Eveniment

articolul anterior articolul urmator

A fi sau a nu fi anchetată Rovana Plumb în dosarul Belina. Va îndrăzni DNA să ceară preşedintelui aviz?

14
14 Nov 2019 06:30:01
Autor: Laurenţiu Sirbu
FOTO Inquam Photos Octav Ganea/ Parlamentul a respins în 2017 cererea DNA de a aviza începerea urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, în dosarul privind Insula Belina
FOTO Inquam Photos Octav Ganea/ Parlamentul a respins în 2017 cererea DNA de a aviza începerea urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, în dosarul privind Insula Belina

Fostul deputat PSD Rovana Plumb, în prezent europarlamentar, ar putea răspunde până la urmă pentru implicarea ei în transferul Insulei Belina de la Apele Române la CJ Teleorman, unde a ajuns, de facto, în proprietatea lui Liviu Dragnea, care o transformase în domeniu personal de pescuit.

În prezent, „Dosarul Belina” se judecă pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, însă în cazul Rovanei Plumb, în toamna anului 2017, Parlamentul s-a opus ridicării imunităţii pentru începerea urmăririi penale, acesta fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Potrivit DNA, fostul ministru al Mediului, ar fi iniţiat şi promovat o Hotărâre de Guvern, cu încălcarea procedurilor, „prin care s-a urmărit crearea unei aparenţe de legalitate a trecerii Insulei Belina”.
 
Când poate fi redeschisă urmărirea penală
 
Potrivit Codului de Procedură Penală, articolul 335, (2), reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale are loc „în cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale”. Întrebarea pentru jurişti este în ce măsură pierderea imunităţii parlamentare, ceea ce a dus la clasarea cauzei în cazul Rovanei Plumb, constituie genul de împrejurare la care se face referire în Codul de procedură penală.
 
Nistor Călin, procurorul-şef interimar al DNA, a declarat pentru „Adevărul” că deşi norma imunităţii parlamentarilor şi miniştrilor crează un tratament discriminatoriu, în interpretarea sa, în această speţă, elementele noi trebuie să fie elemente de probatoriu. „Din cele patru cereri din ultimii doi ani şi jumătate niciuna nu a fost urmată de o cerere de efectuare a urmăririi penale. În astfel de cazuri procurorii sunt nevoiţi să-i trimită în faţa instanţei doar persoanele pentru care nu este necesară încuviinţarea Parlamentului. Acest fapt crează un tratament discriminatoriu, pentru că este nedrept să răspundă doar unii. Până la urmă procurorul reprezintă interesele generale ale societăţii şi ar trebui să exercite acţiunea penală faţă de toate persoanele implicate în săvârşirea unei infracţiuni. În acest caz se poate reitera cererea către preşedintele României, dacă apar probe sau elemente noi. În practica judiciară discuţiile sunt împărţite, însă dacă ne ducem la alte situaţii din Codul de Procedură Penală, de exemplu cererea pentru efectuarea unei percheziţii, legea zice de elemente noi de probaţiune. Pierderea calităţii de deputat nu echivalează cu apariţia unui element nou”, a precizat acesta.
 
Această interpretare nu este însă unitară în rândul specialiştilor în Drept. „Atâta timp cât nu a intervenit prescripţia faptelor, se poate cere redeschiderea urmăririi penale dacă a dispărut impedimentul ce a condus la clasarea cauzei. Situaţia este similară cu cazul în care o soluţie de clasare se bazează pe o probă care ulterior este desfiinţată de o instanţă de judecată”, este de părere avocatul Adrian Cuculis.
„În interpretarea actuală redeschiderea urmăririi penale se poate face doar dacă au apărut elemente noi, ce nu au fost avute în vedere iniţial. Curtea Constituţională s-a pronunţat anterior pe această temă, sesizările pe vechiul cod fiind respinse. Poate că ar fi cazul ca Înalta Curte să fie provocată cu un răspuns în acestă materie. Este nevoie de o argumentare a ÎCCJ în acestă materie, însă ea trebuie sesizată”, a declarat un fost procuror.
Procurorul reprezintă interesele generale ale societăţii şi ar trebui să exercite acţiunea penală faţă de toate persoanele implicate în săvârşirea unei infracţiuni.

Nistor Călin
Procuror-şef interimar DNA
Precedentul Dan Nica
 
În cadrul Parlamentului European, Rovana Plumb se bucură de imunitate doar pentru faptele pe care le face în perioada în care îşi exercită mandatul. Aceasta a fost procedura urmată de forul european în cazul unui alt europarlamentar PSD, Dan Nica, inculpat în dosarul Microsoft pentru faptele comise în calitate de ministru al Comunicaţiilor. Atunci procurorii DNA au cerut iniţiat Parlamentului European ridicarea imunităţii, însă instituţia a transmis că atâta vreme cât faptele de care era acuzat Dan Nica s-au petrecut înainte de preluarea mandatului, trebuie să se aplice procedura naţională privind imunitatea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Mos Gerila 2
14.11.2019, 08:03:16

Mai exista DNA ? Alooooo, trezirea !!!!!

+7 (7 voturi)
dracon
14.11.2019, 08:28:32

Se spune ca in fata legii santem toti egali (pedeapsa sa o execute acasa in palat ) ca executarea in penitenciar ,este numai ptr cei ce fura o paine ,ca-i este foame ,cam asta-i egalitatea in fata legii din Romania !

+8 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
14.11.2019, 08:29:19

”A fi sau a nu fi anchetată Rovana Plumb în dosarul Belina. Va îndrăzni DNA să ceară preşedintelui aviz?” Vrăjeală..? De ce sa nu indreznesca..? E nevasta lui Iohannis..? Dar apropo, pentru ca Parchetul General sa rezolve, sa dea o solutie in dosarul lui Carmen Iohannis, are nevoie de avizul cuiva..? Ca ia uitati ce-am gasit dând doar un sclick: ”Carmen Iohannis s-a ales din nou cu un procuror prieten care va cerceta dosarul caselor familiei prezidențiale. După plecarea celebrului Cristian Lazăr, cel care a reușit să o facă scăpată de la audieri pe soția președintelui, acum dosarul va fi preluat de procurorul Ioan Șandru. Ioan Șandru este și el un apropiat al lui Augustin Lazăr așa cum era și Cristian Lazăr, omul care i-a dat NUP-uri peste NUP-uri lui Iohannis, așa că putem spune că dosarul lui Carmen Iohannis a ajuns din nou „pe mâini bune”. Nu numai că au lucrat împreună la Parchetul Alba Iulia, dar soția lui Ioan Șandru este și consiliera procurorului general. La nivel declarativ, însă Șandru spune că o va chema pe Carmen Iohannis la audieri. Dar ceea ce nu știm este dacă acum se va duce. Cine știe ce boală o mai lovește brusc sau ce vizită de stat mai are de efectuat. Soția președintelui a fost chemată de două ori până acum la Parchetul General să dea explicații în dosar, însă nu a mers niciodată. Prima dată a fugit în Marea Britanie cu Iohannis sub pretextul unei vizite oficiale de stat, care de fapt a fost o petrecere a prințului Charles. Iar a doua oară a adus o scutire medicală. În dosarul în care Carmen Iohannis trebuie să dea explicații, soții Iohannis sunt acuzaţi că şi-au însuşit suma de 320.000 de euro din închirierea a două imobile din Sibiu, în condiţiile în care Tribunalul Braşov şi Curtea de Apel Braşov au conchis ca nu au fost cumpărători de bună-credinţă, anulând definitiv actul de vânzare-cumpărare, dar şi actele de moştenire care au stat la baza preluarii din patrimoniul statului a imobilului. Faptele de care sunt acuzați soții Iohannis sunt de abuz în serviciu, fals, spălare de bani şi grup infracţional organizat.” Ce ziceti.? Nu-i asa ca Justitia romana s-a cocoșat de la catde integră si independentă a ajuns in mandatul prezidential al lui Klaus Iohannis, recte cel mai penal politician roman (in sensul dat chiar de el cuvantului ”penal”), politician care are nu mai putin decat vreo 17 dosare penale si pe nevasta-sa anchetată, dar protejata totodata de mafia din Justitie care l-a facut scapat de puscarie si pe barbatu-su..?

-4 (12 voturi)
Popa Pius
14.11.2019, 08:39:57

Alooo, Vinatoruleeeee, vezi ca ai gresit tinta. Subiectul articolului era Rovana cea cu taxa de poluare si gipanul pe bulgari, care i-a virat Porcarului insula Belita...

+5 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
14.11.2019, 08:59:20

Popa Pius ”A fi sau a nu fi anchetată Rovana Plumb în dosarul Belina. Va îndrăzni DNA să ceară preşedintelui aviz?” Subiectul TITLULUI articolului (pentru ca asta am citat eu) ”e” Rovana Plumb, DNA si Klaus Iohannis. Prezentarea ”imbârligarilor” la care se dedau mafiotii din Justitei ca sa-i scape de puscarie pe Iohannis si nevasta-sa vin sa creeze o imagine cat mai aproape de realitate si adevar, referitor la cat de ..”integru si independent” e ..actul de justitie din Romania, precum si cat de ”integri si indepndenti” sunt magistratii care-l ..falsifica. in interesul mafiei pe care o deserveste (pesedista sau penelist-iohanista). Aleluia si Aloha..!

-2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările