A murit împăratul autointitulat al romilor Iulian Rădulescu. Acesta avea probleme cardiace grave şi suferea de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împăratul autointitulat al romilor din România Iulian Rădulescu a murit, joi, acasă, în Sibiu. Anunţul a fost făcut de regele autointitulat al romilor, Dorin Cioabă, pe reţeaua sa de socializare

„A trecut la Domnul în această dimineaţă Împăratul Iulian Rădulescu. Dumnezeu să mângâie familia îndoliată”, a scris Cioabă.

Potrivit acestuia, Iulian Rădulescu avea probleme cardiace grave şi suferea de diabet, fiind internat în spital în ultimele trei săptămâni. „Medicii nu au mai avut ce-i face, era şi foarte slăbit, aşa că luni l-au luat acasă”, a mai spus Dorin Cioabă.

Acesta a mai precizat că înmormântarea va avea loc sâmbătă, la Sibiu, unde este aşteptat să ajungă şi unul dintre fiii lui Iulian Rădulescu, stabilit în Statele Unite ale Americii.

Cine a fost Iulian Rădulescu

Iulian Rădulescu s-a născut în 1938 şi a absolvit la seral cursurile Grupului Şcolar Agricol din cadrul Penitenciarului Aiud, promovând examenul de Bacalaureat în anul 1999 la un liceu seral din Sibiu.

În acelaşi an a obţinut şi titlul de doctor în limba rromani în India, cu un studiu despre limba rromani. A absolvit ulterior la distanţă Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Bucureşti, obţinând diploma de inginer în managementul companiilor în anul 2004.

A intrat în greva foamei în 1995

„Împăratul” a intrat în greva foamei la 12 mai 1995 acuzând guvernul român că îi etichetează pe rromi cu apelativul de “ţigani”, termen considerat de el ca fiind rasist. Guvernul a luat această decizie pentru a înceta utilizarea termenului oficial de “romani” (pentru ţigani) pentru că se făceau confuzii cu termenul de “români”.

Pentru rezolvarea situaţiei, s-a înlocuit termenul de “romani” cu cel de “rromi”. După o perioadă de certuri cu „regele” Ion Cioabă, Iulian Rădulescu a semnat cu “regele” un pact neoficial de neagresiune la data de 10 februarie 1997.

La data de 6 martie 1997, Iulian Rădulescu a anunţat că a emis un decret pentru crearea primului stat al minorităţii rromilor, cu numele simbolic de Cem Romengo, în oraşul Târgu Jiu, din sud-vestul României. În opinia sa, “acest stat are o valoare simbolică şi nu aduce atingere suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României. Nu va avea armată şi nici frontiere”. El a solicitat statului român să li se recunoască ţiganilor dreptul de proprietate asupra acestui teritoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite