A fugit ars prin ger să-şi salveze colegii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Ţăpuc, muncitor în pădure, şi-a scăpat camarazii răniţi  într-un incendiu după ce a alergat trei kilometri printr-un frig năprasnic . Patru muncitori s-au trezit joi noaptea înconjuraţi de flăcări, pe vârful Muntelui Tarcău. Au scăpat, dar grav răniţi. Unul dintre ei a plecat după ajutor, deşi era ars.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Baraca muncitorilor ardea ca o torţă în noapte. Pompierii aveau să afle mai târziu că cei patru ţapinari, cum se mai numesc cei care lucrează la tăiat de lemne, se întorseseră târziu de la muncă, înfriguraţi şi uzi leoarcă, şi îşi lăsaseră hainele la uscat pe o sobă încinsă.

Mai citeşte şi:

VIDEO „Naşul“ traficanţilor de carne vie

De acolo pornise incendiul. Cei patru bărbaţi, Viorel Ţăpuc (40 de ani), Emil Panţâru (21 de ani), Vlad Ioan Ţepeş (20 de ani) şi Gavril Panţâru (51 de ani), s-au trezit buimaci în casa cuprinsă de flăcări. Au spart cu mare greutate uşa care se blocase şi au ieşit în curtea cu omătul până la brâu. Cabana se afla pe un vârf de munte, iar în jur, cale de doi kilometri, nu era nici ţipenie de om care să le vină în ajutor.

Nici nu puteau alerta pe nimeni, pentru că telefoanele mobile fuseseră mistuite de incendiu. Abia scăpaseră de moarte, aproape goi şi plini de arsuri. Afară erau -20 de grade Celsius şi bătea un vânt turbat. S-au refugiat într-un grajd aflat în apropiere şi au ţinut sfat.

Riscau să îngheţe până dimineaţă, iar singura lor speranţă era să coboare cineva de pe munte şi să caute ajutoare. Voluntar s-a oferit Viorel Ţăpuc, el însuşi rănit şi plin de arsuri.

„Nu i-a păsat că moare"

image

Răniţii au fost luaţi cu elicopterul SMURD  Foto: Mihael Balint

Ţăpuc a alergat peste doi kilometri printre troiene şi biciuit de crivăţ. „Din cauza frigului, nu a mai putut ţine nici pătura pe care şi-o aruncase în grabă pe umeri, căci mâinile şi picioarele începuseră să-i îngheţe", a povestit Gheorghe Panţâru. În cele din urmă, Ţăpuc a ajuns la nişte muncitori forestieri, care dormeau în nişte vagoane rutiere, la marginea drumului, şi de acolo a chemat ajutoare.

Ambulanţele şi maşinile de pompieri n-au reuşit să urce muntele. „Eu eram într-un vagon mai jos, tot în Brateşul Unguresc. După ce am fost trezit de telefoane, am încercat să pornesc TAF-ul, să merg să-i aduc pe ceilalţi arşi, dar nu am reuşit, pentru că motorina era îngheţată. Până la urmă, răniţii rămaşi sus au fost aduşi cu cei doi cai din grajdul de lângă colibă", a spus Ştefan Panţâru, fratele lui Gavril, un alt rănit.

Cei patru bărbaţi sunt rude apropiate şi fac parte dintr-o familie numeroasă şi foarte unită. „Am fost martor la zeci de tragedii, dar niciodată nu am văzut o mobilizare mai mare ca acum. Au venit oameni în ajutor şi de la distanţe de 55 de kilometri", a spus Iulian Găină, primarul comunei Tarcău, judeţul Neamţ.

Eroul riscă să-şi piardă câteva degete

Oamenii din sat au numai cuvinte de laudă despre Viorel şi rudele sale. Potrivit edilului, el este un bărbat gospodar care mereu a trăit doar de pe urma pământului său. De altfel, şi în noaptea incendiului, el se afla în pădure ca să aducă lemne familiei. „Vă daţi seama ce om este Viorel, dacă nu i-a mai păsat că moare sau nu, numai să-i salveze pe ceilalţi!", a spus Gheorghe Panţâru, un apropiat de-al eroului din Tarcău.

Gestul salvator i-a agravat însă starea lui Viorel, pentru că degerăturile cu care s-a ales ar putea impune amputarea unor părţi din picioare şi mâini. El a fost transportat ieri, împreună cu ceilalţi răniţi, la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Cel mai grav afectat, Vlad Ioan Ţepeş (20 de ani), are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, iar medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite