A murit profesorul american Keith Hitchins, care a venit în România din 1961. A fost urmărit de Securitate până la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A murit profesorul Keith Hitchins, un bun cunoscător al istoriei României, care a studiat istoria noastră graţie unui acord bilateral semnat la începutul lui 1960 de SUA şi România privind schimburile culturale.

Profesorul american, care a început să vină în România din 1961, a fost urmărit de Securitate până la căderea regimului comunist. I s-a atribuit numele de cod de urmărit "ELDORADO". Din publicaţiile Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii aflăm că pe urmele sale a fost trimisă sursa „Brânduşa“, nimeni altul decât istoricul clujean Ştefan Pascu. Pe aceeaşi linie, ce ţinea de contraspionaj, informatorul „a fost folosit în scopul contactării diferitelor persoane străine ce au făcut parte din delegaţiile unor state apusene venite cu diverse preocupări în ţara noastră”. 

Într-un interviu acordat ziarului „România Liberă“ în 2013, profesorul mărturisea: „Mi s-a părut că istoria României îmi putea oferi multe oportunităţi pentru cercetări interesante. Nu erau prea multe mijloace pentru astfel de studii în Statele Unite în anii 1950, iar cei câţiva care eram interesaţi de cercetări legate de România eram nişte pioneri. A fost însă decisiv pentru hotărârea mea de a studia istoria României prilejul de a merge în România şi a studia la Bucureşti, Cluj şi alte oraşe în toamna anului 1960.

Am stat doi ani în România, graţie acordului bilateral semnat la începutul lui 1960 de SUA şi România privind schimburile culturale. Transilvania este interesantă pentru un istoric din multe puncte de vedere. Se întinde între Europa Centrală şi cea de Sud-Est, iar istoricul poate observa influenţele culturale reciproce, sistemele sociale şi instituţiile economice. Pentru că eu am fost interesat mai ales de subiectul dezvoltării conştiinţei naţionale şi al apariţiei ideii moderne de naţiune. Transilvania a fost un laborator extraordinar pentru studierea acestor procese“

Conform RFI, profesorul născut la 2 aprilie 1931 a sosit în România la începutul anilor 1960 pentru stagii de documentare şi pentru perfecţionarea limbii române, profesorul american a încercat să facă ordine în disputa politică şi istorică româno-ungară referitoare la Transilvania şi la problemele dintre diferitele ei comunităţi şi confesiuni.

Prima lui carte, apărută în 1969 la Harvard University Press, se intitulează „Rumanian National Movement in Transylvania, 1780-1849”. Celelate volume se intitulează „The Romanians, 1774-1866” (Oxford University Press, 1996) şi „Romania, 1866-1947” (Oxford University Press, 1994).

A rămas neterminată o monumentală istorie a României comuniste, pe care Keith Hitchins a tot sperat să o publice în ultimii ani.  Probabil că printre ultimele sale articole, dacă nu cumva ultimul, referitor la procesele de modernizare în Balcani în perioada dintre cele două Războaie Mondiale, a fost tipărit în România, în 2018.

Keith Hitchins a dat României, alături de prietenii lui Mihai Bărbulescu, Şerban Papacostea, Pompiliu Teodor şi Dennis Deletant, şi o „Istorie a României” scrisă după prăbuşirea comunismului.

Profesor o viaţă la University of Illinois, Keith Hitchins a fost membru de onoare al Academiei Române (din 1991) şi Doctor honoris causa al universităţilor din Cluj (1991), Sibiu (1993), Alba Iulia (2001), Târgu Mureş (2005), Timişoara (2008) şi Iaşi (2008). În România, volumele sale au fost publicate la Editura Humanitas.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj după moartea profesorului Keith Hitchins: „Îi aducem un omagiu profesorului Keith Hitchins, o voce americană de o valoare incomensurabilă pentru lumea academică. Având un interes şi o expertiză autentice în istoria României, a fost membru de onoare al Academiei Române. Moartea profesorulului Hitchins este o pierdere pentru toţi cei care l-au cunoscut şi i-au cunoscut opera“, a scris ministrul de Externe pe Twitter.

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Acţiunea „Missouri”. Minciunile şi mofturile Ceauşeştilor la Casa Albă, la întâlnirea cu Nixon. Dictatorul i-a şocat pe americani cu subiectul privind evreii

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria


Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite