Şoferi români, puternic implicaţi în reţelele de trafic de migranţi. 14 afgani au fost la un pas de a muri îngheţaţi în două camioane frigorifice, la fel ca în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: ARD
Imagine: ARD

Două camioane frigorifice încărcate cu migranţi afgani conduse de şoferi români au fost identificate în Franţa şi în Germania la începutul acestei săptămâni, cu puţin timp înainte ca oamenii să moară de frig, scrie presa intrenaţională. Cele două cazuri readuc în discuţie tragedia din 2019, când 39 de migranţi au murit în urma unui astfel de transport ilegal, în care au sot implicaţi tot cetăţeni români.

Pe 12 ianuarie, 6 refugiaţi afgani îngheţaţi de frig şi înfometaţi - 4 dintre ei minori - au fost descoperiţi într-un camion care venea din România, într-o parcare din Jura, a anunţat procurorul Lionel Pascal, citat de France Info.

Tinerii afgani, cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani, ar fi fost urcaţi în remorca TIR-ului împotriva voinţei lor, cel mai probabil de către persoanele care fac parte dintr-o reţea criminală despre care anchetatorii nu au oferit informaţii. Procurorul Lionel Pascal spune că cei doi şoferi români ai TIR-ului au fost deocamdată exoneraţi, pentru că ei sunt cei care au anunţat autorităţile după ce au auzit zgomote suspecte din remorcă.

Patru dintre afgani erau în stare gravă şi au fost duşi la spital. Migranţii le-au spus anchetatorilor francezi că au fost urcaţi în remorcă în România, însă cei doi şoferi români spun că este mai probabil să fi fost urcaţi în Bulgaria. Ancheta în acest caz este, totuşi, la început şi are încă multe necunoscute.

Germania: Şoferul român implicat în transportul ilegal a fost eliberat

Tot pe 12 ianuarie, 8 migranţi afgani au fost găsiţi în Germania, la Grüneberg. În timp ce descărcau marfă, angajaţii unei companii au auzit zgomote dintr-un TIR înmatriculat în Bulgaria, care era condus de un român de 51 de ani, potrivit unui comunicat al Poliţiei din Germania.

Opt afgani cu vârste între 15 şi 23 de ani au fost descoperiţi în remorca frigorifică. Minorii au fost duşi într-un centru special, iar majorii au fost predaţi biroului pentru imigraţie din Eisenhüttenstadt. Afganii au spus că fuseseră urcaţi în remorcă în România. Şoferul a fost audiat şi, deocamdată eliberat. Autorităţile germane nu au oferit alte detalii.

Tragedia din 2019: 39 de vietnamezi au murit îngheţaţi în Anglia

Românii sunt puternic implicaţi în filierele de trafic de migranţi, iar acest lucru este susţinut de cazurile care ies la lumină tot mai des. Multe sunt descoperite când este deja prea târziu, când călătoriile migranţilor din Asia se termină cu tragedii.

Cazul celor 39 de vietnamezi morţi găsiţi în remorca unui camion, în Anglia, în toamna lui 2019, încă nu a fost uitat. Doi români au fost găsiţi vinovaţi după această tragedie, iar unul din ei nu era doar pion - un cărăus - ci a fost cel care a coordonat traficul de migranţi spre Marea Britanie. A fost găsit vinovat de omuciderea a 39 de bărbaţi, femei şi copii de origine vietnameză. Cel de-al doilea român a participat la transporturi anterioare de migranţi şi a fost condamnat pentru trafic

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite