A murit torţionarul Alexandru Vişinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Torţionarul Alexandru Vişinescu (93 de ani) a murit astăzi la ora 14.34. Acesta se afla internat la Spitalul penitenciar Rahova. În urmă cu aproximativ o lună fusese internat la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” cu mai multe fracturi.

UPDATE „Luni, 05.11.2018, în jurul orei 13. 00, personalul medical al Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane aflate în custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgenţă 112. În ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei în cauză a fost declarat în jurul orei 14.30”, anunţă Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). 

Vişinescu se afla în evidenţa unităţii cu o serie de afecţiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri şi tratament potrivit recomandărilor medicilor specialişti, mai spun oficialii ANP.

„În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea: familiei persoanei condamnate, judecătorului de supraveghere a privării de libertate, Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, INML Bucureşti”, încheie reprezentanţii penitenciarelor.

UPDATE​ Potrivit procedurilor, moartea torţionarului va fi anchetată de un procuror. „Toate decesele din penintenciar ajung la un procuror, şi acelaşi lucru se va întâmpla şi în acest caz. Nu sunt indicii că în acest caz să fi fost vorba de vreo violenţă sau altceva asemănător”, spune liderul sindical Sorin Dumitraşcu.

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost internat, în urmă cu o lună, la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti, cu fracturi costale şi ruptură de splină. Vişinescu a fost supus de urgenţă unei intervenţii chirurgicale. 

Atunci Administraţia Naţională a Penitenciarelor preciza că torţionarul s-a rănit în urma unei căderi involuntare, rezultat al unui leşin. El a fost externat pe 26 octombrie deoarece nu a mai avut nevoie de tratament în Secţia de Terapie Intensivă.

Drept urmare a fost transportat în Spitalul Penitenciar Rahova.

Condamnarea

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. 

Vişinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi. El a fost de altfel ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, liderul PNŢ Ion Mihalache.

Ioan Ficior s-a stins în urmă cu două luni

În urmă cu două luni s-a stins şi Ioan Ficior, celălalt torţionar condamnat la 20 de ani de închisoare. Torţionarul Ioan Ficior a murit, în puşcărie, unde îşi ispăşea pedeapsa. Acesta fusese găsit vinovat pentru moartea a 103 deţinuţi închişi în lagărul de muncă de la Periprava

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite