A murit Ion Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceauşescu, fratele dictatorului Nicolae Ceauşescu, avea 88 de ani
Ion Ceauşescu, fratele dictatorului Nicolae Ceauşescu, avea 88 de ani

Ion Ceauşescu, fratele mai mic al dictatorului Nicolae Ceauşescu, a murit, duminică, 10 mai,  la vârsta de 88 de ani.

Ion Ceauşescu a fost al şaptelea băiat al familiei şi cel mai mic dintre fraţii lui Nicolae Ceauşescu, potrivit Historia.

El s-a născut la 23 martie 1932 în comuna Scorniceşti, raionul Costeşti, regiunea Argeş s-a născut Ion Ceauşescu, al şaptelea băiat al cuplului Ceauşescu. Tatăl se numea Andruţă, iar mama Alexandrina. Aceasta era o familie obişnuită de ţărani ce aveau în proprietate 7 hectare de teren arabil.  

“Cinci din cei şapte băieţi vor pleca în capitală şi la Piteşti, cei doi rămaşi angajându-se la muncă în sat., , [3]  Ion a avut o copilărie liniştită şi datorită diferenţei mare de vărstă nu  l-a avut în preajmă pe fratele său mai mare cu 14 ani, Nicolae Ceauşescu. Acesta din urmă era plecat la Bucureşti. În anul 1939 Ion Ceauşescu s-a înscris la şcoala elementară, terminând şapte clase în anul 1948, datorită unei întreruperi de doi ani. Urmând exemplul a patru fraţi mai mari şi a multor alţi tineri din epocă, acesta va părăsi satul natal. Ajuns în capitală îşi continuă studiile şi se înscrie din anul 1949 la o Şcoală Medie din Bucureşti, apoi intră în organizaţia U.T.M[4] unde a fost secretar de grupă, membru în comitetul U.T.M. pe şcoală şi membru în Biroul Regional Bucureşti. Şcoala medie a absolvit-o în 1953. Cu ajutorul  fratelui său Nicolae Ceauşescu, care devenise influent în partidul comunist, Ion a fost trimis pentru calificare la Moscova, unde a urmat cursurile Şcolii Medii de Energie Electrică până în anul 1956, an în care îşi întrerupe şcolarizarea din cauza problemelor de sănătate.

Începând din anul 1957, a urmat cursurile Facultăţii de Agronomie din Bucureşti[6], pe care a absolvit-o în anul  1961, obţinând diploma de inginer agronom. În timpul studiilor a lucrat la Combinatul Agro-Alimentar “30 Decembrie” ca muncitor calificat. În acest combinat îşi întâlneşte viitoarea soţie, pe Ienciu Maria,  de profesie tehnician veterinar. Cei doi au avut un copil pe Nicolae.  Tatăl fetei, Ienciu Alexandru de profesie tehnician agronom, era director al combinatul la care lucrau cei doi şi afiliat P.M.R. Pentru că a avut o origine sănătoasă şi un frate influent, acesta a urcat uşor în ierarhie fiind promovat şef de secţie şi inginer şef adjunct. Din anul 1960 a fost confirmat membru al Partidului Muncitoresc Român.     

În dosarul său Ion Ceauşescu este elogiat, fiind descris ca un bun organizator, un sprijin pentru tovarăşii cu care lucra şi din acest motiv era “stimat şi respectat” de aceştia. Datorită rezultatelor a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa a III-a.

Între anii 1953-1962 acesta fusese plecat în U.R.S.S., Austria, R.D. Germană, R.P. Ungaria şi R.P. Bulgaria pentru studii, delegaţii sau excursii. Membrii familiei sunt precizaţi succint în raport. Părinţi nu erau înscrişi în nici un partid politic. Niculina Rusu, cea mai mare dintre fraţi era de profesie rihtuitoare. Maria Agachi era ospătăriţă. Marin Ceauşescu, fost cizmar a fost pus ataşat comercial la Ministerul Industriei Uşoare din Cehoslovacia.  Nicu Ceauşescu era ofiţer al M.A.I. Florea Ceauşescu era mecanic auto. Ilie Ceauşescu era ofiţer M.F.A şi lector la Academia R.P.R. Elena Bărbulescu lucra la colectiv.

Raportul menţionat, era realizat pentru al sprijini pe Ion Ceauşescu, membru de vază al partidului în iniţiativa sa de a pleca în Anglia pentru a se specializa în culturile din sere. Nu ştim care erau relaţiile dintre fraţii Ceauşescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite