Ţeapă cu premii fictive de 10.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de gălăţeni au găsit în cutiile poştale aşa-numitele „decizii oficiale de acordare a câştigului“, garnisite cu ştampile şi semnături ale unei organizaţii financiare care nu există. Condiţia îmbogăţirii, o nimica toată: plata unei taxe de 95 de euro pentru „cheltuieli notarile şi prelucrarea dosarului“.

Pe fondul crizei economice şi al sărăcirii populaţiei, escrocii care lucrează la scară mare au reînceput să umple cutiile poştale ale gălăţenilor cu hârtii ticluite pentru a-i uşura de diferite sume de bani cu promisiunea unei iluzorii îmbogăţiri.

Citiţi şi:

Escrocherie. Ţeparii de la Euro Finance nu sunt de găsit

Galaţi: Euro Finance, caracatiţa schimbului valutar, a dat bir cu fugiţii

Țeparii de la casele de schimb valutar au fost trimiși în judecată pentru înșelăciuni

Țeapă cu locuri de muncă. Patroana firmei de recrutări "Casa Antonio", din Oradea, este de negăsit

Ţeapă de proporţii. O firmă care nu există a pus la cale o escrocherie de milioane de euro!

Contrabandă cu peste 1,5 milioane de ţigări

Tâlharul care a dat-o pe poștăriță cu capul de pereți nu a fost prins nici la această oră (GALERIE FOTO)


De câteva zile, sute de gălăţeni au găsit în corespondenţa poştală un soi de notificări cum că ar fi fericiţii „câştigători" ai unui premiu de 10.000 de euro. „Decizia oficială de acordare a câştigului", cum au numit-o iniţiatorii, are, aparent, toate elementele care ar putea determina o persoană naivă să reacţioneze după voia escrocilor ce au redactat-o.

Hârtia respectivă poartă sigla cu titulatura „Maximilian La Croix", patronul acestui joc, şi este semnată şi ştampilată. Pentru a mări încrederea potenţialelor victime, se menţionează că decizia de acordare a câştigului de 10.000 de euro este definitivă şi poate fi oricând revendicată în justiţie.

Direct în cont

Un gălăţean ne-a trimis la redacţie copii după propria „decizie", găsită în cutia poştală, pentru ca alţi concitadini să nu facă greşeala de a intra în jocul escrocilor. „Această nouă escrocherie ar trebui arătată la toată lumea ca să nu cadă în plasa iniţiatorilor. Pentru orice om cu capul pe umeri e de înţeles unde vor să ajungă cu aceste „poveşti", ne-a precizat bărbatul, care nu a dorit să ne spună decât că se numeşte Aurel.

Cei care stau în spatele acestei înşelăciuni au ştiut să „împacheteze" frumos povestea. „Extragerea se desfăşoară sub stricta supraveghere a notarului public, dr. Friederich Vielfalt, membru al Camerei Notariale din Austria. Dumneavoastră faceţi parte dintre fericiţii câştigători ai marii extrageri Maximilian La Croix de anul acesta.

Valoarea câştigului dumneavoastră este de 10.000 de euro. Ne va face o deosebită plăcere să vă transferăm câştigul în contul bancar sau să vi-l înmânăm personal la domiciliul dumneavoastră în intervalul 25 - 31 octombrie 2010", semnează pentru „autenticitate" vicepreşedintele societăţii Imperial Capital Ventures, Jean Mari Ferlinden.

Gălăţeanca Maria Fabian (35 de ani) se arată scandalizată. „Este foarte grav că autorităţile nu iau măsuri drastice şi împotriva acestui gen de escroci. Din cauza sărăciei se pot găsi şi oameni disperaţi care să creadă şi să devină victimele celor care au scos hârtiile astea", susţine femeia.



Taxa pe prostie

Interesant este că toată afacerea se bazează pe o „taxă modică" pe care „câştigătorii" trebuie să o achite pentru a intra în posesia premiului de 10.000 de euro.

Este vorba de „doar" 95 de euro, chipurile contravaloarea cheltuielilor notariale şi de prelucrare a dosarului, dar şi o „asigurare" a câştigului. Practic, este o dublă înşelăciune pentru că potenţialele victime au la dispoziţie şi patru numere de telefon din Italia la care pot suna pentru eventuale întrebări.

„Persoanele care au găsit astfel de hârtii trebuie să depună plângeri la Poliţie sau la Parchet pentru demararea unei anchete penale. Este în mod cât se poate de clar o tentativă de înşelăciune", ne-a declarat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda.

Falsurile, pas cu pas

Prima constatare: Maximilian La Croix nu există. Nici ca organizaţie, nici ca instituţie, nici ca premiu, nici ca persoană! Adresa organizaţiei - PF 171, 1013 Wien, Austria - este şi ea fictivă.

Evident, lista Camerei notarilor din Viena nu conţine niciun membru pe nume Friederich Vielfalt. De asemenea, Imperial Capital Ventures nu figurează cu nicio înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului din România, dar - potrivit site-ului propriu - http://www.creditcorect.eu - se ocupă cu creditarea. Culmea, potrivit acestui site, filiala din România este înfiinţată în ianuarie 2010, în vreme ce firma mamă este fondată în februarie 2010! Deci, mai întâi a fost oul, apoi găina.

În ceea ce-l priveşte pe Jean Mari Ferlinden, vicepreşedintele Imperial Capital Ventures, el nu figurează în nicio bază de date online, lucru destul de suspect pentru un personaj care se pretinde foarte important în lumea financiară europeană. Singurul lucru corect este contul deschis la Erste Bank în care naivii pot achita „taxa pe prostie".

Procedura de intrare în posesia câştigului

deEste neclar modul în care au reuşit escrocii să facă rost de atâtea adrese corecte de persoane. Procurorii bănuiesc că a fost spartă o bază oficială de date.

"Persoanele care au găsit astfel de hârtii trebuie să depună plângeri la Poliţie sau la Parchet pentru demararea unei anchete penale. "
Liliana Constanda
prim-procuror adjunct
Parchetul Galaţi

Afacerea „Delfinul"

Mii de gălăţeni au căzut în plasa organizatorilor unui bine-cunoscut joc piramidal-„Delfinul". Păgubaşii erau convinşi să cumpere cartea „Calea Succesului", la preţul de  2.290 de euro. Pentru fiecare nou-intrat în sistem, vechii membri primeau 540 de euro de la organizatori şi alţi 360 de euro pentru orice persoană racolată de cei din urmă.

Membrii noi erau obligaţi să semneze un contract de confidenţialitate prin care se obligau să plătească o sancţiune de 10.000 de euro în cazul în care ar divulga această modalitate de a face bani. Sute de persoane au rămas pe drumuri după ce s-au împrumutat pentru a intra în joc.

„Documentele“ erau semnate şi parafate pentru a părea autentice

„Documentele“ erau semnate şi parafate pentru a părea autentice
Ţeapă cu premii fictive de 10.000 de euro
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite