Eveniment

articolul anterior articolul urmator

A fost testată cu succes o rachetă hipersonică capabilă să lovească cu de 20 de ori viteza sunetului

10
19 May 2022 06:18:27
Autor: Valentin Bolocan
Racheta a fost lansată de la bordul unui Boeing B-52 Stratofortress FOTO U.S. Air Force / Christopher Okula
Racheta a fost lansată de la bordul unui Boeing B-52 Stratofortress FOTO U.S. Air Force / Christopher Okula

Statele Unite au testat cu succes o rachetă hipersonică la jumătatea lunii martie, dar a ţinut secretă această informaţie timp de două săptămâni pentru a nu escalada tensiunile cu Rusia, într-un moment care a coincis cu vizita preşedintelui Joe Biden în Europa, au declarat pentru CNN surse militare americane.

Racheta hipersonică americană AGM-183 ARRW numită „Armă Conceptuală Hipersonică” (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept /HAWC, în limba engleză) a fost lansată de un bombardier strategic B-52 în largul coastei de vest a SUA şi reprezintă primul test reuşit al unei astfel de arme realizate de compania Lockheed Martin.

După lansare, un propulsor a accelerat racheta până la o viteză suficient de mare care să permită aprinderea motorului scramjet (statoreactor), astfel încât racheta să atingă o viteză hipersonică de peste 5 Mach. Conform informaţiilor, propulsorul a funcţionat o durată stabilită dinainte, iar racheta a zburat aproape 500 de kilometri, la o altitudine de circa 20.000 de metri.

AGM-183 ARRW este concepută să performeze viteze mai mari faţă de cea înregistrată la acest test. Concret, vectorul este conceput să atingă de 20 de ori viteza sunetului (20 Mach). Racheta poate fi lansată de bombardiere Rockwell B-1 Lancer sau Boeing B-52 Stratofortress, dar şi de avioane de luptă McDonnell Douglas F-15 Eagle. 

Este prima dată când SUA testează cu succes o rachetă hipersonică, a declarat într-un comunicat locotenent-colonelul Michael Jungquist, care conduce unul dintre programele de dezvoltare a unor astfel de arme. „Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu această primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil”, a spus Jungquist.

La ora actuală, SUA sunt angajate într-o cursă cu Rusia şi China în ceea ce priveşte dezvoltarea armelor hipersonice, ale căror viteză şi manevrabilitate le fac dificil de urmărit şi de interceptat.
De altfel, testul a fost realizat la doar câteva zile după ce Rusia a recunoscut oficial folosirea rachetei hipersonice Kinjal în războiul din Ucraina. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, nu s-a declarat impresionat de racheta hipersonică Kinjal a Rusiei şi nu a considerat că această armă „ar putea decide soarta unui război”.

Conform experţilor occidentali, Kinjal reprezintă o versiune care poate fi lansată din aer (de un avion MiG-31, în acest caz) a rachetei Iskander, care reprezintă o rachetă „clasică”, mai exact una balistică cu rază scurtă de acţiune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Stefan din Nord
19.05.2022, 08:14:53

Un mare progres in doar doua zile Ieri sau alaltaieri citeam ca americanii au testat su succes o racheta hipersonica ce a zburat cu viteza de 5 Mach Iar acum vad ca au testat una ce zboara de 4 ori mai repede ,cu 20 Mach

-6 (8 voturi)
Stefan din Nord
19.05.2022, 08:25:28

Mea culpa Din cauza vitezei am inteles gresit ,e vorba de aceeasi racheta

+4 (8 voturi)
fact check
19.05.2022, 09:34:20

eu sunt multumit ca macar poza e in nota articolului

in bogus, again...
19.05.2022, 10:16:51

bolocan zice: „Armă Conceptuală Hipersonică” Citeste mai mult: adev.ro/rc3ztc wow!!!! nu stiam ca, mai nou, si armele sint cu tendinta artistica.... nenea bolocan, traducerea lu' "Hypersonic Air-breathing Weapon Concept /HAWC " este "concept de arma hipersonica cu aspiratie de aer" (asta fin'ca spre deosebire de rachetele rusesti care cara la bord si compusul chimic oxidant, ramjet-ul foloseste oxigenul din aerul pe care il "respira", cu avantaje majore in reducerea masei totala la lansare si cresterea masei utile tranportate) . conceptualitatea las-o pe seama artei. nu de alta, dar conceptul si conceptualitate nu-s tot una, chiar daca au radacina comuna, dom' ziarist de limba romana la un ziar de calitate... p.s. sint curios: veti stergeti comentariul ca "neaprobat" sau mergeti pina la a ma bana...?

+4 (4 voturi)
fact check
19.05.2022, 10:19:54

Valentin Bolocan e printre putinii care e cu un cap mai sus decat majoritatea. Si va intelege ce ai scris tu acolo...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările