Eveniment

articolul anterior articolul urmator

A murit marele poet Cristian Simionescu

5
13 Nov 2018 19:16:35
Ancelin Roseti
Poetul Cristian Simionescu
Poetul Cristian Simionescu

Astăzi, la Bârlad, s-a stins din viaţă Cristian Simionescu, unul dintre cei mai mari poeţi ai literaturii române din toate timpurile.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! 

Cristian Simionescu s-a născut la 21 iulie 1939, în comuna Hlipiceni, judeţul Botoşani. Tatăl său, învăţătorul Ion Simionescu, a participat la Campania din Est (1941-1944) şi a fost deţinut politic (din 1950) la Piteşti şi Aiud.

Cristian Simionescu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie ale Universităţii din Iaşi, pe care le-a absolvit în 1966, când şi-a susţinut examenul de stat cu lucrarea „Proza lui Mihai Eminescu”.

A debutat la editura Cartea Românească, în 1970, cu volumul de versuri „Tabu” ― apoi, timp de zece ani, a fost interzis de către cenzura comunistă.

Devine membru al Uniunii Scriitorilor în 1983.

Volume publicate:

„Tabu“ (Editura Cartea Românească, 1970);
„Vicleniile oceanului“ (Editura Cartea românească 1980);
„Maratonul“ (Editura Cartea românească 1985);
„Insula“ (Editura Cartea românească, 1988),
„Maratonul“ (Editura Timpul, Iaşi 1995);
„Poezii“ (Editura Vitruviu, Bucureşti, colecţia de poezie îngrijită de Mircea Ciobanu);
„Ţinutul bufonilor“ (Ed. Junimea, Iaşi, în seria „Dictatură şi scriitură”, colecţie iniţiată şi coordonată de Cezar Ivănescu);
Albumul de artă plastică Paul Neagu (Londra – prezentat de Cristian Simionescu).

A organizat prima expoziţie itinerantă a marelui artist român, stabilit în Anglia, Paul Neagu ― la Bârlad (prezentată de Andrei Pleşu), la Bacău, Buzău, Piatra Neamţ, Bucureşti.

1985 - Premiul Uniunii scriitorilor pentru volumul “Maratonul“, Bucureşti.
1995 - Premiul de poezie “Galeriile tomitane“, Constanţa.
1995 - Invitat la Festivalul internaţional de poezie, Struga, Macedonia..
2001 - Premiul “Serile de poezie”, Neamţ..
2002 - Premiul “Opera Omnia“ la Festivalul româno-canadian “Ronald Gasparic”, Iaşi.
2002 - Medalia “Teiul de aur” pentru literatură, Ipoteşti.
2003 - Premiul festivalului internaţional “Poesis”, Satu Mare.
2003 - Premiul revistei “Convorbiri literare”, Iaşi.
2007 - Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (Iaşi) pentru “Opera Omnia“.
2008 - Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu”, Botoşani.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Iulian Arion
13.11.2018, 19:55:20

Această mică ruşine de Cristian Simionescu [Cristian_Simionescu ] 2010-06-19 | | Înscris în bibliotecă de Yigru Zeltil Te mai doare câte ceva. Iei hapuri, mai merge. Visezi urât. Ce faci, bătrâîne, cu sistemul nervos? Ei, mai iei un rachiu, un vin. Mai cade inima pe gânduri, iei un rachiu, un vin, mai trece. Te mai huleşte cineva, mai rabzi pizmuiala, lumea-i anevoioasă. Te iei cu lumea, mai trece! Îţi face găgăuţă, hlizindu-se, un gest barbar, te scalâmbă, ei, lumea, se purifică încă. Mai uiţi, mai trece. Îţi mai pune câte unul piedică se mai joacă omul, nu-i viaţa doar pentru mâhnire şi silă. Mai trece. Eu însumi am văzut un tip - dar ce tip! mâncase vita cu tot cu făt. Ruşinat peste poate, i-am spus: Ce faci, bătrâne, ce faci cu gândirea, te lasă. Mai iei un vin, mai iei hapuri, Mai iei bun-simţ, mai trece. Dar vine cineva odată şi-ţi pune laba pe dinţi te calcă pe ficat şi nici nu spune măcar: pardon şi scuze. Ei, bine, asta nu trece!

+3 (3 voturi)
Iulian Arion
13.11.2018, 20:00:02

Chiar crezi că aparenţa-i mult mai gustoasă? de Cristian Simionescu [Cristian_Simionescu ] Aparenţa-i mult mai gustoasă, pe un preţ atât de mic, fără bătaie de cap. Goi-puşcă în prea străvezii vestminte ale pielii; lacrimile unuia le văd toţi: un bun public. Drag provincial, poţi fi numit european chiar dacă locuieşti într-un cotlon pe o uliţă numită Beckett. Cu ochii la pantofii şi la ţoalele concetăţenilor nu mai vezi cerul de deasupra urbei şi stradelei tale. Ochiul - un obiect funcţionăresc, un organ util: citeşte anunţuri, adeverinţe, numără banii, alege culoarea pălăriilor şi încălţărilor, face cu ochiul bufonic. Te-ai dezvăţat să priveşti cerul şi manevrele norilor? Priveşti mereu cu capul în jos doar la ghetele care-ţi duc picioarele.

+3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
14.11.2018, 08:01:36

Comentariu considerat abuziv.

Herr Hoher
14.11.2018, 19:44:25

Pe scurt: Oltean (cu perciuni) de la Bot'seni.

-1 (1 vot)
Markus Roman
18.11.2018, 13:08:39

Yoi, ce mare poet de versuri albe! Asta-i marele poet, bhai literatilor??? Poet mare, al doilea dupa Eminescu, este Adrian Paunescu. Stiu ca nu va place, ca-i ,,comunist" , dar comparati versurile lui Paunescu, inteligente si cu vana de exprimare , cu panaramele de versuri-proza incoerenete ale astuia. Un alt poet, pe care eu il consider mare, este si George Tarnea care trecea drept poet-lingau ceasist. Aceasta era o latura subsidiara a lui: de lingau. Dar cititi-i poezia lui adevarata, ca sa vedeti ce inseamna poezia.

-1 (1 vot)
Modifică Setările