fără să constate nereguli. (...) Grav este că, în spaţiul public, Poliţia Română este suspectată, pe bună dreptate, că acţionează la comanda politică şi că are specialişti bine plătiţi, cu salarii de excelenţă, dar care nu cunosc legea şi nu ştiu cum trebuie să acţioneze în astfel de situaţii“, se arată într-un comunicat al SNAP.

Şoferul nu a fost avertizat că ar încălca legea

La rândul său, avocatul Daniel Fenechiu spune că Poliţia ar fi trebuit să-l avertizeze pe şofer încă de la intrarea în ţară, pentru a schimba numerele, nu să-i deschidă acum dosar penal. „Dacă Poliţia de Frontieră îşi făcea datoria şi îl avertiza, el înlocuia numerele şi se termina toată nebunia asta. E cât se poate de clar că cei de acolo nu i-au spus ce se poate întâmpla. Fapta nu este infracţiune.

Omul nu este obligat să cunoască toate convenţiile internaţionale, ori în contextul că lui i s-au dat nişte numere şi i s-a spus că sunt valabile peste tot în Europa, nu are nicio vină“, spune avocatul. 

Scandalul, dincolo de graniţele ţării

Scandalul numerelor anti-PSD a depăşit graniţele ţării, presa străină alocând spaţii largi acestui subiect. „Poliţia română confiscă plăcuţele de înmatriculare suedeze care au insultat guvernul“, a titrat Euronews.

Şi jurnaliştii de la BBC au urmărit subiectul: „Plăcuţele au purtat un slogan adesea folosit de protestatarii antiguvernamentali pentru a critica Partidul Social Democrat“. „Acest act de provocare a indignat autorităţile care au confiscat plăcuţele pe baza unei convenţii internaţionale conform căreia înregistrările trebuie să fie alcătuite din numere sau cifre şi litere“, a notat şi Sputniknews, în ediţia de limba franceză.

Scandalul „stelelor“

Într-o încercare nefericită de a-şi spăla imaginea, Poliţia Română a demarat pe Facebook o campanie de evaluare a instituţiei (cu stele de la 1 la 5). Imediat după ce au dat drumul campaniei, un responsabil din cadrul instituţiei le-a sugerat angajaţilor - pe un grup intern de pe o reţea de socializare - să se mobilizeze şi să acorde 5 stele (punctajul maxim) Poliţiei Române. Drept urmare, poliţiştii au început să îşi acorde singuri cinci stele, încercând să recupereze pierderile. Unul dintre cei care au apreciat Poliţia este Valentin Rîciu, consilierul ministrului de Interne Carmen Dan, care a acordat cinci stele paginii de Facebook, pentru că, susţine el „este o instituţie care merită respect“.

În final, însă iniţiativa s-a întors împotriva instituţiei, care a primit în doar câteva ore peste 30.000 de recenzii negative. Mesajele critice au curs cu duiumul pe pagina de Facebook a Poliţiei Române.

„Aţi devenit o grupare ce executa ordinele unui penal. Judecătorul va anula actiunea initiata de voi. Sunteţi oficial în afara legii. Luaţi exemplul lui Firea, închideţi pagina de Facebook“, a scris un internaut. „Dau o singură stea pentru că doar în ultimul an am aflat că prin poliţie umblă traficanţi, violatori, complici şi hoţi. Acum nu ştiu unde să îi încadrez pe ăştia de au luat plăcuţele omului, dar poate mă ajutaţi. Când iei numerele omului în baza unui decret ce nu mai există, cum se numeşte?“, se întreabă un alt internaut.

Au fost şi poliţişti care au dezaprobat încercarea colegilor lor de a resuscita imaginea Poliţiei. Marian Godină a făcut public un mesaj prin care agenţii ar fi sfătuiţi de la centru să acorde cinci stele paginii de Facebook a Poliţiei şi cataloghează mesajul ca fiind "penibil". Şi fostul comisar de crimă organizată, Traian Berbeceanu critică demersul poliţiştilor şi le transmite pe pagina sa de socializare că merită... doar două margarete.

Mulţi utilizatori au acuzat faptul că, la scurt timp după ce au revizuit negativ pagina oficială a Poliţiei Române, conturile lor de Facebook au fost blocate, cel mai probabil, prin introducere de parole random. „După ce am apreciat cu o stea reprezentanţa de stand up comedy de la sediul Poliţiei Române, m-am trezit cu un mesaj de la Facebook care mă atenţiona că au fost înregistrate activităţi suspecte asupra contului meu, motiv pentru care au fost nevoiţi să-l blocheze. A fost necesar să-mi schimb parola“, a scris un utilizator. 

Scandaloasă a fost însă reacţia comisarului şef Ovidiu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, care iritat de reacţiile negative, le-a sugerat oamenilor să nu mai apeleze la Poliţie, atunci când au o problemă. „Pentru toţi care jigniţi şi urâţi Poliţia Română, vă rog ca data viitoare când aveţi probleme să apelaţi la oricine altcineva, nu la poliţie. Când vă fură bunurile, când vă agresează pe stradă, la accidente rutiere, vă rog să apelaţi la vecini, la popi, la rude, dar nu la poliţie“, a scris Ovidiu Munteanu, care a acordat 5 stele Poliţiei Române pe Facebook.

Poliţia s-a disociat imediat de mesajul lui Munteanu. „Cu privire la mesajul postat pe pagina de socializare a Poliţiei Române de către colegul nostru Ovidiu Munteanu, vă aducem la cunoştinţă faptul că Brigada Rutiera nu achiesează la cele transmise, mesajul fiind unul strict personal. Brigada Rutieră vă asigură că este şi va rămâne în slujba cetăţeanului, indiferent de situaţie“, este mesajul postat pe pagina Poliţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite