Şirul de tergiversări şi chichiţe prin care fostul şef al medicilor, Vasile Astărăstoae, a scăpat de dosarul penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină din Iaşi, a fost achitat definitiv în dosarul de corupţie cu prejudiciu de peste un milion de euro, după ce iniţial, în anul 2017, fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. De altfel, după aproape 8 ani de procese, Curtea de Apel Suceava a decis achitări pentru toţi ceilalţi inculpaţi din dosar.

Achitările vin după ce, în baza unor decizii ale Curţii Constituţionale din 2018 şi 2019, Curtea de Apel Suceava a anulat toate probele strânse în acest dosar cu ajutorul SRI sau al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) în perioada 2010-2011 - interceptări telefonice şi filaje.

Probele au fost distruse

„Admite cererile de constatare a nulităţii absolute a actelor procedurale prin care s-a pus în aplicare, în cauză, procedeul probatoriu al supravegherii tehnice (...) În aplicarea Deciziilor Curţii Constituţionale nr. 22/2018 şi nr. 26/2019, dispune distrugerea unui număr total de 31 suporturi optice conţinând înregistrarea convorbirilor telefonice (26 suporturi, create de către S.R.I.) şi în mediul ambiental (5 suporturi, create de către S.I.P.I.), îndepărtarea de la dosarul cauzei a înscrisurilor (în copie ori în original, după caz) (...) şi înlăturarea lor ca mijloace de probă, cu eliminarea redării conţinutului convorbirilor şi a referirilor concrete la acestea din rechizitoriul întocmit (...) de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi şi din conţinutul sentinţei penale apelate“, se menţionează în minuta instanţei.

Matrapazlâcuri cu fonduri europene

Vasile Astărăstoae a fost achitat pentru infracţiunea abuz în serviciu contra intereselor publice, pe motiv că nu există probe. El a mai fost achitat şi pentru infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false şi de conflict de interese. „Mă bucur că s-a terminat, după ce am fost atâţia ani bălăcăriţi. Timp de 9 ani nu mi-a fost uşor. Datorită acestui dosar am făcut infarct. (…)Vreau să uit", a declarat pentru Ziarul de Iaşi fostul rector al UMF Iaşi. Printre cei judecaţi şi achitaţi în acest dosar se mai numără Adrian Ciureanu, director al Centrului de Comunicaţii din UMF, Dan Alexandru Verner, Daniela Druguş, manager de proiect şi Corvin Gabriel Pughin, om de afaceri din Bucureşti.

De asemenea, Curtea de Apel Suceava a dispus ridicarea sechestrelor puse pe imobilele celor judecaţi în acest dosar. În acest dosar, fostul rector al UMF Iaşi Vasile Astărăstoae şi mai mulţi angajaţi cu funcţii de conducere au fost trimişi în judecată de DNA în 2012, pentru fraudarea unui proiect, printre acuzaţii regăsindu-se şi infracţiunile de luare şi dare de mită. A fost vorba de trucarea licitaţiei pentru o platformă de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite