Cine era Sorin Ţerbea. Pasiunea pentru elicoptere i-a adus numai ghinioane, apoi moartea. Rămân în spate afaceri cu salubrizare, hoteluri şi un club de futsal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri mureşean Sorin Ţerbea FOTO enational.ro
Omul de afaceri mureşean Sorin Ţerbea FOTO enational.ro

Omul de afaceri mureşean Sorin Ţerbea şi alte cinci persoane s-au prăbuşit luni seară cu elicopterul în localitatea Tăureni (Mureş). Ţerbea era cunoscut pentru micile sale excentricităţi, iar pasiunea lui, elicopterul, i-a adus acum moartea. Omul de afaceri a fost implicat în urmă cu doi ani în celebrul scandal de corupţie în arbitraj, alături de fostul şef al arbitrilor, Vasile Avram.

Omul de afaceri Sorin Ţerbea (50 de ani) şi alte cinci persoane s-au prăbuşit cu elicopterul, luni seară, la ora 20.23, în localitatea Tăureni, aflată la 45 de kilometri de Târgu-Mureş. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, iar una a fost rănită grav, în urma prăbuşirii. 

Şeful SMURD Mureş, medicul Cristian Boeriu, a declarat că la locul accidentului au fost trimise două echipaje: unul de reanimare şi altul pentru victime multiple.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Mureş, Gagyi Mihai, cinci persoane şi-au pierdut viaţa, iar una a fost rănită grav, în urma prăbuşirii unui elicopter în zona lacului Tăureni din judeţul Mureş.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, Gagyi Mihai, a declarat că la locul accidentului a ajuns echipa de intervenţie de la Sărmaşu, fiind aşteptată o altă echipă de la Târgu-Mureş, potrivit Mediafax. Potrivit aceleiaşi surse, în elicopter se aflau şase persoane, dintre care cinci şi-au pierdut viaţa, iar una a suferit răni uşoare, în urma prăbuşirii elicopterului.

Gagyi a precizat că persoana rănită, o femeie, va fi transportată la spital de o ambulanţă a SMURD Mureş.

Emilia, femeia care a supravieţuit tragicului accident, este directoare în cadrul companiei lui Ţerbea. Aceasta urmează să ajungă la Spitalul de urgenţe din Tîrgu Mureş, medicii de la urgenţe neavând nicio informaţie deocamdată legată de stare în care se află, dacă e sau nu conştientă.

Ţerbea, sunat de la DNA

Primarul localităţii mureşene Tăureni, Ovidiu Petru Oltean, a declarat, pentru Mediafax, că Sorin Ţerbea şi cei trei oameni de afaceri germani au făcut, luni după-amiază, o vizită la o fabrică de mobilă din localitate.

Oltean a susţinut că, în timpul vizitei, omul de afaceri a fost sunat de DNA, după care a devenit irascibil şi a decis să plece.

Acesta a mai afirmat că a insistat să ofere oamenilor de afaceri o maşină cu care să plece, însă aceştia au vrut să se deplaseze tot cu elicopterul.

Conform sursei citate, aparatul de zbor s-a prăbuşit în apropierea lacului, la trei-patru minute de la decolare, la circa două sute de metri distanţă de locul din care plecase.

Conform unui comunicat emis de MAI, o echipă de specialişti criminalişti se deplasează în judeţul Mureş, pentru a acorda sprijin de specialitate în cazul elicopterului căzut într-un lac. 

Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române, chestor şef Petre Tobă, o echipă de criminalişti condusă de Şeful Serviciului Cercetare la faţa locului din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române se deplasează în judeţul Mureş, în comuna Tăureni. 

Specialiştii criminalişti vor acorda sprijin de specialitate în cadrul cercetării la faţa locului colegilor de la I.P.J. Mureş, sub coordonarea procurorului criminalist.

”Fiind un accident de proporţii, cei de la Bucureşti vor veni să ne sprijine în anchetă, este vorba despre echipa de cercetare la faţa locului din Capitală. La locul accidentului se află atât cei de la Serviciul Criminalistică de la noi, cât şi cei de la ISU Mureş. Nu ştim încă în ce condiţii s-a produs accidentul, care au fost cauzele, ancheta este la început”, a declarat pentru adevarul.ro Andreea Pop, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie din judeţul Mureş.

Un elicopter s-a prăbuşit în judeţul Mureş. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa

Echipele care au intervenit la accidentul din Tăureni au oprit căutările în lac în această seară, la ora 22.30, urmând a fi reluate dimineaţă la ora 6.30. Căutările au fost întrerupte din cauza vizibilităţii zero. Până acum, au fost găsite cinci dintre cele şase victime ale tragediei. Singurul pasager negăsit este un bărbat neamţ. Soţia lui, dar şi băiatul lui, în vârstă de 32 de ani, au fost găsiţi în lac, ambii fiind morţi. 

Emilia M., director de marketing în cadrul companiei milionarului Sorin Ţerbea, este singura supravieţuitoare a accidentului. Femeia a scăpat doar cu câteva răni uşoare, fiind îngrijită, în acest moment, de cadrele medicale ale Secţiei de Urgenţe a Spitalului Judeţean Mureş. 

Martori de la locul tragediei au povestit pentru ”Adevărul” momente de groază de după prăbuşirea elicopterului. ”Am văzut elicopterul cum se îndrepta spre sol, apoi s-a prăbuşit în lac. Am încercat de trei - patru ori să intru în lac, care e mâlos, dar mi-a fost frică să nu explodeze elicopterul. Auzeam o femeie care striga din elicopter: «Ajutor! Ajutor!». Atunci mi-am făcut curaj şi am intrat după ea să o ajut. Avea doar câteva răni uşoare pe faţă. Am aflat, apoi, că era angajata lui Ţerbea. Pe băiatul familiei de nemţi l-au găsit, mai avea doar jumătate de faţă”, a declarat unul dintre localnicii din Tăureni, martor la tragedie. 

Elicopterul în care se aflau cele şase persoane s-a prăbuşit de la o înălţime de circa 180 - 200 de metri, în timpul unui viraj spre Târgu Mureş. 


Cine a fost Ţerbea

Orice mureşean ştia că „elicopterul negru“ care traversează din când în când văzduhul oraşului îi aparţine omului de afaceri. Acesta este cunoscut pentru afacerile cu salubrizare, hoteluri şi pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Futsal a României. Apropierea de clubul de fotbal FCM i-a adus numai probleme, iar elicopterul său a fost în prim plan.

Sorin Ţerbea este administratorul societăţii Salubriserv SA, care a obţinut atât contractul de salubritate a oraşului, cât şi contracte pentru deszăpezirea arterelor din oraş şi judeţ. Omul de afaceri este implicat şi în activităţi sportive. Acesta a finanţat echipa de volei masculin CS Torpi, dar a renunţat la aceasta după rezultatele dezastruoase obţinute în campionat. De la volei, Ţerbea a trecut la futsal, fiind preşedintele şi finanţatorul echipei de fotbal în sală City'us Târgu-Mureş, multiplă campioană a României.

Elicopterul „cu ghinion“ a fost vândut repede după eliberarea din închisoare a proprietarului. Ţerbea şi-a cumpărat la scurt timp un nou elicopter, mai mare, cu care să îi transporte pe jucătorii naţionalei de futsal. Omul de afaceri mureşean Sorin Ţerbea îndeplinea şi funcţia de reprezentant al futsalului în Comitetul Executiv al FRF.   

„M-am gândit să aduc tricolorii cu elicopterul pe vremea asta urâtă. D-asta l-am vândut pe cel ghinionist, de cinci locuri, pentru a lua unul mai mare, de şapte locuri, ca să poată intra toţi jucătorii de la Târgu-Mureş ce evoluează pentru naţională“, a declarat omul de afaceri imediat după noua achiziţie.  

Dosar de corupţie în arbitraj

Omul de afaceri Sorin Ţerbea a fost implicat, alături de fostul şef al arbitrilor, Vasile Avram, într-un dosar de corupţie din arbitraj, acuzat că i-ar fi dat mită 19.000 de euro lui Avram pentru a delega arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Târgu Mureş, la jocurile campionatului 2011-2012. Aceştia, alături de ceilalţi inculpaţi, au fost achitaţi la mijlocul lunii mai, de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia nu a fost însă definitivă. Judecătorii au decis atunci şi ridicarea sechestrului pus pe bunurile inculpaţilor şi a altor măsuri dispuse în dosar.

În octombrie 2011, Vasile Avram, fost preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din cadrul Federaţiei Române de Fotbal a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, iar omul de afaceri Sorin Ţerbea este acuzat de dare de mită în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost judecaţi Adrian Penciu, avocat în Baroul Giurgiu, acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Vasile Constantin Chiorean, recepţioner la un hotel din Tîrgu Mureş deţinut de o societate controlată de Ţerbea, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, precum şi Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, ambele în formă continuată.

Vasile Avram, plimbat cu elicopterul de Ţerbea

Potrivit procurorilor, pe 21 mai 2011, Vasile Avram, supervizorul meciului FCM Târgu Mureş – Universitatea Cluj, ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ţerbea 19.000 de euro pentru a delega arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Târgu Mureş, la jocurile campionatului 2011-2012. În plus, procurorii spun că Ţerbea i-ar fi asigurat arbitrului transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti – Târgu Mureş, iar elicopterul ar fi fost pilotat de Nicolae Iacobescu, care împreună cu Vasile Chiorean i-ar fi dat lui Avram banii de la omul de afaceri.

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unei sume de 22.000 de euro ce îi aparţine lui Avram. În 25 septembrie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru Avram şi Ţerbea, ei fiind eliberaţi ulterior în 21 noiembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite