Eveniment

articolul anterior articolul urmator

A murit sora cea mare a lui Corneliu Coposu, Flavia Bălescu Coposu: „Azi nu mai sunt plămădite suflete cu atâta dragoste de oameni şi de ţară”

5
8 Sep 2021 17:25:08
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Flavia Coposu-Bălescu, sora cea mare a fostului liderul naţional-ţărănist şi deţinut politic Corneliu Coposu (1914-1995), a murit miercuri, la 97 de ani.

„Greu de suportat la moartea unei fiinţe ca Doamna Flavia Bălescu Coposu nu este acceptarea dispariţiei, la adânci bătrâneţi şi după o viaţă împlinită, ci faptul că, în mod evident, locul ei în lumea pe care o părăseşte nu va putea fi ocupat de o fiinţă asemănătoare. Şi asta nu numai pentru că sora lui Corneliu Coposu era o fiinţă ale cărei calităţi morale şi intelectuale erau deosebite, ci pentru că, pur şi simplu, azi nu se mai nasc şi nu mai sunt plămădite prin educaţie, suflete cu atâta dragoste de oameni şi dragoste de ţară, cu atâta bunătate şi devotament, cu atâta gingăşie şi înţelepciune. Dumnezeu să îi răsplătească toate dragostea şi toată înţelegerea pe care le-a dăruit celorlalţi, toată credinţa pe care n-a obosit să o mărturisească”, a scris Ana Blandiana şi colegii de la Fundaţia Academia Civică şi Memorialul Sighet în memoriam Flavia Bălescu Coposu, conform memorialdighet.ro.

Flavia Bălescu-Coposu s-a născut la Bobota, pe data de 6 decembrie 1924, în familia părintelui protopop Valentin Coposu, primind numele de botez Flavia Lucia Terezia.

Flavia Coposu-Bălescu a fost cea mai mare dintre cei trei copii, alături de Rodica Coposu şi de Corneliu Coposu (1914-1995). Ei provin dintr-o familie de preoţi şi protopopi greco-catolici din Bobota, judeţul Sălaj.

Descind din familiile nobile româneşti transilvănene Ancean de Ciolt şi Vaida de Glod şi sunt înrudite cu personalităţi marcante ale istoriei Transilvaniei, precum Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu şi Alexandru Vaida-Voevod. Flavia Coposu-Bălescu a făcut studii liceale la Beiuş, într-o şcoală confesională catolică, şi la Blaj şi a absolvit Academia de Studii Economice, unde l-a avut profesor pe Victor Slăvescu.

Din cauza „dosarului prost”, a fost nevoită să lucreze la o fabrică de construcţii de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Ulterior a fost contabil la o întreprindere din cadrul Ministerului Construcţiilor de Maşini şi, în cele din urmă, a lucrat ca economist la Ministerul Energiei.

După 1989, Flavia Coposu-Bălescu şi Rodica Coposu i-au stat alături fratelui lor, în eforturile de democratizare a României.

După trecerea acestuia la cele veşnice, au continuat să apere valorile şi principiile promovate de acesta. Păstrează vie memoria fratelui lor şi prin coordonarea Fundaţiei „Corneliu Coposu”.

De altfel, Flavia Bălescu a fost citată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în iulie 2014, alături de sora sa Rodica Coposu, ca martori în dosarul în care torţionarul Alexandru Vişinescu a fost acuzat de crime împotriva umanităţii. 

Flavia Coposu-Bălescu, sora cea mare a lui Corneliu Coposu a lansat acum doi ani cartea „Amintiri povestite. Amintiri trăite“, despre dramele familiei sale.

Flavia Coposu s-a căsătorit cu Constantin Bălescu la data de 14 februarie 1960. La 17 iulie 1996, alături de sora sa Rodica, a înfiinţat Fundaţia Corneliu Coposu,al cărei scop era răspândirea princiipilor creştin-democrate în care fratele lor a crezut mereu.

În anul 2009, Flavia Bălescu-Coposu, alături de sora sa Rodica Coposu, a fost decorată de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României cu decoraţia „Crucea Casei Regale a României“. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Cip Ciprian
8.09.2021, 17:39:34

Prostii, dragostea de tara duce la războaie interetnice, războaie intre tari, războaie mondiale! O lumea ideala e aia fără granițe, fără națiuni sau tari, dictatori sau alte specimene care se cred stăpâni pe o tara!

-2 (6 voturi)
Taranul Vasile
8.09.2021, 17:47:49

Nu cumva si fara proprietate privata gen paradisul socialist?

-7 (13 voturi)
Ludwig
8.09.2021, 18:56:28

Imi aduc aminte cand au venit amandoua la moartea regelui Mihai ,la palatul Regal. Extraordinare fiinte, dublate de o cultura profunda. In anii 90 se bucurau ca s-au nascut in monarhie si asa vroiau sa moara. Din pacate nu si-au vazut visul la fel ca seniorul Coposu. Drum lin...sa-l saluti si pe Cornel ....Cebine ca nu poate vefea dezastrul.politic de azi din republica...Ar fi mahnit profund...

+12 (12 voturi)
defu gabi
8.09.2021, 20:52:04

Daca vedea seniorul Coposu pe mana carui neterminat a incaput PNTCD murea a doua oara...

-9 (11 voturi)
Ludwig
8.09.2021, 21:08:53

Pai sef la pntcd e "ala mic cu capul.mare" cum il numea base: de aurelian pavelescu e vorba...

+11 (11 voturi)
Modifică Setările